maanantai 29.11.2021 | 19:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Oulainen esittää 20 minuutin lähtövalmiutta varallaoloon – Jatkovalmistelussa huomioitava myös pelastuslaitosten yhdistyminen

Anne Mattila
Ti 23.2.2021 klo 12:31

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Oulaisten kaupunginhallitus esittää Jokilaaksojen pelastuslaitoksen toimintavalmiusuudistuksen palauttamista jatkovalmisteluun.

Valmistelun lähtökohdaksi pitää Oulaisten mielestä ottaa 20 minuutin lähtövalmius varallaoloon. Vastaava lähtövalmius sisältyi muun muassa Keski-Suomessa helmikuun alussa hyväksyttyyn sopimukseen.

Jos oikeudessa linjataan muutos nykyiseen toimintatapaan eli luovutaan varallaolokorvauksista, Oulaisten mielestä pelastuslaitoksen johtokunnan on tehtävä linjaus, mitä muutossuunnitelma pitää sisällään sekä vaiheistus sen toteuttamiseksi, minkä jälkeen se on lähetettävä kuntiin lausunnolle.

–  Koska tätä muutossuunnitelmaa ei ole esitetty, kuntien on mahdotonta hyväksyä A- tai B-vaihtoehtoa lopullisesti, Oulaisten kaupunginhallituksen päätöksessä todetaan.

Oulaisten mielestä jatkovalmisteluissa pitää huomioida myös hyvinvointialueiden valmistelu ja siihen liittyvä pelastustoimen yhdistyminen Oulu–Koillismaan pelastuslaitoksen kanssa.

– On kyse siirtymäjaksosta. Nyt tehtävillä päätöksillä ei ole merkitystä niille takautuville saataville, joita tässä kysymyksessä on käytetty muutoksen perusteena, kaupunginhallitus toteaa.

Jos varallaolosta joudutaan luopumaan, Oulaisten kaupunginhallituksen mielestä Jokilaaksojen pelastuslaitoksen ja sen johtokunnan on keskityttävä sopimushenkilöstön hankintaan, toimintakykyyn ja sitoutuneisuuteen myös tulevaisuudessa. Kehittämistoimenpiteiden pitää Oulaisten mielestä koskea myös henkilökuntaa.

Sopimushenkilöstöllä on kaupunginhallituksen mielestä jatkossakin oltava suuri merkitys kattavan toimintavalmiuden ylläpidossa ja kiireellisen valmiuden varmistajana vakituisen henkilökunnan lisäksi.

Pelastusjohtaja Jarmo Haapasen esittämästä kahdesta toimintavalmiusvaihtoehdosta A-malli on Oulaisten mielstä perustellumpi sekä talouden että toiminnan näkökulmasta katsottuna, koska se kannustaa pelastuslaitosta aktiivisempaan rekrytointiin ja motivointiin sopimuspalokuntaan.

– Sopimuspalokunnan rooli on keskeinen pelastustoiminnan kiireellisen toimintavalmiuden varmistajana, Oulaisten kaupunginhallitus toteaa pelastuslaitoksen johtokunnalle antamassaan lausunnossa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »