Paikallisuutiset

Iho reagoi maskiin – Näin kosmetologi neuvoo välttämään maskin alla muhivat epäpuhtaudet

Kasvomaskista on oikeaoppisesti käytettynä paljon hyötyä, mutta monille myös näkyvää tai näkymätöntä haittaa.

Kasvomaskien käyttö on lisääntynyt valtavasti syksyllä koronavirusepidemian toisen aallon aikana. Ja hyvä niin, jos ja kun hengitystiet suojaamalla voidaan estää koronaviruksen ja samalla muiden pöpöjen leviämistä ja pienentämään samalla omaa sairastumisriskiä.

Aivan ongelmatonta kasvomaskin käyttäminen ei välttämättä ole. Hengitystiesairauksien oireet saattavat pahentua ja tervekin henkilö voi väsyä herkemmin työpäivän aikana, jos kasvomaskia joutuu pitämään pitkiä aikoja tai koko työvuoron ajan.

Tämän lisäksi maskit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita, ihoärsytystä ja epäpuhtauksia iholle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Allergiaperäinen kosketusihottuma ei ilmaannu saman tien kun maski otetaan käyttöön. Enemmän on ollut kyse ärsytysihottumasta, jossa jokin maskin materiaali ärsyttää ihoa, toteaa Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntijaAnne Vuorenmaa.

Allergiaperäinen kosketusihottuma ei ilmaannu saman tien kun maski otetaan käyttöön. Anne Vuorenmaa Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija

– Jos on atooppinen iho tai jokin muu ihosairaus niin ihon suojaavuus on heikentynyt ja iho reagoi herkemmin. Tietysti se vaikuttaa, kuinka kauan joutuu maskia kerralla käyttämään, Vuorenmaa jatkaa.

Koska erilaisia maskeja on markkinoilla nyt niin runsaasti, on vaikea sanoa, minkälainen maski ärsyttäisi vähiten kasvojen ihoa. Vuorenmaa sanoo, ettei aiheesta ole vielä tieteellisiä julkaisuja, on vain kokemusperäistä tietoa.

– Maskien aiheuttamissa ihoreaktioissa on oireista riippuen ohjattu töissään niitä käyttäviä kääntymään työterveyshuollon puoleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edes se, että on esimerkiksi sairaalatyössä tottunut käyttämään maskia, ei välttämättä takaa etteikö joku uudenlainen tuote aiheuttaisi myöhemmin ärsytysreaktiota.

– Ihmisten ihot ja reaktiot ovat niin erilaiset. Ihon tilannekin voi vaihdella vuosien mittaan ja keuhkopuolella (astma- ja muista hengitystiesairauksista kärsivien) kokemus on niin henkilökohtainen, eli milloin ihminen kokee, että maskista on haittaa hengittämiselle, Vuorenmaa sanoo.

Kokkolalaisessa Salon Marjo Aholassa työskentelevä parturi-kampaaja ja kosmetologiEeva Peltola on työssään kohdannut sekä henkilökohtaisesti että asiakkaiden kokemuksina maskin käytön haittapuolia.

– Maskin alle ihoon tulee herkästi epäpuhtauksia, nenänpäästä tai nenänvarresta kuoriutuu iho ja huulet rohtuvat ja halkeilevat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pitkään kasvoilla pidettävä maski kostuu hengitysilmasta ja muodostaa bakteereille mieluisan kasvualustan.

– Kun ihohuokoset ovat oikein höyrystyneet auki ja jos siihen päälle vielä parannellaan meikkiä päivän aikana niin huokosiin pääsee epäpuhtauksia.

– Pitäisi muistaa olla käplimättä kasvoja likaisilla käsillä ja jos lisää meikkiä, niin tekee sen puhtailla välineillä, Peltola neuvoo.

Kosmetologi suosittelee maltillisempaa meikkikerrosta kasvojen iholle ja vinkkaa panostamaan maskin takaa paremmin näkyvään silmä- ja kulmameikkiin.

Soiten antamaa vahvaa maskisuositusta noudatetaan hyvin.
Soiten antamaa vahvaa maskisuositusta noudatetaan hyvin. Kuva: Markku Jokela

Vaikka puhutaan meikeistä ja kosmetiikasta, eivät miehet ole vapaita maskien käytön ulkoisista ongelmista. Näkyviä haittoja voi yhtälailla ilmaantua, jos kasvojen iho hilseilee tai on muita iho-ongelmia.

– Parrakkaita miehiä muistuttaisin kunnollisesta parran pesusta. Parta ja iho eivät kuitenkaan saa jäädä märäksi ennen kasvomaskin pukemista, Peltola huomauttaa.

Kosmetologina Peltola arvelee, että syys- ja talviaika on ihmisten iholle siinä mielessä parempi aika käyttää maskia, sillä ulkona se suojaa kasvoja kylmältä viimalta. Kesä taas olisi kaikin puolin tukalampi ja hiostavampi aika pitää maskia kasvoilla.

Peltolan työpaikalla parturi-kampaamossa sekä henkilökunta että asiakkaat ovat käyttäneet kasvomaskeja siitä lähtien, kun Soite antoi Keski-Pohjanmaalle vahvan maskinkäyttösuosituksen julkisiin tiloihin ja asioitaessa kodin ulkopuolella.

Peltola sanoo, että maskin käyttöön on jo tottunut, mutta välillä päivissä huomaa eroja, kun maski väsyttää enemmän.

– Asiakkaat ovat myös pitäneet hyvin maskeja, Peltola kiittää.

Fakta

Millainen maski astmaatikolle?

Kun astma on hyvässä hoitotasapainossa, ei astmaatikko kuulu Covid-19 -taudin riskiryhmään.

Astman voi karkeasti arvioida olevan hyvässä hoitotasapainossa, jos pärjää oireettomana tavanomaisella säännöllisellä lääkityksellä.

THL:n mukaan henkilö, jolla on huonossa tasapainossa oleva keuhkosairaus, on riskiryhmää.

Toistuva lisälääkityksen tarve, limaisuus, yskä tai oireilu rasituksessa voivat kertoa siitä, että astma ei ole hyvässä tasapainossa.

Lähde: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry,Millainen maski sopii astmaatikoille ja muita kysymyksiä koronasta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä