tiistai 13.4.2021 | 04:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pyhäjoen Hanhikivi 1 -ydinvoimala sai kemikaaliturvallisuusluvan – Rakentamislupaa ei ole herunut

Vili Ruuska
Ke 24.2.2021 klo 09:59 | päivitetty ke 09:59

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on myöntänyt Fennovoima Oy:n Pyhäjoen Hanhikivi 1 -ydinvoimalalle luvan vaarallisten kemikaalien varastointiin ja käsittelyyn. Tukesin lupa koskee kohteessa käsiteltäviä ja varastoitavia vaarallisia kemikaaleja, ei radioaktiivisia aineita. Yhtiö tarvitsee voimalaitoksen rakentamiseen ja käyttöön useita viranomaislupia, kuten STUKin myöntämiä ydin- ja säteilyturvallisuuteen liittyviä lupia.

– Ilman vaarallisia kemikaaleja ei ydinvoimalaitosta voida käyttää turvallisesti. Kemikaaleilla estetään muun muassa metallien korroosiota ja varmistetaan jäähdytykseen tarvittavan energian saanti laitoksen häiriötilanteissa. Tukesin kemikaaliturvallisuuslupa on edellytys vaarallisten kemikaalien laajamittaiselle varastoinnille ja käsittelylle voimalaitoksella, kertoo Tukesin ylitarkastaja Matti Peippo tiedotteessa.

Tukesin kemikaaliturvallisuuslupa ei ole yksinään riittävä esimerkiksi kemikaalisäiliöiden, säiliöalueiden, putkistojen ja kemikaaleja sisältävien laitteistojen rakentamiseen. Niihin tulee myös vaatimuksia ydin- ja säteilyturvallisuutta koskevista velvoitteista.

Lupakäsittelyssä Tukes on arvioinut, että yrityksen esittämät arviot tunnistetuista kemikaalionnettomuuksista ja niiden seurauksista ovat asianmukaisia. Lisäksi Tukesin arvion mukaan suunnitellut varautumistoimenpiteet kemikaalionnettomuuksien estämiseen, torjuntaan ja seurauksien rajaamiseen ovat riittävät.

Tukes tekee laitokselle käyttöönottotarkastuksen ennen kuin laitoksen käyttövaiheen kemikaaleja voidaan tuoda laitosalueelle. Käyttöönottotarkastuksessa Tukes varmistaa lupaehtojen toteutumisen – esimerkiksi sen, että laitoksen kemikaaleihin liittyvät järjestelmät on rakennettu kuten lupahakemuksessa on esitetty.

Tukesin lupapäätöksestä ei ole valitettu.

Ydinvoimalan rakentaminen ei ole edennyt toivotulla tavalla, eikä voimalalla ole vielä rakennuslupaa. Lupaprosessi on kestänyt yli viisi vuotta. Iltalehden mukaan uusi maali on asetettu vuoteen 2028.

Venäläisen laitostoimittajan Rosatomin tytäryhtiö RAOS tekee tällä hetkellä turvallisuusarviota Säteilyturvakeskukselle (STUK). STUK ei ole saanut vielä kaikkia tarvittavia asiakirjoja. STUK laatii turvallisuusarvionsa rakentamislupaa varten.

Alueelle on kuitenkin jo valmisteilla infrastruktuuria. Hallintorakennuksen rakentaminen valmistuu vuonna 2022. Muun muassa varastohalleja rakennetaan paraikaa. Rakenteilla olevia rakennuksia on yhteensä 100 000 neliötä.

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »