keskiviikko 25.11.2020 | 15:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
RTV

Keskipohjanmaan TV-viikon valinta: Islannissa odotellaan jo joulua

La 21.11.2020 klo 10:00

★ ★ ★ ★

Kaiku. Ohjaus Rúnar Rúnarsson, 2019 Yle Teema su 22.11. klo 21.50/Areena

Kaiku (Bergmál/Echo) koostuu kohtauksista, joissa kamera ei liiku, vaan kuvaa syvätarkasti ja perspektiiviä painottaen sarjan erillisiä minitarinoita, elokuvallisia lyhytnovelleja. Tällä menetelmällä ei voi välttyä vertailusta Roy Anderssonin kanssa. Islantilaisen Rúnar Rúnarssonin luonnon keskellä, kaupungin vilinässä ja kodeissa tallennetut vinjetit ovat silti arkisempia ja kevyempiä, vähemmän tyyliteltyjä, eikä niin kiveen hakattuja kuin ruotsalaismestarin studiokuvaelmat.

Tarinoissa valmistaudutaan jouluun, mutta kaikki kohtaamiset niissä eivät ole iloisimmasta päästä. 56:stä tilanteesta iso osa käsittelee yksinhuoltaja- tai uusperheitä. Tytär on opetellut isälleen yllätykseksi Chopinia pianolla. Mutta mitä, jos uuden puolison lapsi myös osaa saman preludin? Voimakkain ja vaikuttavin tehokeino saattaa sittenkin olla hienovaraisuus.

Rúnarssonin Varpusista (Þrestir/Sparrows, 2015) onkin jo kulunut vuosia. Juuri, kun miettii, ettei Kaiku ole yhtä raju ja sykähdyttävä kuin edellinen ohjaus, ne menevät avaamaan sen ruumisarkun.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »