sunnuntai 18.4.2021 | 06:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Vapaa sivistystyö toimii myös poikkeuksellisina aikoina ja reagoi muutoksiin

Tiina Ojutkangas
Su 10.1.2021 klo 21:00 | päivitetty su 21:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kansalais- ja työväenopistot ovat kauan olleet todellinen henkireikä monille ihmisille. Sen lisäksi, että opistot tuovat rentouttavaa ajankulua, on niillä koulutuksellista merkitystä. Ilman muodollisia pohjavaatimuksia kansalaisilla on mahdollisuus opiskella hyvin monipuolisesti asioita. Tyypillisiä alueita ovat olleet kielet, erilaiset kätten taitoihin liittyvät opinnot ja liikunta.

Kun tutkii vaikkapa Kokkolan seudun opiston tämän kevään opinto-ohjelmaa, ei voi olla ihailematta tapaa, jolla yhteiskunnan muuttuminen ja ajankohtaiset tarpeet otetaan huomioon. Opisto ei ole muusta elämästä irrallinen oppilaitos vaan elää selvästi ajassa.

Kansalais- ja työväenopistojen toiminta ei ole yksinkertaista normaaliaikanakaan. Vaikka opistoissa riittää opiskelijoita, ovat rahat tiukassa ja opetuksen järjestäminen maksaa. Koronarajoitukset lykkäävät monissa Keskipohjanmaan levikkialueen opistoissa opintojen alkamista varsinkin aikuisten opinnoissa.

Kokkolan seudun opiston rehtori Asko Muilu luottaa myös etäopetukseen. Hän kertoo sunnuntain Keskipohjanmaassa, että moni kurssi alkaa etänä, ja osa kursseista siirtyy myöhemmälle kevääseen. Muutama lastenryhmä pystyy Kokkolan seudun opistolla jatkamaan lähiopetuksessa, mukaan lukien lasten taiteen perusopetus.

Etäopetuksen lisäksi kursseilla noudatetaan poikkeukselliseen aikaan liittyviä erityisohjeita. Esimerkiksi Perhonjokilaaksossa myös lasten suosittu tanhuharrastus aloittaa toimintansa ensi viikolla, kun Kaustisen Nuorisoseuran Ottosten ryhmät kokoontuvat. Harjoituksissa noudatetaan koronan varalta luotuja hygieniakäytäntöjä ja toiminnassa otetaan huomioon kulloinkin voimassa olevat suositukset.

Korona-aika laittaa kekseliäisyyden koetukselle, mutta tarjoaa joissakin tilanteissa uusia ideoita myös tulevaan normaaliin. Esimerkiksi etäopetus saattaa parhaimmillaan tuoda lisää opiskelijoita jopa oman alueen ulkopuolelta. Vapaalla sivistystyöllä on tärkeä rooli nykyäänkin.

Korona-aika antaa joissakin tilanteissa uusia ideoita myös tulevaan normaaliin.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »