Kulttuuri

Kokkolalainen kulttuurivaikuttaja Pekka Hietalahti lähti mukaan levykauppaan aikana, jona musiikki on muuttanut pilveen – "Tunnustan olevani suoratoistopalveluiden suurkuluttaja"

Kuinka olet alun perin päätynyt työskentelemään kulttuurin pariin?

– Todettakoon heti alkuun että olen kulttuuriin, etenkin musiikkiin intohimoisesti suhtautuva harrastaja, en kulttuuriammattilainen.

– Olin jo nuorena kiinnostunut enemmän estetiikasta kuin akselirasvasta, vaikka toki mopojakin tuli rassattua. Kulutin aikaani kirjaston musiikkiosastolla ja tykkäsin lueskella taidehistoriaa ja arkkitehtuuria käsitteleviä kirjoja. Onnekseni kirjastossa oli ja on edelleen erittäin asiantunteva ja kannustava henkilökunta, joka toimi hyvänä mentorina herkässä ja vastaanottavassa iässä olleelle minälleni. Siitä lähtien kulttuurista on muodostunut merkittävä elämääni rikastuttava tekijä ja osa identiteettiäni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mitä produktioita sinulla on tällä hetkellä työn alla?

Jännitän eniten, jos joudun olemaan huomion keskipisteenä.

– Olen mukana Jarkko Lahden Ykspihlajan Työväennäyttämölle ohjaamassa Ykspihlaja Sinfonia -dokumenttiteatteriteoksessa, jossa musiikki on melko merkittävässä osassa. Soitan kontrabassoa näytelmän bändissä, jonka nimi on muuten Ykspihilajan Työväen Sinfoniaorkesteri - vaatimattomia kun ollaan.

– Toinen uusi ja mielenkiintoinen juttu missä saan olla mukana säveltäjä-sovittaja-kontrabasistina, on Tom Stenman & Kinnerpuu Orkesteri. Vanhoja suomalaisia runoja uusiksi sävellyksiksi tekevän Kinnerpuu-orkesterin on tarkoitus toteuttaa konserttikiertue Keski-Pohjanmaan alueen nuorten mielenterveys- ja päihdekuntoutujien avo- ja asumispalveluyksiköissä, sekä dokumentoida syntyneet kappaleet albumikokonaisuudeksi.

– Lisäksi olen mukana Sami Heinonen & Mustaruukku-, Mary & The Howling Lambs -yhtyeissä ja muutamassa muussa juuri tällä hetkellä vähemmän aktiivisessa bändissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Levykaupan pyörittämisen ja usean musiikkiyhtyeessä toimimisen lisäksi Hietalahti on mukana Ykspihlaja Sinfonia –dokumenttiteatteriteoksessa.
Levykaupan pyörittämisen ja usean musiikkiyhtyeessä toimimisen lisäksi Hietalahti on mukana Ykspihlaja Sinfonia –dokumenttiteatteriteoksessa. Kuva: Sini Sulkakoski

Olet yksi Levykauppa 33 RPM Oy:n osakkaista. Minkälaista oli perustaa levykauppa tällaisena aikana, kun musiikki on siirtynyt pitkälti digitaaliseen muotoon? Mitä olet siitä mieltä?

– Musiikki on tosiaan muuttanut pilveen. Suoratoistopalveluiden yleistymisen myötä fyysisten tallenteiden merkitys on muuttunut. Formaattina selkein häviäjä tässä kehityksessä on ollut CD ja voittaja vinyylilevy. Vuosi 2020 tulee olemaan pitkästä aikaa ensimmäinen vuosi, jona vinyylilevy ylittää CD:n maailmanlaajuisessa myynnissä niin kappalemäärissä kuin rahassakin mitattuna.

– Itse tosin tunnustan olevani myös suoratoistopalveluiden suurkuluttaja, enkä teknologisessa mielessä näe tässä kehityksessä mitään pahaa, päinvastoin. Ansaintalogiikassa sen sijaan on vielä miettimisen paikka, eli miten suoratoistopalveluista kertyvät rahat voisi jakaa oikeudenmukaisemmin siten, että myös musiikin tekijät saisivat oman siivunsa.

Olet pitkänlinjan muusikko ja olet noussut lavoille vuosien aikoina useita kertoja. Jännittääkö esiintyminen enää näiden kilometrien jälkeen?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nuorempana olin todella kova jännittämään esiintymisiä. Vanhemmalla iällä en oikein osaa enää jännittää, ainakaan jos olen mukavuusalueellani, eli basson soittamisessa. Jännitän eniten, jos joudun olemaan huomion keskipisteenä. Esimerkiksi puheen pitäminen jännittää edelleen.

Jos voisit muuttaa joitain asioita kulttuurin- ja musiikin nykytilasta, mitkä ne olisivat?

– Kevyen musiikin puolella toivoisin monimuotoisuutta radion soittolistoihin ja television karaokekilpailujen tilalle enemmän Kosketuksessa- ja Yle Live -tyyppisiä ohjelmia. Toisaalta kansalle sitä mitä kansa janoaa, eli todennäköisesti minun toimittamillani kuvitteellisilla musiikkiohjelmilla ei välttämättä olisi kuuntelijoita ja katsojia ihan niin paljon kuin mielestäni niin kovin epäkiinnostavilla, mutta suosituilla nykyformaateilla.

Mistä haaveilet?

– Sanotaan että haaveilla on tapana toteutua, jos niihin uskoo. Tällä hetkellä haaveilen melko pienistä asioista, kuten täydellisestä kontrabassosoundista tai vähälumisesta talvesta. Juuri tällä hetkellä on sen verran palloja ilmassa, etten uskalla haaveilla mistään isommasta!

Kuka?

Pekka Hietalahti

Ikä: 48

Perhe: Parisuhteessa, kaksi lasta

Asuinpaikka: Ykspihlaja, Kokkola

Kotoisin: Oulu

Ammatti: Paikannukseen keskittyvän teknologiayrityksen tuotepäällikkö

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä