Paikallisuutiset

Konkurssitsunami uhkaa: Kertaalleen pidennetty konkurssilain muutos asetti padon, joka avautuu helmikuun alussa – Keski-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja ihmettelee ratkaisua: "Eihän tilanne ole tällä hetkellä vielä mitenkään normaali"

Konkurssilain väliaikaisen muutoksen piti olla silta yli synkän koronavirran. Ensin puoleksi vuodeksi säädetty lakimuutos saikolmen kuukauden jatkoajan, mutta uutta ei ole tulossa.

Sen sijaan konkurssiuhkaisen maksukehotuksen maksuaika pitenee väliaikaisesti 30 päivään yhden viikon sijasta. Esimerkiksimatkailu- ja ravintola-alan yrittäjiä tämä ei alkuunkaan tyydytä.

Karua realismia, että viime vuonna oleellisesti vähentyneidenkonkurssien määrä purkaantuu kevättalven aikana suoranaisena tsunamina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllä minulla sellainen pelko on. Eihän tilanne ole monellakaan yrityksellä muuttunut paremmaksi verrattuna siihen, kun korona alkoi, elinkeinoministeriMika Lintilä (kesk.) sanoo.

Selvää on, että yritysten kaatumiset näkyvät myös työttömyystilastoissa.

– Onhan sillä totta kai omat vaikutuksensa työllisyyteen. Minulla on kuitenkin sellainen käsitys, että konkurssiaalto on uhkana enemmän pienissä yrityksissä jolloin työllisyysvaikutus on pienempi. Jokaikinen hävinnyt työpaikka on tietysti aina menetys.

Kaikki konkurssin lakimuutoksen takia välttäneet yritykset eivät ole joutuneet vaikeuksiin koronan vuoksi. Isoja ongelmia on ollut jo ennen pandemian puhkeamista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olivat olleet jo aiemmin huonossa hapessa ja pääsivät tämän muutoksen kautta asemaan, joka ei ollut heille välttämättä edes hyödyksi. Monesti nimittäin hallittu konkurssi on parempi kuin että se tapahtuu hallitsemattomasti, Lintilä huomauttaa.

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja, alavieskalainenJarmo Nahkala ihmettelee miksi konkurssilain muutos ei saa uutta jatkoaikaa.

– Yrittäjien kanta on, että poikkeusaikaa pitäisi jatkaa. Jos oikein toimittaisiin, poikkeusjärjestelyistä luovuttaisiin vasta sitten kun yhteiskunnassa on muutenkin päästy normaalitilanteeseen. Eihän tilanne ole tällä hetkellä vielä mitenkään normaali.

Jos saisit päättää, kuinka pitkään lakimuutosta jatkettaisiin?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vähintään sen kolme kuukautta, mutta voisi olla kuusikin.

Nahkala ei ymmärrä syytä lakimuutoksen päättymiseen.

– Ihmetyttää millä perustellaan, että tilanne olisi jotenkin muuttunut niin, että ei tarvitsisi jatkaa. Maalaisjärki sanoo, että olisi järkevä ottaa jatkoaika, kun tilanne ei kerran ole parantunut.

Nahkala huomauttaa, että pandemian jälkeen normaaliin liiketoimintaan paluu pakostakin kestää.

– Kun rajoitukset poistuvat, eiväthän yritysten kassat ole seuraavana päivänä täynnä rahaa. Aikansa siinä menee ennen kuin bisnekset saadaan pyörimään ja raha liikkeelle.

Alavieskalainen Jarmo Nahkala valittiin viime lokakuussa Keski-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtajaksi.
Alavieskalainen Jarmo Nahkala valittiin viime lokakuussa Keski-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtajaksi. Kuva: Hanna Perkkiö

Konkurssilain muutos on ollut vain yksi keino yritysten tukemisessa. Parhaillaan on menossakustannustuen toinen hakukierros, joka päättyy helmikuun lopussa. Jaossa on tuhti potti, pyöreästi puoli miljardia euroa.

Onko kolmas kierros tulossa?

– Käymme koko ajan läpi tilannetta. Olen antanut määräyksen, että pitää aloittaa välitön valmistelu kolmatta (kustannustukikierrosta) varten, Lintilä kertoo.

Syy kolmannen tukikierroksen tarpeellisuuteen löytyy kalenteria katsomalla.

– Kustannustuki kakkonenhan on aikavälille kesäkuu–lokakuu. Esimerkiksi pohjoisessa matkailun menetyskuukausia tullaan nyt vasta näkemään eli kyllä me varmasti tarvitsemme sen kolmosen, Lintilä perustelee.

Viime maanantainaHypoteekkiyhdistys julkaisi suhdannekatsauksensa, jossa povattiin tälle vuodelle rapsakkaa yli kolmen prosentin kasvuvauhtia. Sen edellytyksenä tosin on yksi asia: mahdollisimman suuri osa kansalaisista pitää rokottaa. Toisaalta vertailukohta viime vuoteen on niin kehno, että kasvua on oikeastaan "pakkokin" tapahtua.

– Kyllä rokote on ilman muuta se, joka poistaa sumua ja saadaan jollakin tavalla vastarantaa näkyviin. Talouden kannalta olisi täysi katastrofi, jos tämä rokotusohjelma ei toimisi tai jostain syystä lykkääntyisi, Lintilä korostaa.

//14.1. kello 9.18 Muokattu otsikkoa.

Fakta

Konkurssilainmuutos

​​​​Toukokuun alussa 2020 tuli voimaan konkurssilain muutos. Yritystä ei ole voitu asettaa konkurssiin sillä perusteella, että se ei ole noudattanut velkojan antamaa konkurssiuhkaista maksukehotusta, jossa maksuaikaa on viikko.

Tavoitteena on ollut varmistaa, ettei konkurssiin aseteta yrityksiä, joiden maksukyvyttömyys voi koronavirusepidemian päättymisen jälkeen korjaantua.

Väliaikainen konkurssilain muutos oli aluksi voimassa toukokuun alusta lokakuun 2020 loppuun asti. Sitä jatkettiin kolmella kuukaudella tammikuun 2021 loppuun.

Helmikuun alusta (syyskuun loppuun) konkurssiuhkaisen maksukehotuksen maksuaika pitenee viikosta 30 päivään.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä