sunnuntai 18.4.2021 | 14:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Seppo Luokkalan urheilukolumnissa palautetaan mieliin Michael Käldin valmentaman futismaajoukkueen uroteko

Su 21.2.2021 klo 16:10

Aivan upeat alppihiihdon ja ampumahiihdon MM-kisat ovat sitten paketissa. Suomalaismenestys oli odotettu, eikä siitä sen enempää. Alkavalla viikolla pysytään maailmanmestaruusmeiningissä, kun maastohiihdon kisat alkavat Saksan Oberstdorfin keväisessä auringonpaisteessa. Oberin tapahtumiin palattaneen myöhemmin, eli ei siitäkään sen enempää.

Tällä palstalla ollaan keskipohjalaiselle ominaisesti nöyriä ja vaatimattomia. Niinpä käsittelyyn otetaan hillitymmin "vain" EM-tason urheileminen.

Niinhän siinä kävi, että Suomi pelaa kahtena kesänä peräkkäin jalkapallon EM-lopputurnauksessa. Miesten joukkue selvitti oman karsintansa jo melkein puolitoista vuotta sitten ja vastaava viive tulee naistenkin karsinnan ja finaaliviikkojen välille.

Karsintalohko päättyy näinä päivinä, mutta itse turnaus toteutuu vasta kesällä 2022. Tietysti ikävää, että välejä selvitellään näin pitkässä juoksussa, mutta kaikkihan johtuu luonnollisesti k-kirjaimella alkavasta asiasta.

Suomi oli täpärästi paras naisten EM-futiksen karsintalohkossa E. Alustavasti ajateltiin, että Skotlanti voittaa lohkon ja menee Englannin puolella pidettävään lopputurnaukseen. Ennakkoranking ei kertonut kaikkea, kun Suomi ja myös Portugali oli Skotlantia parempi.

Helsingin pakkaspeli päättyi Helmareiden voittoon 1–0. Mahtavaa oli juhlia lopputurnauspaikkaa voittopelin päälle. Linda Sällströmin tekemän maalin merkitys ei ollut lopulta niin suuri kuin miltä näytti. Pelkkä tasapelikin olisi riittänyt jatkopaikkaan, koska eihän maalierolla 0–32 karsintaa kahlanneella Kyproksella ole mitään jakoa Suomea vastaan päätöskierroksen kotipelissään.

Yhdeksästä lohkokakkosesta menee vielä kuusi maata Englantiin. Portugali saatetaan siis myös nähdä lopputurnauksessa.

Helmipöllöjen (Helmareiden "alkuperäinen" nimi) riveissä pelasi KPV-kasvatti Emmi Alanen lopulta hyvät karsinnat. GBK-kasvatti Olga Ahtinen kuuluu myös joukkueen runkokaartiin. Kolmantena täkäläisenä on nykyisin Espanjassa pelaava Linda Nyman niin ikään ringissä.

Suomi pääsi nyt neljättä kertaa EM-turnaukseen. Naisten futis on vallannut tällä vuosituhannella yhä vahvemmin alaa Euroopassa. Nykytilanteessa pääsy välieriin olisi aivan uskomaton suoritus. Jaetulle kolmannelle sijallehan Suomi meni ensimmäisissä kisoissaan vuonna 2005.

Kruunupyyläisen Michael Käldin valmentama joukkue haastoi silloin minkä tahansa maajoukkueen tällä mantereella. Harmillisesti UEFA:lla oli vuonna 2005 mitalit kortilla, eivätkä välierien häviäjät saaneet mitään mukaansa.

Käld valmensi maajoukkuetta yhdeksän vuoden ajan ja on laajemmassa kuvassa huomattavasti merkittävämpi henkilö Suomi-futiksessa kuin häntä seuranneet ruotsalaisluotsit.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »