maanantai 2.8.2021 | 16:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Merkillistä menoa maakunnan liitossa

Jukka Anias
Pe 20.11.2020 klo 20:30 | päivitetty ti 10:46

Keski-Pohjanmaan liitto valitsee ensi torstaina (26.11.) maakuntajohtajan. Se on tosiasia.

Maakuntahallituksessa nykyisen vt. maakuntajohtaja Jyrki Kaiposen valinnan kannalla olivat Marlén Timosta lukuun ottamatta kaikki muut. Sekin on tosiasia, joka on kirjattu 19. lokakuuta pidetyn maakuntahallituksen kokouksen pöytäkirjaan.

Keski-Pohjanmaan liitto ajautui syksyllä 2017 kriisiin, jonka seurauksena silloinen maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula jätti –  paremminkin joutui jättämään – kesäkuussa 2018 paikkansa. Tämäkin on tosiasia.

Keski-Pohjanmaan liiton työilmapiirissä on ollut jo pitkään ongelmia. Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen perusteella tämä on kiistatonta (Keskipohjanmaa 11.11.).

Mediaa voi luonnollisesti syyttää nimettömien lähteiden käytöstä.

Juuri mikään muu Keski-Pohjanmaan liiton toimintaan ja hallinnointiin liittyvä ei sitten olekaan kiistatonta tai ainakaan yksiselitteistä. On ymmärrettävää, että lopultakin melkoisen pienen työyhteisön (Keski-Pohjanmaan liitossa työskentelee tällä hetkellä 16 ihmistä) jäsenet eivät mielellään lausu näkemyksiään julkisuudessa omalla nimellään.

Työilmapiirikyselyjen lähtökohta taas on, että ihmiset voivat vastata nimettöminä. Kahdenkeskisissä kehityskeskusteluissa kaikki eivät pysty paukauttamaan kriittisiä mielipiteitään päin esimiehen kasvoja. Varsinkin jos he – syystä tai toisesta – pelkäävät tätä.

Mediaa voi luonnollisesti syyttää nimettömien lähteiden käytöstä. Erikoiseksi kritiikin tekee se, että anonyyminä näkemyksiään esittävät myös jotkut poliittiset päättäjät. Eikö juuri heidän pitäisi näyttää esimerkkiä ns. edestä eikä huudella puskista? Totta kai se on helpompaa, mutta ei kovin ryhdikästä toimintaa.

Oma lukunsa on maakuntahallituksen viimeaikainen toiminta. Kukaan ei kiistä kenenkään perustuslaillista oikeutta kokoontua tasan missä haluaa. Eikä kukaan väitä, että viime maanantain (16.11.) maakuntahallituksen kokouksen jälkeen olisi pidetty uusi virallinen kokous esityslistoineen.

Siitä huolimatta kokous tai kokoontuminen pidettiin ja siitä oli sovittu etukäteen. Mukana ei tarkoituksellisesti ollut Marlén Timonen. Muun väittäminen on eduskuntakielellä muunnetun totuuden puhumista.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Timo Pärkällä on itsestään selvä oikeus syyttää mediaa – tässä tapauksessa Keskipohjanmaata – pyrkimyksestä vaikuttaa maakuntajohtajan valintaan (Keskipohjanmaa 19.11.). Pärkkä on tosin totaalisen väärässä.

Jotta asiat eivät olisi liian yksinkertaisia on todettava suoraan sekin, että niin maakuntahallituksessa kuin Kokkolan politiikassa muutenkin Marlén Timonen on erittäin kiistelty henkilö.

Kesällä 2016 Kokkolan kaupunginhallituksen muut jäsenet tuskastuivat Timosen menettelytapoihin siinä määrin, että olivat valmiita jättämään paikkansa. Jopa Timosen oman puolueen RKP:n valtuustoryhmä vaati häntä eroamaan kaupunginhallituksesta. Timonen itse kiisti syytteet pelisääntöjen rikkomisesta.

Lähtökohtaisesti ei voi tietenkään sanoa, että vähemmistössä – vaikka sitten yksin – oleva on automaattisesti väärässä ja enemmistö – suurikin – oikeassa. Sama pätee kuitenkin myös kääntäen. Sekin on syytä muistaa. Myös se, että ns. herratkin voivat olla joskus oikeassa.

Viime kuntavaaleissa Marlén Timonen sai kokkolalaisilta vahvan valtakirjan, kun hän keräsi kaupungin kolmanneksi suurimman äänipotin (519). Iso äänimäärä lienee luvassa myös ensi huhtikuussa.

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »