tiistai 26.1.2021 | 03:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Koronan vastaisessa taistelussa ei saa väsyä kesken kaiken

Tiina Ojutkangas
Ma 16.11.2020 klo 20:00

Koronavirus näyttää voimaansa Suomessa, Keskipohjanmaan alueella ja koko maailmassa. Jos kesällä hiukan hengähdettiin, nyt näyttää tilanne taas pahenevan. Vaasan sairaanhoitopiirissä ollaan kiihtymisvaiheessa. Vaasan alueeseen kuuluvat muun muassa Luoto, Pedersöre, Pietarsaari ja Uusikaarlepyy.

Soiten alueella tartuntoja todetaan lähes päivittäin. Myös viimeksi havaittu tartunta liittyy Kruunupyyn tartuntaketjuun, joka havaittiin viime viikolla. Perhetapahtuman seurauksena todetut tartunnat ovat eristäneet karanteeniin suuren määrän ihmisiä.

Soiten infektiolääkäri suositteli jo viime viikon lopusa, että Kruunupyyn alueella vältettäisiin kokoontumisia ja osallistumista harrastustoimintaan. Nyt kaikissa Kruunupyyn tehostetun palveluasumisen yksiköissä rajoitetaan vierailuja. Soite kuitenkin mahdollistaa turvalliset vierailut esimerkiksi pleksien välityksellä, terasseilla sekä videopuheluiden avulla.

Kruunupyyn alueen vammaispalveluyksiköissä otetaan erityisjärjestelyt käyttöön. Matkapalvelukeskuksen kyytien yhdistely on kielletty Kruunupyyn alueella. Tässä ei välttämättä ole edes kaikki, sillä Kruunupyyn alueen tarkemmista rajoitustoimista päätetään viranomaisryhmässä keskiviikkona.

Infektiolääkäri Marko Rahkonen on huolissaan testausmäärien laskemisesta. Yhessä vaiheessa koronatestissä käytiin ahkerasti. Tällä hetkellä Soiten alueella tehdään noin 1200 testiä viikossa, kun parhaimpina viikkoina testimäärät ovat olleet kolmisen tuhatta. Rahkonen sanoo sunnuntain Keskipohjanmaassa, että asenteet ovat selkeästi muuttuneet, kun tilanne on jatkunut pitkään. Rahkonen puhuu jopa taisteluväsymyksestä.

Kannattaakin muistaa, että ohjeistus ei ole muuttunut miksikään. Testeihin on hakeuduttava, kun oireet antavat syytä epäillä koronatartuntaa. Liikenteeseen lähdetään vasta negatiivisen tuloksen jälkeen.

Infektiolääkäri jaksaa tsempata ihmisiä jaksamaan. Maskisuositusta on syytä noudattaa, samoin turvavälejä. Käsien peseminen ja käsidesin käyttö ovat yhtä tärkeitä kuin aiemminkin. Myönteiset rokoteuutiset ilahduttavat, mutta eivät vielä auta käytännössä yhtään mitään. Jokainen voi yrittää vaikuttaa siihen, että koronaepidemiasta selviydyttäisiin mahdollisimman hyvin.

Myönteiset rokoteuutiset ilahduttavat, mutta eivät vielä auta käytännössä yhtään mitään koronataistelussa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »