Paikallisuutiset

Kokkolan kaupunginvaltuusto äänestää maanantaina luottamushenkilöiden palkkioiden korotuksesta –  Grafiikka paljastaa, minkälaisia kokouskorvauksia päättäjät saavat eri tehtävissä

Selvät asiat aluksi pois kuljeksimasta. Huomenna maanantaina kokoontuvaKokkolan kaupunginvaltuusto päättääniin kuin päätti kaksi viikkoa sitten kaupunginhallitus. Koko henkilöstöä koskevat lomautukset perutaan. Samalla annetaan henkilöstösäästöjen vaikutusta vastaava 2,5 miljoonan euron valtuus lisälainan ottamiselle.

Ei. Ratkaisu ei synny yksimielisesti. Kokoomuksen valtuustoryhmän kanta on selvä.

– Me ainakin vastustamme velanottoa. Emme hyväksy syömävelan ottamista, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajaPentti Haimakainen toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupunginhallituksessa perussuomalaisten valtuustoryhmääkin johtavaTimo Sillanpää esitti velan vaihtoehdoksi mm. Soiten konserniohjauksen tehostamista. Käytännössä siis sitä, että kaupungin lisävelan vaihtoehtona olisivat Soiten säästöt.

Sillanpään esitys ei menestynyt äänestyksessä, vaan hävisi sen selvin 3–9-luvuin. Sillanpään esitystä kannattivat kokoomuksen Janne Jukkola ja RKP:n Marlén Timonen. Jukkolan esitys pysyttäytymisessä alkuperäisessä (30.11.) kaupunginhallituksen lomautuspäätöksessä ei päässyt edes äänestykseen.

Kokkola ei siis ole lomauttamassa henkilöstöään tänä vuonna. Ovatko Kokkolan päättäjät sittenkorottamassa luottamushenkilöiden kokouspalkkioita kymmenellä eurolla on yhtä avoin tapaus kuin Olof Palmen ja J. F. Kennedyn murhat.

Esitys joka tapauksessa on, että kaupungin kaikkien toimielinten kokouspalkkioita korotetaan 10 eurolla 1. kesäkuuta alkaen uuden valtuustokauden käynnistyessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikkiaan luottamushenkilöiden kokous- ja vuosipalkkioihin, ansionmenetys- ja kilometrikorvauksiin käytettiin Kokkolan kaupungin rahoja viime vuonna 302 205 euroa ja 58 senttiä.

Luvut toimitti Keskipohjanmaalle pyynnöstä Kokkolan kaupungin viestintä.

Teams-kokousten myötä kilometrikorvauksiin on tullut reipas leikkaus. Vuonna 2019 niitä maksettiin hieman pyöristäen 28 600 euroa ja viime vuonna 17 400 euroa. Laskua on noin 40 prosenttia.

Keskipohjanmaa tiedusteli valtuustoryhmien puheenjohtajien kantojapalkkioiden korotuksiin, mutta niiden perusteella vedon lyöminen äänestystuloksesta on kuin ruksisi lottonumeroita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupunginhallituksessa palkkioiden korotus meni läpi niukoin numeroin 6-5. Kaikki keskustalaiset (Reino Herlevi, Riitta Rahkola jaJohanna Paloranta) äänestivät korotuksen puolesta. Onko tämä keskustan valtuustoryhmän kanta?

– En osaa siitä sanoa. Tästähän käytiin aikoinaan iso keskustelu, kun korotuksissa oli kahdeksan vuoden tauko. Sovittiin, että tarkistukset tehdään säännöllisesti ennen uutta valtuustokautta. Se on vastuunkantoa, keskustan valtuustoryhmää johtava Paloranta sanoo.

Ryhmäpäätöstä keskusta ei tee.

– En arvosta ryhmäpäätöksiä. Jokaisella on vapaus olla sitä mieltä mikä tuntuu oikeimmalta.

Kaupunginhallituksessa palkkiokorotuksia vastaan äänesti SDP:n Raimo Hentelä. Ryhmää johtavanSakari Ruisahon mukaan demaritkaan eivät ryhmäpäätöstä tee.

– Oletan, että suurin osa meidän ryhmästämme on korotuksia vastaan, Ruisaho arvioi.

Myös kokoomuksessa katsotaan, että palkkioita ei ole syytä nyt korottaa. Kaupunginhallituksessa Janne Jukkola äänesti korotuksia vastaan.

– Tämä on meille ennen kaikkea periaatteellinen kanta, kun ollaan muutoin säästämässä, Pentti Haimakainen painottaa.

Kaupunginhallituksessa kahden puolueen edustajien kannat hajosivat. Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtajaMauri Salo äänesti korotuksen puolesta, mutta Anne Peltomaa vastusti.

– Äänestyksestä voi tulla tiukka. Nyt on populismille tilaa, kun tehdään yhdestä kympistä vaaliasia, Salo sivaltaa.

RKP:n kaupunginhallituksen edustajista Stefan Anderson vastusti korotuksia ja Marlén Timonen kannatti.

– Äänestyksen lopputulosta on vaikea arvioida. Aika maltillisista korotuksistahan on kyse. En nyt näe täysin oikeana, että palkkiot pysyisivät kahdeksan vuotta samalla tasolla, RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtajaMats Brandt pohtii omaa kantaansa.

Perussuomalaisten valtuustoryhmää johtavaTimo Sillanpää äänesti kaupunginhallituksessa korotuksen puolesta. Hänen mielestään korotus on perusteltua tehdä nyt.

– Tästä asiasta on viime syksynä keskusteltu kaikkien valtuustoryhmien puheenjohtajien kanssa ja sen pohjalta saatteet annettu valmistelijoille. Sen mukainen esitys tuli, Sillanpää taustoittaa.

Vasemmistoliiton ryhmäjohtajaKauko Niemi ei näe perusteita palkkioiden korotukselle. Kaupunginhallituksesssa vasemmistoliiton Vesa Pohjola vastusti korotuksia.

– Uskon meidän ryhmän olevan kokonaisuudessaan sen takana, että niitä ei korotettaisi. Olen ollut alun alkaen sitä mieltä, että on väärä aika ryhtyä miettimään korotuksia, Niemi sanoo

Vihreiden ryhmänjohtajaHanna Cygnel on korotusten kannalla.

– Minusta se on periaatteessa ihan ookoo. Tarkistukset on hyvä tehdä aina neljän vuoden välein ennen kuin seuraava valtuusto aloittaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä