Paikallisuutiset

Piispanmäen suurhanketta viedään Kokkolassa eteen päin Lapsiystävällinen kunta- hengessä – Liki kolmenkymmenen miljoonan euron monitoimitalo kokoaa yhteen vauvasta teiniin

Kolmen koulun ja varhaiskasvatuksen yhdistyminen samoihin tiloihin vaatii asiantuntijoiden kuulemisen: Lapsia ja nuoria kuullaan jo suunnitteluvaiheessa.

Kokkola

Viime vuosien aikana Kokkolaan on rakennettu useita uusia kouluja. Torkinmäen koulu ja Chydeniuksen koulut ovat valmistuneet, parasta aikaa rakentuu rantaan upea Ykspihlajan koulu. Uuden rakentaminen vaatii rahaa, se ei ole mikään yllätys kenellekään. Erilaisia malleja rahoituksessa on kokeiltu. Rakennetaanko koulu kumppanuusmallilla, leasingilla vai puhtaalla velkarahalla, se on asia, joka on päättäjien päätettävä ja sen mukaan elettävä.

Piispanmäen kouluhankkeen suunnittelu ja rakentaminen, ajoittuu vuosille 2021-2023, kustantaen liki 30 miljoonaa euroa. Hanke on suunniteltu toteutettavaksi leasing- hankkeena.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan Piispanmäen alueelle suunnitellaan uutta yhtenäiskoulua, johon yhdistyvät Hakalahden, Jokilaakson ja Rytimäen koulut saman katon alle. Uudessa Piispanmäen koulussa on valmistumisen jälkeen luokka-asteet ekaluokasta yhdeksänteen luokkaan. Lisäksi samaan rakennukseen suunnitellaan sijoitettavaksi päiväkoti, esiopetus ja nuorisotila.

Se voi olla monelle tosi hyvä ja kiva, että vaikka kasvaa ja luokka vaihtuu, niin pysyy rakennukset juurikin samana. Alakoululaisen mielipide

Hakalahden ja Jokilaakson koulujen nykyiset koulurakennukset puretaan ja tontit kaavoitetaan asuinrakentamisen käyttöön.

Samanaikaisesti kun alueen kouluverkkorakenteen hallinnollista muutosta tehdään, on päätettävä myös kuinka matematiikkaluokka ja liikuntaluokka jatkossa järjestetään.

Piispanmäen suurhankkeen kanssa on noudatettu jo suunnitteluvaiheessa avoimuutta ja osallistamista. On kuultu paitsi oppilaita, myös vanhempia sekä opettajia. Erilaisten kyselyjen tuloksia on vertailtu ja käyriä käppyröineen piirrelty, siitäkin huolimatta, että korona-aika ja koulujen siirtyminen etäopetukseen on mutkistanut kuluvana vuonna suunniteltuja oppilaiden kuulemista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt ovat kuulluksi tulleet Hakalahden koulun yläkoululaisten kaikkiaan 215 vastausta ja Jokilaakson koulun alakoululaisten 60 vastausta, sanansa ovat saaneet sanoa myös koululaisten vanhemmat. Kertyneiden mielipiteiden pohjalta nuorisovaltuusto on antanut oman lausuntonsa.

Oppilaille tehdyissä kyselyissä suunnitelmissa on nähty niin hyvää kuin huonoakin.

– Ei tarvitse vaihtaa koulua. Se, että ihmiset kaipaa välillä muutosta, niin nytkö ollaan samassa tilassa päiväkodista ysiluokkaan? Se voi olla monelle tosi hyvä ja kiva, että vaikka kasvaa ja luokka vaihtuu, niin pysyy rakennukset juurikin samana. Pitää olla koko ajan samassa koulussa. Samassa paikassa noin 10-15v voi olla puuduttavaa. Ei tarvitse vaihtaa toiseen kouluun ja stressata siitä. No mulle ainakin on toisaalta kiva, kun saa aloittaa "alusta" ja vähän vaihtaa maisemaa välillä uuteen kouluun, ja niin oon monelta kaverin suusta kuullukin. Vanhemmat kiusaa nuorempia. Voi tulla kiusaamista ylemmiltä luokilta. Sen että pikku sisarukset pääsevät samaan rakennukseen opiskelemaan. Pienet saattaa olla isojen tiellä, ne pienet jää alle, aprikoivat vastauksissaan Jokilaakson alakoululaiset sitä, että mitä hyvää ja mitä huonoa olisi siinä, että Piispanmäellä voi aloittaa päiväkodissa ja olla siellä aina yhdeksännen luokan päättämiseen saakka.

Eikä kouluviihtyvyyteen niin isoja asioita olla vaatimassa, ainakaan kun kuuntelee yläkoululaisten vastauksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tytöille, joilla on murrosikä, sellanen paikka päästellä höyryjä ja jos on menkkakipuja niin siellä voi olla niin ettei muut koulussa näe muutako ne jotka on siellä, ja siinä voi olla sermi. Niii sellanen paikka tytöille!!! Ulkojää ja kunnon punttisali, koululle oma maskotti, karaokekone, kahvila, kioski, pizzabuffet. Lyhyet koulupäivät ja saa tuua omaa syötävää, biljardipöytä, koripalloteline, tietokoneet ja pleikkari, muun muassa nämä asiat löytyvät yläkoululaisten uuden koulun toivelistalta.

Vielä on vuorossa mielipiteiden ja mielikuvien tallentaminen varhaiskasvatuksen eli päiväkodin käyttäjiltä.

Koululaisten osallistaminen ei tähän lopu. Kokkolan sivistyslautakunnan päätöksellä edellytetään Hakalahden, Jokilaakson ja Rytimäen koulun oppilaiden sekä esikoululaisten osallistamista Piispanmäen hankkeen suunnittelutyöhön myös jatkossa.

Saadut mielipiteet edellytetään otettavaksi huomioon jo suunnittelutyössä.

Kommentti

Fakta

Piispanmäen monitoimitalo

Hankkeen alustava koko on 10 988 – 12 358 km2.

Lopulliset pinta-alat tarkentuvat hankesuunnitteluvaiheessa.

Tilat valmistuvat:

Varhaiskasvatukselle.

Perusopetuksen luokille 1-9

Monitoimitaloon varataan tilaa myös oppilashuollolle ja nuorisotoimelle

Hakalahden ja Jokilaakson koulujen nykyiset rakennukset puretaan ja tontit kaavoitetaan asuinrakentamisen käyttöön.

Lähde: Piispanmäen suunnitelmat

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä