torstai 28.1.2021 | 07:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Korona ei estänyt valokuvaaja Anu Sundellin miljööperhekuvanäyttelyn toteuttamista – Luonnollisesti luonnossa

Tiina Ruotsala
Ma 4.1.2021 klo 16:10

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Äiti ja kantoliinassa viihtyvä lapsi ruispellon reunassa on kuvana tunnelmaltaan kuin perinteinen Elovena-mainos. Miljöö ja valo, jopa vedoksen menneeseen vievä sävymaailma, johdattelevat katsojan ajatukset äidin ja lapsen luontevaan yhdessäoloon.

Tänään avattavassa valokuvaaja Anu Sundellin näyttelyssä Galleria Artistassa Kokkolassa ovat pääroolissa kantoliinat, jotka yhdistävät äidit ja lapset. Näkyypä yhdessä kuvasarjassa myös isä, joka on kietonut liinalla lapsen selkäänsä.

– Äidit suostuivat mukaan projektiini, mutta neljästä perheestä vain yhdessä isäkin lähti mukaan kuviin, naurahtaa Sundell ja toteaa, että toki isätkin kantavat lapsia liinoissa.

Läsnä, lähellä ja liikkeessä -miljööperhekuvanäyttelyn nimi ja sisältö kertovat perheistä, jotka kantavat lapsiaan kantoliinoilla. Samalla se on osa Sundellin media-alan erikoisammattitutkinnon valokuvaajamestarin osa-aluetta, jota hän on suorittanut Tampereella. Sundell kertoo odottaneensa sopivaa ajankohtaa jatko-opinnoille. Toiveissa oli tavata mukavia opiskelukavereita edellisvuosilta. Kaikki näyttikin hyvältä, kunnes korona iski.

– Ehdimme tavata kaksi kertaa, ja loput tapaamiset toteutettiin verkon välityksellä.

Korona vaikutti myös muotokuvanäyttelyyn. Kaikki kuvat otettiin luonnossa siten, että turvaetäisyydet voitiin säilyttää ja eikä kenenkään tarvinnut käyttää maskia.

Ei edes projektin päättäneessä, marraskuussa otetussa ryhmäkuvassa?

– Kuvasin kaikki perheet erikseen Harbådassa ja yhdistin heidät vedokseen. Tein prosessista myös videon, joka pyörii näyttelyssä, Sundell taustoittaa.

– Videokuvauksen ja editoinnin suoritti valokuvaaja Egon Saar ja drone-kuvausosion kuvasi Thomas Wassborr.

Näin lähellä ei oltu vaikka siltä näyttääkin.
Clas-Olav Slotte

Loppujen lopuksi pandemia ei kääntynytkään projektia vastaan. Luonto sopi muotokuvaukseen erinomaisesti.

Anu Sundell sai idean näyttelyyn alkuvuodesta ja huhtikuussa otettiin ensimmäiset kuvat hakkuuaukealla. Samalla paikalla otettiin myös juhlavat kesäkuvat, kun aukea oli täyttynyt horsmasta. Yhtä kuvaa varten Sundell halusi peikkometsän, ei mitään talousmetsää, ja sellainen löytyi Rautiosta. Kaunis syyskuva on Mäntykankaalta ja ruispelto puolestaan Öjasta.

Vaikka kuvissa tunnelma on kertakaikkisen ihana, oli todellisuus välillä aivan muuta.

– Tuolla peikkometsässä oli kuuma. Itikoita, paarmoja ja hyttysiä. Laitoimme kuvauspaikalle kaksi hyttyskarkotetta ja menimme odottamaan autoihin vartiksi. Karkotteet tehosivat.

Vedokset Anu Sundell teki taidepaperille, jossa on metallin hohtoa.

– Ne ovat 50x75 ja 30x40 cm taidepaperille printattuja ja alumiinikomposiittilevylle pohjustettuja kuvia. Tämän mahdollisti Finnfoton myöntämä apuraha.

Mukana projektissa oli neljä perhettä ja näyttelyssä yhteensä kuusitoista kuvaa.

– Suunnittelimme kuvausympäristöt yhdessä heidän kanssaan. Esillä on myös kantoliinoja sekä muuta informaatiota liinailusta.

Sundell kehuu Artistan näyttelytilaa.

– Tämä sopii hyvin näyttelyyn, sillä kaikki kuvat ovat yhdessä tilassa.

Myös tiivis aikataulu ja korona vaikuttivat näyttelytilan valintaan.

– Viimeinen kuva otettiin marraskuussa ja jo tammikuussa sain pystyttää näyttelyn. Esimerkiksi kirjastoon on kahden vuoden jonot, ja näyttelytilana tämä on parempi.

Sundell muistuttaa, että Artista on myös turvallinen galleria.

– Täällä ei ole kerralla paljon väkeä, joten kuviin voi käydä tutustumassa rauhassa ja turvallisesti, hän sanoo.

Vaikka kuvissa tunnelma on kertakaikkisen ihana, niin todellisuus oli välillä aivan muuta.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »