sunnuntai 18.4.2021 | 15:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Urheiluseurat ovat pyytäneet ja saaneet yhteiskunnalta apua – tukisummien salailu istuu huonosti nykyaikaan, kirjoittaa Juha Savela kolumnissaan

La 6.2.2021 klo 17:30

Täysin relevantti kysymys, kommentoi SM-liiga Oy:n puheenjohtaja Heikki Hiltunen Keskipohjanmaan palstoilla julkaistussa jutussa kysymystä, minkä vuoksi jääkiekon liigaseurat uhkailevat konkursseilla, pyytävät yhteiskuntaa apuun ja kuitenkin samaan aikaan hankkivat uusia pelaajia.

Eihän tuo ihan loogiselta yhtälöltä vaikuta. Piirtämiseen tarvittavaa liitua näyttää seuroilla edelleen löytyvän.

Vai pitäisikö sittenkin uskoa Porin Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttulaa, joka ulostulossaan piti konkurssiaallolla maalailua pelotteluretoriikkana, jolla ei ole uskottavuutta.

Että muut liigaseurat olisivat kuin kansansadun poikia, jotka huutavat huutamisen ilosta sutta apuun. Tuon tarinan opetuksenahan on, että valehtelu kääntyy itseään vastaan: valehtelijaa ei enää uskota silloinkaan, kun hän puhuu totta.

Ehkä tässä(kin) tapauksessa totuus löytyy ääripäiden väliltä. Vaikea nimittäin on urheiluseurojen taloudellista hätää kiistääkään, kun pelataan tyhjille katsomoille ja tulovirrat ovat muutenkin ehtyneet.

Liigaseurat ovat jo pariin otteeseen apua yhteiskunnalta saaneet Valtiokonttorin jakamasta kustannustuesta. Seurakohtaiset summat ovat kakkospaketissa vaihdelleet 60 000 eurosta (Jukurit HC Oy) vajaaseen puoleen milliin (Tamhockey Oy).

Kustannustuen ulkopuolelle jääneet talven palloilusarjat saivat tällä viikolla opetusministeriöstä kaksi miljoonaa, jotka seitsemän lajiliittoa jakaa edelleen pääsarjatason seuroille ottelukustannusten kattamiseen.

Esimerkiksi Mestis ja naisten SM-liiga saivat noin 650 000 euroa, jonka turvin pelit yritetään viedä päätökseen. Mestiksen osuus tuosta potista oli runsaat 620 000 euroa. Kun jakajina on 14 seuraa, arkijärkikin sanoo, etteivät kaikki ole saamiinsa summiin tyytyväisiä. Mestiksen seurat kannattivat liiton esitystä äänin 12–2. Kuten tiedetään, kaksi seuraa (SaPKo ja RoKi) jätti kauden kesken.

Jääkiekkoliitto tai Mestis ei ole julkistanut seurojen saamia avustussummia, eikä myöskään jakoperusteita. Kilpailupäällikkö Pirkka Antilan mukaan liitolla "ei ole mitään velvollisuutta" siihen.

Syytä olisi. Salailu istuu huonosti tähän päivään ja läpinäkyvyyden periaatteisiin. Varsinkin, kun opetusministeriö jakaa tukea verovaroista, jotka me kaikki kustannamme. Vastakysymyksenä voisi Antilalle ja muille kiekkopomoille heittää, että mikä velvollisuus yhteiskunnalla on auttaa, kun verovaroja voisi käyttää esimerkiksi rokoteohjelman jouduttamiseen.

Tietysti sama avoimuusperiaate koskee myös muita opetusministeriön tukea saaneita lajiliittoja ja loppupeleissä seurojakin. Niin meillä kuin muualla.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »