tiistai 26.1.2021 | 04:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Koronasta tulikin siunaus kuntataloudelle

Jukka Anias
Ke 18.11.2020 klo 20:30

Otsikko saattaa olla kärjistys, mutta lievähkö sellainen. Jos on kärjistys lainkaan.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan valtion kunnille suuntaama yhteensä kolmen miljardin euron koronatuki on ylittänyt selvästi epidemian aiheuttamat kustannukset.

Kuvaavaa on, että kuntien edunvalvontajärjestö Kuntaliitto antaa hallitukselle arvosanan ”vahva 9+” kuntien tukemisesta. Liekö valtio ikinä aiemmin saanut Kuntaliitolta vastaavaa tunnustusta talouden tukemisesta? Tuskin.

Vielä maaliskuussa koronapandemian rantauduttua Suomeenkin äänenpainot olivat tyystin toisenlaiset. Esimerkiksi Helsingin pormestarin tehtävät ensi keväänä jättävä Jan Vapaavuori maalaili Helsingin Sanomien haastattelussa”massiivista kuntatalouden kriisiä”.

Elokuun puolessa välissä puolestaan Kuntaliitto puhui hallituksen budjettiriihievästyksessään ”kuntien hädästä”. Keskipohjanmaan jutussa syyskuun puolessa välissä Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio vaati valtiolta ”miljardiluokan” tukea kunnille.

Nyt Kuntaliiton kehittämispäällikkö Sanna Lehtonen toteaa, että tämän vuoden valtiontuet ”todellakin riittävät... taso on hyvä, sitä ei kiellä kukaan”.

Tämä näkyy selvästi esimerkiksi Kokkolan taloudessa, joka oli syyskuun talousraportin mukaan suorastaan erinomaisessa mallissa. Keskeisenä syynä tilanteeseen olivat juuri valtion maksamat koronatuet. Kokkolakin kirjaa tältä vuodelta selvästi ylijäämäisen tuloksen eikä ole tässä joukossa yksin.

Valtiovarainministeriön finanssipolitiikan yksikön budjettineuvos Tero Tyni arvioi valtion kolmen miljardin euron koronapaketin olevan ”kohtuullisen antelias” ja ylittävän taudista ja siihen varautumisesta aiheutuneet kustannukset ”noin miljardilla”.

Ensi vuodellekin kunnille on luvassa noin 1,7 miljardin euron tuki koronakustannusten kattamiseen. Tämä tuki jaetaan toteutuneita kustannuksia vastaan avustuksina.

Eroja yksittäisten kuntien välillä luonnollisesti on, mutta kokonaiskuva on selvä. Kunnat ovat saaneet koronatukea valtiolta enemmän kuin ovat ymmärtäneet pyytää. Tukien kohdentaminen ei sen sijaan ole aivan nappiin mennyt. Kaikki koronasta kärsineet eivät ole saaneet tukea niin paljon kuin kohtuullista olisi ollut. Osa koronaviruksen väistäneistä taas liikaakin.

On totta kai selvää, että koronatuet ovat sittenkin vain kertaluonteisia eriä. Niiden varaan ei tulevaisuutta voi eikä – positiivisten rokoteuutisten ansiosta – onneksi tarvitsekaan laskea. Olemassa olevat rakenteelliset ongelmat ratkeavat vain muuttamalla rakenteita.

Kantritähti rokotekummina

Jukka Anias

Tammikuussa 75 vuotta täyttävä kantrilegenda Dolly Parton on saanut tällä viikolla maailmanlaajuista julkisuutta enemmän kuin lukuisista hiteistään.

Partonin kerrottiin lahjoittaneen Nashvillessä sijaitsevalle Vanderbiltin yliopistolle miljoona taalaa rokotetutkimukseen. Sattumoisin Partonin lahjoitus meni amerikkalaiselle Moderna-yhtiölle, joka tiedotti maanantaina erittäin lupaavista tuloksista.

Mielenkiintoista olisi tietää, kuinka paljon maailman tämän hetken rikkain ihminen, Amazonin perustaja ja toimitusjohtaja, Jeff Bezos on lahjoittanut. Varaa luulisi olevan, kun nettovarallisuus on tällä hetkellä 156 miljardia euroa.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »