torstai 28.1.2021 | 08:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Elokuvateatterit sinnittelevät koronatuella ja kymmenellä hengellä – Peruna vetää Kokkolassa ja Tove Pietarsaaressa

Tiina Ruotsala
To 31.12.2020 klo 14:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

– Katsoin Perunan ja se on minusta niin huono, että se on jo hyvä, paukauttaa pietarsaarelainen Paavo Katajamäki, joka vastaa elokuvateatteri BioRex Pietarsaaren toiminnasta.

Peruna nähdään Pietarsaaressa ennakkonäytöksinä aivan kuten myös Oulaisissa ja Kokkolassa. Kotimaisen komedian ensi-ilta on vasta tammikuun lopulla, mutta elokuvaa on annettu ennakoihin niihin kaupunkeihin, joissa teatterit ovat auki ja jotka ovat halunneet näyttää sitä rajoitukset huomioiden.

Vaikka elokuvasaleihin voidaan ottaa vain kymmenen henkeä kerrallaan, ei Katajamäen ole tarvinnut käännyttää väkeä ovelta kotimaisen komedian näytöksistä. Se ei myy Pietarsaaressa loppuun toisin kuin esimerkiksi Tove, jonne halukkaita olisi tulossa enemmän kuin voidaan ottaa sisään.

– Onhan Tovekin kotimainen, mutta esityskieli on ruotsi ja aihe kiinnostaa muutenkin täällä, Katajamäki pohtii ja pyörittää elokuvatarjontaa enimmillään kuuden näytöksen päivävauhtia. Kannattaako sellainen?

– Sinäpä sen kysyit, vastaa Katajamäki ja lähettää kiitokset yrityksen johdolle, joka ei ole sulkenut teatterin ovia ankarista koronarajoituksista huolimatta.

Bio Rex Kokkolassa tilanne on vallan toinen, Perunaan olisi enemmän tulijoita kuin teatterivastaava OttoLöytynoja voi myydä lippuja.

– Ei tarvita kuin pari seuruetta tai perhettä ja esitys on loppuunmyyty.

Yleisö saa valita vapaasti istumapaikkansa, paikkoja ei jaeta etukäteen.

– Isossa salissa on 12 riviä. Kun esitys on loppuunmyyty, silti kaikille riveille ei riitä sitä yhtä ainoaa katsojaa, hän naurahtaa.

Taloudellisesti teatterin pitäminen auki on plus miinus nolla. Otto Löytynoja pitää Elokuvasäätiön kautta tulevaa koronatukea merkittävänä. Ilman sitä oltaisiin jo henkitoreissa.

Kokkolassa näytöksiä on muutamana päivänä viikossa ja vain yhdet esitykset kummassakin salissa.

– On hyvä, että pidämme teatteria auki, sillä monilla on esimerkiksi käyttämättömiä kulttuuriseteleitä ja lahjakortteja, joita vaihdetaan nyt lippuihin. Tässäkin asiassa haluamme palvella asiakkaita.

Uusi vuosi onnen tuo. Näin haluaisivat molemmat teatterivastaavat uskoa. Paavo Katajamäki on hieman Otto Löytynojaa kyynisempi rajoitusten purkamisien suhteen, mutta molemmat ovat varmoja siitä, että kun pandemia saadaan kuriin, väki täyttää teatterisalit. Jo pelkästään uutuuksia on jonossa niin paljon, että kuinka ne kaikki saadaan edes esitettyä?

Yleisö saa valita vapaasti istumapaikkansa, paikkoja ei jaeta etukäteen.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »