maanantai 6.2.2023 | 14:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Aika näkyy onnettomuuksien uutisoinnissa – Ihmiset haluavat tietoa nopeasti ja oikea tieto estää huhuja

Tiina Ojutkangas
La 2.1.2021 klo 20:00

Suuret onnettomuudet ovat myös isoja uutistapahtumia. Kunakin aikana niistä uutisoidaan ajan vaatimalla ja mahdollistamalla tavalla. Keskipohjanmaassa kerrotaan 60 vuoden takaisesta Koivulahden lento-onnettomuudesta ja siitä, miten tapaus aikoinaan uutisoitiin kansalaisille.

Aeron 31-paikkainen DC-3 putosi 3. tammikuuta kello 7.40 ja syttyi tuleen. Kone oli matkalla Kruunupyystä Vaasaan. Onnettomuudessa menehtyivät koneen kolmihenkinen miehistö ja 22 matkustajaa. Menehtyneistä seitsemän oli Pietarsaaresta. Heidän joukossaan oli kaupunginjohtaja Paul Hallvar.

Keskipohjanmaassa tapausta uutisoivat toimittajat Taito Rintala ja Armas "Ami" Toivonen. Virallisten tietojen lisäksi toimittajat tekivät tutkimustyötä saaden selville, että lentäjät olivat nauttineet onnettomuutta edeltävänä iltana runsaasti alkoholia. Taito Rintala kuvaileekin vuosikymmenten takaista toimituksen prosessia sanomalla, että silloin tehtiin ensimmäisiä kertoja tutkivaa journalismia.

Toimittaja Simo Kattilakoski kirjoittaa Keskipohjanmaassa, että Koivulahden onnettomuuden uutisointia seuratessa näkyy aikakauden muutos. Sanomalehti oli sen ajan some, jossa kerrottiin perusteellisesti kaikki mitä suinkin selville saatiin.

Nykyään uutisointi tapahtuu huomattavasti nopeammin digitaalisen julkaisemisen ansiosta. Myös ajan vaatimukset ovat toiset. Edes sähköisissä välineissä kuten televisiossa ja radiossa ei olla riippuvaisia tietyistä lähetysajoista. Ihmiset odottavat medialta nopeutta, ja huhut lähtevät herkästi liikkeelle ilman tarkistettuja faktoja.

Käytännössä nopea uutisointi tarkoittaa sitä, että verkossa julkaistaan jatkuvalla syötöllä uusia tietoja heti, kun niitä saadaan toimituksen tietoon ja tiedot saadaan tarkistettua. Paperilehteen tehdään usein kooste edellisenä päivänä kootuista tiedoista.

Toimituksen työhön kuuluu erityisesti nykyään selvittää ja taustoittaa asioita. Viranomaisilla on velvollisuus tiedottaa asioista. Viranomaisesta ja julkiyhteisöstä riippuen tiedottaminen toimii paremmin tai huonommin. Aktiivinen journalismi ei ollut kuusikymmentä vuotta sitten eikä tänäänkään sitä, että toimituksessa odotetaan pelkästään valmiita tiedotteita ja julkaistaan niitä uutisina. Journalismi tarkoittaa asioiden selvittämistä ja tietojen harkittua julkaisemista.

Journalismi tarkoittaa asioiden selvittämistä ja tietojen harkittua julkaisemista.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »