Paikallisuutiset

Perholainen Marko Korkeaniemi nuohoaa tulisijoja kolmen kunnan alueella ja tekee välillä myös rakennusalan töitä: "Talvella pudotan myös lumen katolta asiakkaan pyynnöstä"

Marko Korkeaniemen pakettiautossa kulkevat mukana kaikki nuohousalan töissä tarvittavat välineet.
Marko Korkeaniemen pakettiautossa kulkevat mukana kaikki nuohousalan töissä tarvittavat välineet. Kuva: Seppo Järvelä

Perho

Mikä on polkusi yrittäjäksi?

– Menin 1999 ammattikoulun Lappajärvelle ja valmistuin ajoneuvoasentajaksi. Päivääkään en ole sitä työtä kuitenkaan tehnyt. Koulutus sisälsi paljon teoriaa, joka ei minua kiinnostanut. Tykkään tehdä työtä enemmän käsilläni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Armeijan jälkeen olin puoli vuotta työllistettynä metallipajalla, jonka jälkeen kiersin kahdeksan vuoden ajan ympäri Suomea kalusteasentajana. Asensin hyllyjä kauppoihin ja kauppojen takatiloissa oleviin varastoihin.

Naakkojen pesien poistot vanhojen rakennusten savupiipuista ovat lisääntyneet.

– Mielenkiintoinen kaksiviikkoinen oli vuonna 2006, kun olin asentamassa Koplin satamassa Tallinnassa Eckerö Linjen laivan taxfree-myymälään kalusteita. Jatkoimme satamasta matkaa laivalla Maarianhaminaan ja työ jatkui keinuvassa laivassa. Laivalla oli työssä porukkaa useista maista.

– Kahdeksan vuotta sitten siirryin töihin rakennusfirma Hotakaiselle Halsualle. Tein normaaleja kirvesmiehen töitä. Mukava työkomennus oli, kun saimme työkaverini kanssa kahden viikon tuurauksen Vaasan keskussairaalan laajennukseen. Teimme pitkää päivää ja työrupeama venähti lopulta 13 kuukauteen.

– Nuohoojana 1990-luvun alusta Halsualla ja Lestijärvellä toimineen isäni suunnitellessa eläkkeelle jäämistä lähdin kouluttautumaan nuohousalalle Laukaan Peurungassa. Suoritin nuohouspuolen näyttökokeen Juankoskella ja ilmastointipuolen näyttö- ja mittauskokeen Kuopiossa. Kävin lisäksi kouluttautumassa asiakaspalveluun ja yrityksen hoitoon perehdyttävällä kurssilla Nokialla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olin alkuun isälläni töissä ja opin lisää työtä tekemällä. Nuohous- ja rakennuspalvelu Korkeaniemi Oy:n perustin kaksi vuotta sitten.

Minkälainen on työpäiväsi?

– Lähden töihin kahdeksan maissa ja teen töitä iltapäivään kolmeen neljään asti, jonka jälkeen ajan kotiin. Pyrin välttämään viikonlopputöitä.

– Pääosa on vakioasiakkaita, jotka olivat isälläni aiemmin. Nyt on myös Perhosta tullut uusia asiakkaita. Olen heihin yhteydessä edellisvuoden nuohouslistan mukaan ja sovin tuloni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kiipeän tikkaita pitkin talon katolle, joten korkeanpaikan pelkoa ei saa olla. Katolta on helpoin tarkastaa savupiipun kunto.

– Minulla on harjat ja työssä tarvittavat työkalut. Imureita on kaksi, joista toisella tehdään työt pannuhuoneessa ja toisella asuintiloissa.

– Talvella pudotan myös lumen katolta asiakkaan pyynnöstä. Talvella pitää muutenkin olla ajatus koko ajan mukana katolla ja räystäiden alla liikkuessa. Kevättalvella vaaratilanteita voi syntyä putoavista jääpuikoista.

– Omakotitalossa nuohous pitää tehdä vuoden välein. Kesämökin piippu pitää nuohota kolmen vuoden välein.

– Naakkojen pesien poistot vanhojen rakennusten savupiipuista ovat lisääntyneet. Puolen metrin pesä on kahden kolmen metrin syvyydellä piipussa ja tosi tiukasti rakennettu. Pesän poistoon voi mennä päivänkin verran aikaa.

– Yritykseni päätoimiala on nuohous ja siihen panostan. Rakennus- ja rakennusten remontteja teen silloin tällöin luppoaikana, viimeksi pesuhuoneremontin kaverin kanssa Kaustisella. Ilmastointikanavien puhdistusta ja huoltoa teen isäni kanssa kimpassa.

Mitkä ovat yrittäjyyden parhaat puolet? Onko huonoja puolia?

– Tässä pystyy itse sovittamaan työaikansa ja vapaansa. Asiakkailta saa suoraan palautteen työstä ja se on mukava kuulla. Olen sen luonteinen, että pyrin tekemään työni niin hyvin kuin osaan.

– Paperityötä on tullut lisää. Minulla on yrityksessä kirjanpitäjä, mutta katson kaikki tositteet läpi.

– Työt pitää hommata itse, joten aktiivinen pitää olla. Kevään korona-aika oli vaikeaa, koska oman työn kauppaaminen oli kielletty.

Mitä harrastat vapaa-aikanasi?

–Lintujen metsästys on mieluinen harrastus ja autoja olen ruuvaillut vapaa-aikanani. Kuntoani pidän yllä lenkkeilemällä.

Kuka?

Marko Korkeaniemi

Ikä: 37 vuotta.

Perhe: tytär.

Ammatti: yrittäjä.

Kotipaikka: kotoisin Halsualta, asuu Perhossa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä