Paikallisuutiset

Kokkolalainen Yrsa Slotte hämmästyi joulukuisena lauantai-iltana törmätessään Soldiers of Odinin katupartioon – Äärioikeistolainen liike on kaukana loistonsa päivistä, mutta ei toiminta ole hiipunutkaan: "Puutumme asiaan, jos tulee laittomuuksia", kommentoi poliisi

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii yhä Soldiers of Odinin lakkauttamista, perussuomalaisten Mauri Peltokangas sanoo, että hänellä ei ole kantaa ”minkään yhdistyksen liikehdintään”

Lauantai-iltana joulukuun puolivälissä kokkolalainenYrsa Slotte hämmästyi. Kokkolan keskustassa pitkin Torikatua marssi Soldiers of Odinin jäseniä.

Slotte ei ollut nähnyt sellaista aiemmin.

Soldiers of Odin on Kemissä vuonna 2015 perustettu äärioikeistolainen järjestö, joka tunnetaan niin sanotusta katupartioinnistaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– He menivät kohti Vartiolinnaa. Selissä oli tekstit ja jaloissa maastohousut. Pelottavan näköistä. Lippuja tai iskulauseita ei ollut, mutta minun oli pakko pysähtyä katselemaan, Slotte kertaa.

Oman ilmoituksensa mukaan Soldiers of Odin ylläpitää alueensa turvallisuuskulttuuria.

Slotten on vaikea uskoa siihen. Hänestä järjestön läsnäolo ei tuntunut turvalliselta.

– Ei yhtään. Kun tällainen vanhempi nainen on iltakymmeneltä yksin liikkeellä, niin ”no chance” (ei mahdollisuutta), että kääntyisin heidän puoleensa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun näin odineita luonnossa. Olin pitänyt heitä kuolemaisillaan olevana lajina, Slotte kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muutama vuosi sitten Soldiers of Odin oli enemmän tapetilla kuin nykyään, sanoo viestintäpäällikköMikael Appel Pohjanmaan poliisista.

Hän puhuu katupartioinnista yleisellä tasolla ja valtakunnallisesti.

– Poliisi on jo vuosia seurannut näiden toimintaa. Laittomuuksiin on vuosien varrella puututtu, mutta en muista, että Pohjanmaalla olisi ollut väliintuloja, Appel sanoo.

Hän muistuttaa, että järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito kuuluu ensisijaisesti poliisille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Puutumme asiaan, jos tulee laittomuuksia.

Soldiers of Odinin kotisivuille oli lisätty marraskuussa kuva, jossa kaksi maastohousuista miestä seisoo Yle Kokkolan oven edessä, kameraan selin.

Äärioikeistossa yleisesti vallitsevan tulkinnan mukaan Yle levittää valeuutisia.

Tausta huomioiden valokuvan voi kokea uhkailevana. Kuinka poliisi asiaan suhtautuu?

– Poliisin pitää tutkia kaikki, mitä sille ilmoitetaan, tutkinnassa selviää sitten, onko syytä epäillä rikosta. Yksittäiseen kuvaan ei puututa ilman taustatietoja ja selvittelyitä. Puutumme vain laittomuuksiin. Nykyäänhän mikä tahansa voi herättää helposti ihmisten huomion. Matalalla kynnyksellä viranomaiseen tai mediaan ollaan yhteydessä.

Soldiers of Odinin toimintaa kuitenkin seurataan?

– Puhun yleisesti katupartioista. Seuraamme niiden toimintaa somessa, vihjeiden kautta sekä hälytysten ja partioinnin yhteydessä, Appel sanoo.

Keskustan kansanedustajaMikko Kärnä ei ole muuttanut mieltään. Viime syksynä hän vaati hallitukselta toimia Soldiers of Odinin lakkauttamiseksi.

Taustalla oli perussuomalaisten eduskunta-avustaja Pekka Katajaan kohdistunut epäilty murhayritys. Toinen epäillyistä oli Soldiers of Odin -aktiivi.

– Sanon yhä, että tällaisia turvallisuusyrittäjiä Suomi ei kaipaa. Järjestystä ja turvallisuutta valvoo poliisi. Katupartiointi johtaa päinvastaisiin tuloksiin ja lisää pelkoja. Toki liikkeen toiminta on hiipunut, Kärnä sanoo.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja äärioikeistolaisia ajatuksia esille tuovaksi luonnehditun Suomen Sisun piiripäällikköMauri Peltokangas Kaustiselta sanoo, että hänellä ei ole kantaa ”minkään yhdistyksen liikehdintään”.

– Miksi pitäisi olla? Ei ole aikaa seurata yksittäisten pingiskerhojen toimintaa, mutta jos kyseessä on laillinen yhdistys, toiminta on laillista.

Kohtaavatko perussuomalaisten ja Soldiers of Odinin aatemaailmat?

– En tiedä odinien henkisestä maailmasta. En ole pitkään aikaan keskustellut heidän kanssaan. Meillä on oma puolueohjelmamme.

Kärnä katsoo asiaa toisella tavalla. Hänen mukaansa yhteyksiä perussuomalaisten ja odinien välillä on.

– Jos katsoo odinien toimintaa somessa, niin paljon perussuomalaisten ajatuksia jaetaan. Sympatiaa puolueelle tulee. Toivoisin, että jokainen vastuullinen puolue kykenisi tunnistamaan, että katupartioita ei tarvita, Kärnä sanoo.

Suojelupoliisissa Soldiers of Odinin ei arvioida aiheuttavan järjestönä uhkaa kansalliselle turvallisuudelle, kirjoittaa viestintäasiatuntijaAishi Zidan.

Keskipohjanmaa haastatteli suojelupoliisia sähköpostitse.

– Supossa huolta herättävät yksittäiset toimijat ja pienryhmät, joilla on kykyä ja motivaatiota hyvin vakaviin tekoihin. He toimivat harvemmin näkyvästi.

Zidanin mukaan supon asiantuntemus on poliisin käytössä aina, kun tutkitaan äärioikeistoon liittyviä vakavia rikoksia.

– Supo tekee alueellisesti yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa. Yksi toimistoista sijaitsee Vaasassa.

Fakta

Soldiers of Odin

Soldiers of Odin on äärioikeistolainen järjestö, jota suojelupoliisi on pitänyt rasistisena ja katsonut, että sen toimintaan liittyy väkivallan uhka.

Maahanmuuttovastainen katupartioliike vastustaa EU:ta ja globalisaatiota.

Sen omien kotisivujen mukaan toimintaa on 34 paikkakunnalla, myös Kokkolassa ja Ylivieskassa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä