tiistai 13.4.2021 | 04:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Tuulivoimahankkeissa on mustia aukkoja

Hannu Wähä-Verkkomäki Himanka, Kalajoki
Ti 2.3.2021 klo 18:05

Keskipohjanmaan juttu 27.2. käsitteli Lestijärven tuulivoimahanketta ja pääasiassa äänessä oli hankkeen toteuttaja. Jutussa käsiteltiin varsin myönteisessä hengessä hanketta ja tuulivoimaa yleensäkin.

Tuulivoimahankkeiden toteuttamistapaan vähintäänkin kriittisesti suhtautuvana mielellään näkisi joskus olevan myös informaatiota hankkeiden mustista aukoistakin.

Muutamia mainitakseni, lapojen sanotaan olevan materiaalia jota ei voi kierrättää, minkälaiset valmiudet ovat pelastuslaitoksilla torjua ympäristöhaittoja laitteiden rikkoutuessa. Esim. suuret määrät jäähdytysnesteitä jotka sijaitsevat satojen metrien korkeudessa, tulipalojen torjunta jne.

Ympäristön kannalta olisi hyvä tietää millainen koostumus jäähdytysnesteellä on, vieläkö näissä valtavissa laitoksissa käytetään myrkyllistä jäähdytysnestettä?

En tiedä kuinka Lestijärven tuulivoimahankkeesta päätettiin. Oletan että kaava on sama kaikissa kunnissa. Virkamiehet valmistelevat ja valtuutetut siunaavat suunnitelman.

Kuntalaki vuodelta 2017 antaisi hyvät mahdollisuudet toteuttaa lähidemokratiaa näinkin suurissa kuntalaisia koskevissa asioissa. Se mahdollistaisi kunnallisen kansanäänestyksen, osallistuvan budjetoinnin ja näin lisäisi kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia hankkeessa.

Kunnallisen kansanäänestyksen esittämiseen tarvitaan 4% kunnan asukkaista ja valtuusto päättää sen toteuttamisesta. Kunnallinen kansanäänestys on kuitenkin neuvoa antava.

Kuntaliiton sivuilla sanotaan osallistuvasta budjetoinnista: ”talouden, demokratian ja käytännön tekemisen yhdistämistä” ja se on ”uudenlainen tapa yhteisten verovarojen käytön suunnitteluun, hallinto ja poliitikot ottavat asukkaat aidosti mukaan suunnittelemaan ja päättämään yhteisistä asioista.”

Mielenkiinnolla odotan tulevia kunnallisvaaleja ja tulevien valtuutettujen suhtautumista lähidemokratian toteuttamiseen.

Edellä mainittuja välineitä voisi käyttää pienempienkin asioiden valmistelussa. Avoimuutta käsittelyyn, keskustelua, yhteisiä päätöksiä, sitähän se demokratia on.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »