tiistai 2.3.2021 | 19:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan kysymys sekä päätoimittajan vastaus: Nimimerkillä kirjoittamisesta

Ke 27.1.2021 klo 10:30

Päätoimittaja Tiina Ojutkangas

Luin KP:n nettilehdestä (9.1.2021) nimimerkkikirjoituksen, jossa kommentoitiin aiemmin (24.12.2020) julkaistua mielipidekirjoitustani. Kiinnitin huomiotani siihen, että täysimittaisen mielipidejutun lopussa oli nimen sijaan nimimerkki.

Vallitsevan journalistisen etiikan mukaan nimimerkin käyttö pitkässä mielipidejutussa on yleensä perusteltua vain tapauksissa, joissa kirjoittaja tai hänen läheisensä joutuisivat kärsimään mielipiteen julkaisusta.

Kaksi vuotta sitten (8.1.2019) uusi päätoimittaja Tiina Ojutkangas kirjoitti: ”Nimellä kirjoittaminen on vastuullisuutta.” Hän linjasi (3.1.2019), että oman nimen käyttö on suositeltavaa mutta että arkaluontoisissa asioissa nimimerkin käyttö sallitaan.

Mikä nimimerkin jutussa oli arkaluontoista?

En tietenkään vastaa nimimerkkien suojasta kirjoittaville, koska en tiedä, kenelle tai keille minun pitäisi vastata. Tässä tapauksessa nimimerkin käyttö herättää kysymyksiä, varsinkin kun mielipide kohdistui nimeltä mainitun henkilön kirjoitukseen. Kirjoitus sisälsi myös yksityiselämäni piiriin kuuluvia tietoja, jotka oli hankittu muualta. Miksi ne piti tässä nostaa esiin?

On valitettavaa, että Keskipohjanmaa suojelee kirjoittajaa tai kirjoittajia, jotka olisivat aivan hyvin voineet tulla esiin omalla nimellään. Ratkaisu rapauttaa luottamusta lehden eettiseen linjaan.

Antti Saari

Päätoimittajan vastaus

Kiitos Antti Saarelle kritiikistä. Mielipidekirjoitus, johon viittaat, oli tosiaan nimimerkkikirjoitus. Toimituksella oli syytä suojella kirjoittajaa, koska mielipiteen kertominen voi hankaloittaa hänen tilannettaan tavalla, jonka toimitus on tarkoin arvioinut.

Tiina Ojutkangas

Päätoimittaja

Keskipohjanmaa

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »