Paikallisuutiset

"Haluamme tietää, mistä tarjottavamme tulee ja pyrimme hankkimaan sen mahdollisimman läheltä" – Sisarukset Terhi Riutta ja Katariina Hänninen panostavat ravintolassaan lähellä tuotettuun ruokaan ja kestävään kehitykseen

Terhi Riutta (vas.) ja Katariina Hänninen vakuuttavat, että siskon kanssa on hyvä tehdä yhdessä töitä ja jakaa yrittäjän vastuu. – Tunnemme toistemme tavat työskennellä ja ajatella ja voimme tsempata puolin ja toisin.
Terhi Riutta (vas.) ja Katariina Hänninen vakuuttavat, että siskon kanssa on hyvä tehdä yhdessä töitä ja jakaa yrittäjän vastuu. – Tunnemme toistemme tavat työskennellä ja ajatella ja voimme tsempata puolin ja toisin. Kuva: Maisa Järvelä

Perho

Mikä on polkunne ravintolayrittäjäksi?

Terhi: – Olen kouluttautunut kauppiksessa myynnin ja markkinoinnin puolelle. Erityisesti minua kiinnosti tapahtumamarkkinointi. Kauppiksesta sain hyvät eväät myös yrittäjyyteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Opiskelujen jälkeen tein monenlaista: muun muassa suoramarkkinointia ja siivousta. Kemoran grillikahvioon menin ensin ekstraamaan ja sitten olin vuoden vastaavana. Toiminta ulkoistettiin ja niin aloitin siellä yrittäjänä. Minulla ei ollut ravintola-alan koulutusta eikä paljon kokemustakaan, mutta onneksi äidilläni oli ja sain häneltä paljon apua.

– Muutaman vuoden olin yksinyrittäjänä Kemoran kahviossa. Sitten muutin takaisin Perhoon ja tulin mieheni maatilalle emännäksi. Alkoi olla liian rankkaa hoitaa molempia ja niinpä houkuttelin sisareni Katariinan yhtiökumppaniksi. Hänen kanssaan hoidimme kahviota kolmisen vuotta.

– Koimme, ettemme pystyneet toteuttamaan siellä omia visioitamme ja niinpä helmikuussa ilmoitimme, että lopetamme toukokuun lopussa. Huhti-toukokuun piti olla vilkasta aikaa ja ajattelimme kerätä vähän puskurirahaa, jotta voisimme miettiä, mihin suuntaamme tarmomme. Korona päätti toisin. Puskurit jäivät saamatta, joten keräsimme vain tavaramme pois.

Millainen on ruoka- ja yritysfilosofianne?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Katariina: - Meille oli selvää, että panostamme lähellä tuotettuun ja ohjenuoranamme on myös kestävä kehitys. Opiskelen kestävää gastronomiaa ja maatalon tyttönä tunnen alkutuotannon, jonka parissa Terhi maatalon emäntänä toimii.

– Meidän yritysfilosofiaan kuuluu jäljitettävyys. Haluamme tietää, mistä tarjottavamme tulee ja pyrimme hankkimaan sen mahdollisimman läheltä. Haluamme toimia siten, että voimme hyvillä mielin tehdä ruokaa

– Olemme tarkkoja myös hävikin suhteen. Mietimme aina mahdollisuudet jatkokäyttöön ja punnitsemme biojätteen.

– Ruoan elinkaariajattelun mukaan meillä yhdistyvät perinteet ja nykyaika. Se näkyy myös ravintolamme nimessä #ruokajuurilta, jossa hästäk viittaa nykypäivään. Juurethan meillä molemmilla on täällä Perhossa ja tukevasti ruoan alkutuotannossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yrityksemme nimi puolestaan on peräisin jo Kemoran ajoilta eli Katering 13 Oy.

Avasitte ravintolanne isänpäiväksi ja olette kertoneet jatkavanne näissä jouluun saakka. Mitä sitten?

Terhi: – Kun liikeideamme kypsyi, etsimme tiloja ihan ajamalla keskustan läpi. Tämä oli tyhjänä, näytti sopivalta ja onnistuimme vuokraamaan tilan. Meillä oli valtava tarve päästä toteuttamaan sitä, mitä olimme miettineet. Keittiö tosin on pieni ja sen ehdoilla joudumme myös lounaslistan miettimään.

Katariina: – Tulevaisuus on avoin tilan suhteen. Ehkä jatkamme tässä, ehkä löydämme jonkun toisen tilan. Joka tapauksessa jollain tapaa ravintolamme jatkaa.

– Lounasta tarjoamme keskiviikosta perjantaihin, muulloin on grilliruokaa. Meillä on muun muassa oma burger, jonka briossisämpylän leivomme itse ja pihvi paistetaan täysjauhelihasta. Mehtäeväs puolestaan on Terhin idea, jonka juuret ovat lapsuuden nuotiolla paistetuissa makkaraleivissä.

Terhi: – Meidän periaatteisiimme kuuluu paitsi lähellä tuotetut tuotteet, myös tarinat jokaiselle annokselle. Olenkin nauranut, ettemme voi kehittää ruoka-annosta, jos ei samalla sille kehitä tarinaa.

– Kahvilassa emme pidä isoa valikoimaa, mutta aina jotain leivonnaista on juoman lisäksi.

– Meillä on myös jonkin verran lähiseudun käsityöyrittäjien tuotteita myynnissä. On hienoa, jos voimme tukea muita pienyrittäjiä oman toimintamme ohessa. Näin tuemme toinen toistamme.

– Tapahtumayrittäjä minussa ideoi muutakin toimintaa. Olemme suunnitelleet muiden perholaisyrittäjien kanssa Instagramiin joulukalenteria. Siellä joka aamu aukeaisi luukku, jossa esitellään joku yrittäjä.

Kuka?

Terhi Riutta

Ikä: 34 vuotta

Perheeseen kuuluvat mies ja kaksi lasta.

Harrastaa metsästämistä ja kirjoittamista.

Kotipaikka: Perho

Ikä 40 vuotta.

Perheeseen kuuluu tytär ja kaksi kultaista noutajaa.

Harrastaa metsästystä ja hevostelua eli ratsastusta ja hevostenhoitoa.

Kotipaikka: Kyyjärvi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä