sunnuntai 18.4.2021 | 15:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Minna Mustosen kolumni: Valittaminen on välittämistä omasta asuinympäristöstä – Entä jos valittaja ei olekaan aina väärässä?

Ma 1.3.2021 klo 06:30

Aika tuttua on kuulla ja lukea uutisointia mantrasta, jossa moititaan rakennushankkeiden vastineeksi valituksen jättäneitä henkilöitä.

Moititaan ja solvataan valituksen jättäjää ammattivalittajaksi, kiusankappaleeksi, kaupunkisuunnittelun vastarannan kiiskiksi ja vaikka millä tavalla.

Tottahan se tietysti on, ettei likikään aina jätetty vastine, huomautus tai valitus tule lopullisessa suunnitelmassa huomioiduksi. Joskus ne merkitään tiedoksi pöytäkirjoihin ja viedään härkäpäisesti alkuperäistä kaupunkisuunnittelua eteenpäin. Joskus tehdään vastineen pohjalta pieniä tai suuria tarkistuksia suunnitelmiin.

Joskus saattaa päätöksestä suivaantunut turvautua järeämpiin otteisiin ja valittaa jo tehdystä päätöksestä ensin hallinto-oikeuteen ja luvan saatuaan edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitus ja sen käsittely erilaisissa oikeusasteissa tarkoittaa sitä, että rakennustyön käynnistäminen lykkääntyy jopa useilla vuosilla. Näin kävi myös Kokkolan kaupunkikeskustassa.

Niementalon tontti irvisteli paljaana ilman rakennusta vuosikausia. Erilaisissa oikeusasteissa puitiin entisen rakennuksen purkua ja uuden rakennuksen paikalleen passaamista.

Täytyy myöntää, että itsekin koin iloa kun rakennus alkoi vihdoin valmistumaan, vuoden päästä pitäisi valmista olla.

Rakennuksen paikoilleen rakentumista seuranneena, on mieleeni hiipinyt ajatus siitä, että oliko valittaja kuitenkaan väärässä?

Ainakaan minä en muista nähneeni havainnekuvia, missä olisi esitelty ihan näin massiivisia rakennuksia, mitä nyt paikalle nousee.

Helppohan se on todeta: Mitäs se Mustonen siellä äimistelee! Ymmärtää yhtä vähän rakennuspiirustuksista kuin porsas punaisesta juottoämpäristä!

Totta, ihan totta on se, ettei meikäläisen opintoihin kuulu ensimmäisen opintopisteen vertaa rakennustekniikkaa tai -suunnittelua. Toisaalta edelliseen lausahdukseen voivat kanssani yhtyä suurin osa kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunnan jäsenistä.

Pointtinani on se, että uskon vilpittömästi siihen, että valittaminen on välittämistä omasta asuinympäristöstä.

Aina silloin tällöin on hyvä pysähtyä tuumaamaan ja miettimään hetkeksi. Onko tulossa sitä mistä sovittiin, vai olivatko ennakkoon esitetyt alkuperäiset havainnekuvat pienemmästä rakennuksesta? Eihän sekään Kokkolassa mitenkään ainutlaatuista olisi.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »