tiistai 13.4.2021 | 03:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikulan kolumni: Vanhanajan kansalaisaktiivisuus Kokkolan Isokylän monitoimitalon rakennustyömaan liepeillä saa hymyn huulille – Todellinen arjen sankari onkin teknisen työn opettaja

Ke 13.1.2021 klo 13:00 | päivitetty ke 13:40

Mustavalkofilmisuomen kansalaisaktiivisuutta ja humoristisiakin piirteitä mahtuu Kokkolan Isokylän monitoimitalon rakennustyömaalle.

Kaikesta maltaita maksamaan tulevasta traagisuudestaan huolimatta.

Keskipohjanmaa kertoi maanantaina siitä, kuinka monitoimitalon laajennusosan työt piti keskeyttää joulun alla rakennusvirheen takia. Tiistaina valokeilaan astui Isokylän koulun rehtori Timo Hautala, jonka ansiosta uuden rakennuksen korkovirhe saatiin vastaavan mestarin ja työmaavalvojan tietoon.

Todellinen sankari astui esiin kuitenkin vasta tänään keskiviikkona.

Hän on Isokylän koulun teknisen työn opettaja Matias Yliniemi. Minulle vinkattiin Yliniemestä tiistaina illansuussa. Koska kuka tahansa voi vinkata mitä tahansa, oli asian todenperäisyys varmistettava.

Soitin Yliniemelle keskiviikkoaamuna.

Nyt kerron, kuinka Isokylän monitoimitalon rakennusvirhe huomattiin.

Isokylän monitoimitalon laajennus käynnistyi syksyllä. Siitä asti Matias Yliniemi on seurannut töiden etenemistä aitiopaikalta, sillä työmaa sijaitsee aivan hänen teknisen työn luokkansa ikkunan alla.

Jos rehtori Timo Hautalan luonne on sellainen, että hän "tykkää seurata, mitä ympärillä tapahtuu", kuten hän Keskipohjanmaalle kuvaili, löytyy samoja piirteitä Yliniemestä. Rakentaminen kiinnostaa Yliniemeä senkin takia, että hänen näkemyksiään on kuultu teknisen työn tilojen suunnittelussa.

Loka–marraskuussa kahvi alkoi mennä kohti väärää kurkkua.

Yliniemi ihmetteli ikkunansa läpi lähellä seisovaa työmiestä. Outoa oli se, että työmiehen napa oli Yliniemen varpaiden korkeudella. Vielä ensimmäisten ontelolaattojen kohdalla Yliniemi ajatteli, että kyllä lattiaa korotetaan, kun seiniä aletaan pystyttää.

Sitten ikkuna-aukot ilmestyivät muutaman metrin päähän Yliniemen ikkunasta, ihmeelliselle korkeudelle.

Yliniemi tajusi "ison virheen". Uutta rakennusta rakennettiin vahingossa kuoppaan.

Yliniemi raportoi havainnoistaan rehtori Hautalalle ja koulun entiselle vararehtori Petri Ketulle. Rehtorit tajusivat käsillä olevan ison virheen ja lähtivät viemään asiaa eteenpäin.

Virheellinen rakentaminen saatiin jäihin.

Voi olla, että ilman teknisen työn opettaja Matias Yliniemen harjaantunutta silmää monitoimitalon laajennus olisi tehty kuoppaan. Virheiden hintalappu olisi voinut kasvaa lähelle tähtitieteellistä.

"Täytyy pitää silmät auki ja ajatella itse", kuuluu Yliniemen motto. Hänen teoriansa työmaan vyyhdistä on se, että korkovirhe johtui inhimillisestä mittausvirheestä.

Virhe oli niin iso, että kukaan ei kiinnittänyt siihen huomiota.

Virhe oli niin iso, että kukaan ei kiinnittänyt siihen huomiota.

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »