keskiviikko 25.11.2020 | 15:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaista kristillistä yhdistystä syytetään rahankeräysrikoksesta – Oikeudenkäynti ensi viikon keskiviikkona: "Olemme mielestämme toimineet lainmukaisesti"

Tapio Lehtinen
Pe 20.11.2020 klo 17:15 | päivitetty pe 17:29

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KOKKOLA

Kokkolalainen rovasti Johan Candelin suhtautuu rauhallisesti tulevaan oikeudenkäyntiin.

Syyte rahankeräysrikoksesta on nostettu, ja oikeudenkäynti asiasta on Pohjanmaan käräjäoikeuden Kokkolan yksikössä ensi keskiviikkona.

Candelinin perustaman kristillisen yhdistyksen varat ovat tällä hetkellä jäädytettyinä.

– Olemme mielestämme toimineet lainmukaisesti ja siksi odotamme optimistisina oikeudenkäyntiä, sanoo Candelin.

Poliisi on tutkinut myös Candelinin veroasioita, mutta niiden osalta tutkinta on vielä kesken. Veroepäselvyyksillä ei ole tekemistä tulevan oikeudenkäynnin kanssa.

Keskiviikkona järjestettävässä oikeudenkäynnissä käsitellään vain rahankeräysrikosta. Syytettynä on Candelinin lisäksi toinenkin yhdistyksen hallituksen jäsen, John Sandell.

Poliisi kuulusteli esitutkinnan aikana kaikkiaan 19 henkilöä.

Syytteen mukaan Marttyyrikirkon ystävät -yhdistys on syyllistynyt rahankeräysrikokseen 2014–2019 välisenä aikana. Rahaa ei ole kadonnut yhdistyksen pankkitililtä, mutta syyttäjän mukaan luvat eivät olleet kunnossa.

Yhdistyksen näkemyksen mukaan varainkeruu on perustunut kahden lakimiehen antamiin ennakkolausuntoihin, joiden mukaan yhdistys ei tarvitse rahankeräyslupaa.

Yhdistyksen 400 000 euron varat ovat tällä hetkellä jäädytettyinä. Keräys tuotti yhteensä 2,6 miljoonaa euroa vuosina 2014-2019.

Oikeudenkäynnin takia Candelin erosi Kokkolan kaupunginvaltuustosta kuukausi sitten. Hän toimi kaupunginvaltuustossa kristillisdemokraattien edustajana.

– Jäin pois, koska lain mukaan valtuuston olisi pitänyt käsitellä luottamusta. Tällä tavalla valtuusto välttyi siltä prosessilta. Lisäksi ikä tulee vastaan, sillä täytän keväällä 75 vuotta, enkä asetu ehdolle seuraavissa kunnallisvaaleissa, sanoo Candelin.

Kuluvan vuoden elokuussa Candelin aloitti työt Burman piispana.

Kokkolalainen rovasti Johan Candelin aloitti työt Burman piispana: "Maamiinoja on niin paljon, etteivät seurakuntalaiset uskalla mennä riisipellolle"

Kokkolalainen Johan Candelin sai kutsun Burman piispaksi ja oli jo varaamassa lentolippua, mutta sitten tapahtui jotakin odottamatonta: Hän joutui kolmeksi päiväksi poliisivankilaan rikosepäilyjen vuoksi

Piinaviikot alkoivat: Kokkolalaisen kristillisen yhdistyksen pankkitilit on suljettu, koska yhdistystä epäillään rahankeräysrikoksesta ja sen perustajaa törkeästä veropetoksesta

Marttyyrikirkon Ystävät

Merkitty yhdistysrekisteriin vuonna1982.

Toiminnan ensisijainen tarkoitus on auttaa eri maissa ja kulttuureissa vainojen kohteiksi joutuneita kristittyjä verkostoitumalla toiminnassaan paikallisten seurakuntien kanssa.

Yhdistys auttaa ensisijaisesti kristittyjä, mutta myös muihin uskontokuntiin kuuluvia.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »