sunnuntai 18.4.2021 | 14:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Kristian Sundqvistin kolumni: Jupisevien jussien aika on palannut

To 18.2.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Yksinään hän töitään painaa. Yleensä ääneti, mutta välillä saavat kunniansa kuulla herrat ja johtajat.

Mikäpä jurnuttaessa, kun kukaan ei kuuntele.

Ei väliä, mitä puurtajalla on yllään. Oikeastaan sitä rehdimpää, mitä resuisempaa. Intiimihygieniallakaan ei ole työnteon kannalta merkitystä ja mikäpä jussikoskela se on, joka ei raadannalle haise. Parta rehottaa kohta tukan lailla.

Joskus 2020-luvun jussi sentään joutuu kaivelemaan takataskuaan ja kampaamaan naamansa: alkaa sellainen Teams-palaveri, jonka osalta herkkä vaisto neuvoo, että videokuvaa itsestään pitäisi vilauttaa. Kun edustaminen on ohi jatkuu kotikonttorin suolla yksinäinen raadanta ja jupina.

Tällainen maaseutuyhteiskunnan vuosisatojen saatossa muotoonsa jalostama hahmo oli kauan pois muodista. Teollisen saati jälkiteollisen ajan suomalaisen oli työelämässäkin määrä hallita sosiaaliset tilanteet ja jopa pikkupuhe, verkostoitua, tuoksua kalliille hajusteelle, olla ihmisten joukossa kalana vedessä!

Sellaiset suomalaiset, joiden osalta kansallinen hengenjalostustyö onnistui tai jotka ovat luonnostaan seurallisia saattavat nyt olla ihmeissään.

Etätyöläinen huomaa hetkessä, että yksinäisessä työpäivässä tarvitaan toisenlaisia valmiuksia kuin lajitovereiden joukossa.

Työkavereista ei voi ammentaa voimia ja intoa, koska heitä ei paikalla ole. Pienet arkiset pettymykset ja harmistukset on nieltävä ääneti tai jupistava seinille.

Toisaalta tätä kolumnia kirjoittaessa voin talomme ikkunoista katsella lumen ja valon leikkiä puskittuneilla pelloilla. Niillä ja talvisissa metsissä raataneet sukupolvet eivät olisi kakluunin lämmössä kolumnointia työnä pitäneet.

Enpä kehtaa valittaa. On lisäksi kiehtovaa olla osa suurta muutosta ja kollektiivista ihmiskoetta.

Näillä näkymin pysyväksi jäävä etätöiden aika nimittäin mullistaa yhteiskuntaa ja modernin ihmisen ihannetta voimakkaasti. Jussi Koskela tekee paluun, toki nykyaikaan aavistuksen päivitettynä.

Kiskokaa niskaan digitaaliset rohdinpaitanne ja hiokaa kognitiiviset kuokkanne, autiota suomaata riittää.

Etätyöläinen huomaa, että yksinäisessä työpäivässä tarvitaan toisenlaisia valmiuksia kuin lajitovereiden joukossa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »