sunnuntai 18.4.2021 | 14:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Anias on muuttanut mieltään: ”Nyrkki” sittenkin?

Ma 22.2.2021 klo 06:30

Vajaat 11 kuukautta sitten, Suomen oltua parisen viikkoa virallisesti koronakriisissä, tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti operatiivisen ”nyrkin” perustamista koronatoimia varten. Pääministeri Sanna Marin vastasi Niinistölle kohteliaasti ja lupasi harkita asiaa.

Nyrkkiä ei perustettu.

Suomen tautitilanne on pysynyt kansainvälisessä vertailussa koko ajan erittäin hyvin hallinnassa. Siitä ei ole kahta puhetta. Entäpä koronarajoituksista päättäminen. Onko niiden suositteleminen, rajoitusten kohdentaminen ja rajaaminen näyttäytynyt selvänä?

Aivan. Kun lausuntoja tulee milloin ministereiltä, milloin kansliapäälliköiltä, milloin THL:n johtajilta ja milloin keneltäkin, kansalaisen valtaa hämmennys. Eikä sitä yhtään vähennä sairaanhoitopiirien ja avien aivan varmasti vilpittömät yritykset toimeenpanna ohjeistuksia, joiden rajapinnoissa on monta viruksen mentävää saumaa.

Tunnustan olleeni aika lailla hallituksen linjoilla viime vuoden maaliskuun lopussa. Nyt alkaa tuntua, että ehkä presidentillä sittenkin oli pointtinsa.

Nyrkkiä ei kenenkään tarvitse pöytään lyödä, mutta kyllä operatiivisen nyrkin avulla olisi ehkä vältetty vaikkapa viime viikon merkillinen tiedotussotku. THL vaati toimia, jotka olivat mahdottomia toteuttaa.

THL esitti tiedotustilaisuudessa, että baarit ja yökerhot tulisi sulkea pääkaupunkiseudulla kokonaan seuraavan kolmen viikon ajaksi. THL esitti myös, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueen asukkaiden olisi vältettävä matkustamista muualle Suomeen seuraavan kolmen viikon ajan.

Jos tarkoitus oli julkisesti kuittailla hallitukselle, asia on sellaiseen aivan liian vakava. Terveysviranomaisilla kuuluukin olla näkemys rajoitustoimista, mutta niistä pitää olla yhteisymmärrys toimenpanijan kanssa ennen tiedotustilaisuuksia.

Maaliskuun puolessa välissä Suomessa käynnistyy koronakriisin toinen vuosi. Sydänkesällä alkoi jo näyttää hyvältä. Syksy muutti näkemykset synkemmiksi.

Loppusyksystä tuli tieto rokotuksien alkamisesta. Jälleen toiveet nousivat laskeakseen nopeasti, kun selvisi rokotetuotannon todellisuuden olevan kaukana toiveista.

Monissa yrityksissä uskottiin, että kesään mennessä ollaan jo lähes normaalissa. Pahalta näyttää, että ei olla. Ei ainakaan alkukesään mennessä.

Toivotaan, että syksyllä kaikki olisi jo toisin.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »