Paikallisuutiset

Oppivelvollisuuden laajentamisessa on kyse paljon muustakin kuin pakosta käydä koulua täysi-ikäisyyteen asti: "Maksuttomuus avaa ovia, varallisuus ei enää ole este alavalinnalle", sanoo Halsualta kotoisin oleva Osku ry:n puheenjohtaja Henriikka Mastokangas

Oppivelvollisuuden laajentamisessa on kyse ennen kaikkea yhdenvertaisuuden lisääntymisestä.

Näin tiivistää Osku ry:n tuore puheenjohtaja, Halsualta kotoisin oleva, tällä hetkellä Vantaalla asuvaHenriikka Mastokangas.

Osku on ammatillisten opiskelijoiden etu-, palvelu- ja harrastejärjestö.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jatkossa koulutus on kaikille yhdenvertaisesti mahdollista. Varallisuus ei ole enää esteenä, 19-vuotias Mastokangas sanoo.

Esimerkiksi hiusalalla välineisiin on saattanut mennä tuhansia euroja. Henriikka Mastokangas Osku ry:n tuore puheenjohtaja

Laajennettua oppivelvollisuutta sovelletaan ensimmäiseksi nyt 9. luokalla opiskeleviin, pääosin vuonna 2005 syntyneisiin. Heille ammattikoulusta ja lukiosta tulee maksuton.

Maksuttomuus tarkoittaa opetuksen ja päivittäisen ruokailun lisäksi esimerkiksi oppimateriaaleja, kuten kirjoja, tietokoneita ja työvälineitä. Myös opiskelija-asuminen säilyy maksuttomana.

Mastokankaan mukaan se voi avata ovia, joiden avaaminen on tähän asti koettu liian kalliiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esimerkiksi hiusalalla välineisiin on saattanut mennä tuhansia euroja. Ne on pitänyt ostaa itse.

Mastokangas on itse opiskellut Nivalassa kohti sisustusartesaanin tutkintoa.

– Opinnot ovat nyt tauolla puheenjohtajuuteni takia, mutta esimerkiksi tietokoneen olen hankkinut itse. Monella muulla alalla hankintoja on paljon enemmän. Jatkossa alaa ei tarvitse miettiä sen mukaan, mitä se maksaa, Mastokangas kertoo.

Hänen mukaansa sillä on valtava vaikutus etenkin perheissä, joissa vanhemmat eivät voi kovin isosti tukea rahallisesti lapsiaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Monen sadan euron panostukset koulun alkaessa ovat voineet olla este. Syksyllä estettä ei enää ole, Mastokangas sanoo.

Oppivelvollisuuden uudistus korottaa oppivelvollisuusiän 18 vuoteen. Tähän asti peruskoulun päättäjät ovat olleet pääosin 16-vuotiaita.

Tähtäimessä on se, että tulevaisuudessa kaikki suorittaisivat ammatillisen tutkinnon tai ylioppilastutkinnon.

Keski-Pohjanmaalla opintopolun päättyminen 16-vuotiaana on ollut hyvin harvinaista, sanoo Keski-Pohjanmaan ammattiopiston rehtoriSirkku Purontaus.

– Meidän alueellamme uudistuksen haasteet kohdistuvat opintojen maksuttomuuteen sekä siihen, että valvontavastuu siirtyy huoltajille, kunnille ja koulutuksen järjestäjille.

Valtakunnallisestikin toisen asteen koulutukseen on aina siirrytty hyvin, jatkaa opetusneuvosKaisa Räty opetushallituksesta.

– Nyt meillä on yhteinen toive, että nuoret saadaan pidettyä koulussa, kunnes tutkinto on suoritettu. Kyse on samalla yhteistyön kehittämisestä toimijoiden kesken, Räty sanoo.

Räty ei osaa arvioida sitä, paljonko koulutuksen maksuttomuus tulee kenellekin maksamaan.

Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän suorittaa toisen asteen tutkinnon.
Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän suorittaa toisen asteen tutkinnon. Kuva: Clas-Olav Slotte

Jatkossa peruskoulun järjestäjän eli useimmiten kunnan on huolehdittava siitä, että jokainen yläkoulusta valmistuva hakee johonkin kouluun.

Pakollisuus on hyvä ja huono asia, näkee Henriikka Mastokangas.

– Tähän asti on ollut mahdollista pitää välivuosi, tehdä työtä ja miettiä, mille alalle kannattaa lähteä opiskelemaan. Nyt on pakko mennä heti. Siinä on se vaara, että kuva omasta alasta ei ehdi muodostua. Onneksi alaa voi kuitenkin vaihtaa, kuten minäkin olen tehnyt. Aloitin alun perin Seinäjoella tieto- ja viestintätekniikan alalla, kunnes hain Nivalaan. Saattaa mennä vuosi ennen kuin oman alan tajuaa, Mastokangas kertoo.

Koulun vaihtaminen kesken opintojen ei romuta opintojen maksuttomuutta, sanoo Kaisa Räty.

– Jos vaihtaa vaikka lukiosta amikseen tai toisin päin, niin maksuttomuus on voimassa, kunnes täyttää 20 vuotta. Alan vaihtaminen on yhä mahdollista, mutta se vaihtoehto poistuu, että kouluun jätettäisiin tulematta. Opiskelun järjestäjä on silloin velvollinen huolehtimaan tukitoimista, jotta opiskelija selviää koulutuksesta, sanoo Räty.

Keski-Pohjanmaan alueen perusopetuksen, lukion ja ammatillisen koulutuksen rehtoreille ja opinto-ohjaajille järjestettiin perjantaina koulutustilaisuus, jossa Räty oli puhumassa. Aiheena etäkokouksessa oli oppivelvollisuuden laajentaminen.

Fakta

Tästä on kyse

Oppivelvollisuus laajenee ja toisen asteen opinnoista tulee maksuttomia. Velvoite hakeutua ja jatkaa toisen asteen koulutuksessa vaikuttaa nuoriin, jotka ovat nyt perusopetuksen 9. luokalla.

Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän suorittaa toisen asteen tutkinnon.

Tavoite on nostaa koulutus- ja osaamistasoa, kaventaa oppimiseroja sekä kasvattaa koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Tavoite on, että jokainen nuori suorittaa toisen asteen tutkinnon.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä