sunnuntai 18.4.2021 | 14:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikulan kolumni: Kokkolassa saa maailman parasta asiakaspalvelua – Länsirannikon tuulissa täytyy olla jotain todella poikkeuksellista, sen huomaa aina kotiin palatessaan

To 25.2.2021 klo 06:30

Autokorjaamolla saa itsetuntoa imartelevaa asiakaspalvelua. Sama asia rautakaupassa.

Maailma on muuttunut. Kyllä, mutta sen lisäksi satun asumaan Kokkolassa. Täällä saa maailman parasta palvelua. Sen huomaa aina kotiin palatessaan.

Joskus asiakkaan huomioiminen on niin ylipursuavaa, että lumipyrystä liikkeeseen tai vaikka hammaslääkärin vastaanotolle pölähtäessään saa tehdä töitä hyvässä flowssa pysyäkseen.

En tiedä, mistä alan ammattilaiset energiansa imevät, mutta veikkaan länsirannikkoa.

Rannikko on yhtä kuin avoimuus ja uudet tuulet. Sitä paitsi idällä ja lännellä on eroa.

Meidän piti viime kesänä lähteä käymään Tallinnassa. Sitten koronan uusi aalto tuli.

Ehdin kuitenkin lukea Sami Lotilan toimittaman kirjan Todellinen Tallinna osa 2 – Erittäin kriittinen matkaopas Tallinnaan ja Viroon. Sain samalla vastauksen siihen, miksi muutamaa vuotta aiemmin Latvian Riiassa kahvilan myyjiltä ei tahtonut saada katsekontaktia, asiakaspalvelusta puhumattakaan.

Riika on eri asia kuin Tallinna, mutta niiden välillä on vähemmän kilometrejä kuin Vaasan ja Oulun.

Lotila selittää balttien nihkeyden palveluammattien huonolla arvostuksella: Asiakaspalvelijan katseen kohtaaminen on perusvirolaiselle kauhistus. Ehkä hän pelkää näkevänsä matalapalkkaisen tarjoilijan katseessa omat silmänsä.

Luin Lotilan kirjan Saimaan aaltojen liplatellessa taustalla. Kun jouduin kesäisen ihanuuden keskeltä markettiin, totisen kassahihnan äärellä huomasin kaipaavani sitä pientä länsirannikon lisää.

Idällä ja lännellä on eroa. Ja minut oli hemmoteltu pilalle.

Huono asiakaspalvelu voi olla myös valinta. Onhan snobbailussa omat hienoutensa.

Kaikki ovat kuulleet kantakaupunkien kivijalkoihin piilotetuista erikoisliikkeistä, jotka muistuttavat enemmän koteja kuin kauppoja. Sellaisia on yhä olemassa.

Yksi hauskimmista on Helsingin Etu-Töölössä sijaitseva olutravintola. Paikka tunnetaan siitä, että muusikoiden kantapaikassa ei sallita musiikkia. Se tekee yllättävän hyvää korvalle ja äänihuulille.

Kauan sitten ujona maalaispoikana yritin tilata suosikkipaikastani suosikkioluttani. Merkki vain ei ollut myyjän mieleen: Sori, myymme vain olutta.

Myyjän arvostus täytyi ansaita, mutta vähäväkisemmillä seuduilla sellaiseen ei ole varaa. Pohjanlahden perukoilla olemme joutuneet hyvän asiakaspalvelun kierteeseen, joka sen kuin ruokkii itseään.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »