tiistai 26.1.2021 | 05:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Nyt on mahdollisuus toteuttaa kulttuuriunelmia – Silti kulttuuritapahtumia järjestävien murhe harmittaa

Tiina Ojutkangas
Ma 30.11.2020 klo 18:05 | päivitetty ma 18:13

Kulttuurielämässä koetaan poikkeuksellisia aikoja ja järjestäjien kekseliäisyys on koetuksella. On ymmärrettävää, että tilanne hermostuttaa, kun koronatilanne elää ja muuttuu. Myös ohjeita ja rajoituksia annetaan eikä tulkintakaan ole aina helppoa.

Vuoden mittaan on monia kulttuuritapahtumia peruttu kokonaan tai ainakin siirretty aikaan parempaan. Nyt esimerkiksi Kokkolan juhlavuoden kunniaksi suunniteltu kuorojen lyhtykulkue on peruttu.

Ideana oli, että kuorot vaeltavat lyhtykulkueena kaupungin läpi laulaen joululauluja. Guardia Nuevan joulukonserteista nautitaan tänä vuonna etäyhteyksillä. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin itsenäisyyspäivän konsertti toteutetaan ilman yleisöä siten, että sitä voi katsoa netin kautta.

Joka kolmas suomalainen on katsonut suoratoistettavia kulttuuriesityksiä koronaviruspandemian aikana. Tämä käy ilmi Helsingin Sanomien teettämästä gallupista, jossa selvitettiin, miten korona-aika on vaikuttanut ihmisten kulttuuritapahtumiin osallistumiseen.

Kulttuuri kiinnostaa, ja rajoitusten aikana on jopa erityinen tarve saada nauttia kulttuurielämyksistä. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan kulttuurin puutteella on ollut tänä vuonna haitallisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin (HS 30.11.). Ilman tutkimustakin voisi kuvitella, että kulttuuri rentouttaa ja tekee hyvää. Osa ihmisistä nauttii toisten tekemästä kulttuurista, toiset tekevät sitä itse. Kulttuurielämykseen tarvitaan kulttuuria ja tekijöitä.

Järjestäjien riesana ovat myös yleisön paineet. Tapahtumia saisi olla, mutta toisaalta nyt myös herkästi reagoidaan siihen, ovatko turvatoimet varmasti riittävät. Tapahtumajärjestäjien ainut mahdollisuus on noudattaa viranomaisten ohjeita mahdollisimman täsmällisesti. Näinä aikoina ei mitään riskejä saa ottaa.

Onneksi myös omalla alueella on tilaisuus seurata joitakin konsertteja ja kulttuuritapahtumia suoratoistona netin kautta. Toivon mukaan mahdollisimman monella on tarvittaessa mahdollisuus saada sukulaisen tai ystävän apua.

Nyt on myös se hetki, jolloin jokainen kotitaiteilija voi toteuttaa kulttuuriunelmiaan laulamalla, aloittamalla uudelleen lapsuuden soittoharrastuksen tai vaikka vain lukemalla pitkästä aikaa kirjan. Silti ei voi olla harmittelematta kulttuuritapahtumia järjestävien ihmisten tilannetta.

ja muutama sana tulevaisuudesta. Perinteinen Sun Pampas -tapahtuma järjestetään ensi kesäkuussa Ylivieskassa, jos koronatilanne sen sallii. Tapahtuman juhlavuoden järjestäjät eivät jää murehtimaan vaan luottavat kesän tuovan taas uudenlaisen maailman.

Festivaalijohtaja Jaki Silvennoinen kertoo Keskipohjanmaassa, että huhti-toukokuussa päätetään, voidaanko tapahtuma järjestää. Täytyy kyllä toivoa, että voidaan. Esiintyjälistalla ovat Mikael Gabriel, Jannika B, Behm, Kaija Koo, Arttu Wiskari ja Ressu Redford. Lavalle astuvat ylivieskalaiset Las Bepas ja 1970-luvun suosikkibändi Lion Blend.

Tulisipa kesä ja normaaliaika.

Jokainen kotitaiteilija voi toteuttaa itseään laulamalla tai aloittamalla uudelleen lapsuuden soittoharrastuksen.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »