sunnuntai 18.4.2021 | 14:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Hanna Raution kolumni: Ei tunnu poikkeukselta

Ti 2.3.2021 klo 06:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Vuosi sitten maanantaina 16. maaliskuuta poikkeusolojen julistaminen oli järkyttävä tapahtuma. Olin juuri aloittanut talviloman Rukalla. Lähdin pian vähin äänin maitobussilla ja -junalla kesken reissun takaisin kotiin. Nyt ne ovat täällä taas, poikkeusolot. Ei paljon hetkauta.

Suhtautumiseen vaikuttaa suurimmalta osin "ei koske meitä" -ajattelu. Meitä, siis keskipohjalaisia, joiden maakunnassa sinnitellään yhä ainakin maanantaina iltapäivällä koronaepidemian perustasolla. Täällä viranomaiset ja asukkaat ovat hoitaneet asiat hyvin ja tautiin on suhtauduttu tarvittavalla vakavuudella. Tämä olisi oikeudenmukainen tilanne.

Mutta tiedetään, epidemiatason kanssa ollaan koko ajan veitsen terällä, heikoilla jäillä (!) ja liipaisimella. Tietysti esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaankin puolella on paikkakuntia, missä tilanne on vähintään yhtä hyvä kuin täällä. Sulkutilan mukanaan tuomat rajoitukset tuntuvat silloin epäreiluilta.

Jos totta puhutaan, niin viime torstaiaamuna meinasi itku tulla, kun pääministeri kertoi poikkeusolopäätöksestä. Se, että neljän päivän jälkeen asia ei enää paljon hetkauta, kertoo turtumuksesta. Aiheesta on kirjoitettu tämä ja miljoona muuta juttua. Väsyttää ja kyllästyttää, mutta silti moni niistä jutuista tulee edelleen luettua.

Saikkaaminen, jota lainsäädännöksikin kutsutaan, on jälleen aivan oma lukunsa. Ravintoloiden kolmen viikon sulkemispäätös pitää vielä käsitellä hyväksytysti eduskunnassa tällä viikolla.

Tartuntatautilain muutos ei sekään ollut niin autuaaksi tekevä, vaan nyt aluehallintovirasto ja sosiaali- ja terveysministeriö kiistelevät lain tulkinnasta: Saako yksityisen kuntosalin sulkea kokonaan vai voiko siellä sittenkin olla kymmenen henkeä kerrallaan paikalla. Mikä soppa.

Sulkutilan 8.–28.3. ajoituksella hallitus pelasti matkailuyrittäjien hiihtolomasesongista 2/3. Näin siitäkin huolimatta vaikka THL päästi ilmoille viime hetken hätähuudon päivää ennen kuin eteläsuomalaiset starttasivat Lapin hangille. Ja mitä tapahtuu? Viime viikolla kirjattiin yhden vuorokauden tartuntamääräennätys.

Saako yksityisen kuntosalin sulkea kokonaan vai voiko siellä sittenkin olla kymmenen henkeä kerrallaan paikalla.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »