Paikallisuutiset

Jakolinjat syvenevät Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa – kaksi kertaa kappalaisen virkaa ja kerran viransijaisuutta turhaan hakenut Emilia Teerikangas aikoo pyytää tasa-arvovaltuutettua selvittämään asiaa – käräjäoikeuskannekin mahdollinen

Vastaus tulee empimättä ja sisältää aluksi yhden sanan. Kokkolalainen pappi – nyt virkavapaalla seurakunnasta ja kolmatta vuotta Centria ammattikorkeakoulussa lehtorina toimiva – Emilia Teerikangas on saanut vastattavakseen yksinkertaisen kysymyksen: oletko loukkaantunut?

– Olen.

Kaksi kertaa kappalaisen virkaa ja kerran viransijaisuutta Kokkolan suomalaisesta seurakunnasta hakeneella Teerikankaalla, 41, on pappisuraa takanaan 15 vuotta. Se ei ole painanut seurakuntaneuvoston äänestyspäätöksissä enempää kesällä 2019 kuin pari viikkoa sitten (25.2.).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teerikangasta ei valittu kummallakaan kerralla. Ei edes varalle.Kesäkuussa 2019 hakijoita oli viime vaiheessa enää kaksi naista.Seurakuntaneuvosto valitsi äänestyksen jälkeen toisen ehdokkaan eikä varalle ketään. Mieluummin siis tyhjää kuin Teerikangas.

Emilia Teerikangas on hakenut kahdesti kappalaisen virkaa Kokkolan suomalaisesta seurakunnasta.
Emilia Teerikangas on hakenut kahdesti kappalaisen virkaa Kokkolan suomalaisesta seurakunnasta. Kuva: Markku Jokela

Tänä talvena hakijoita kappalaisen virkaan oli aluksi seitsemän. Kahden pätevyys ei riittänyt ja yksi ei tullut haastatteluun. Neljästä ehdokkaasta kirkkoherraJouni Sirviö rankkasi ykköseksi Teerikankaan.

Häntä ei valittu.Valittiin äänin 9–6 Sirviön rankingissa sijalla neljä ollut mies. Kuin konsanaan Matteuksen evankeliumissa (20:16) viimeiset tulivat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi...

Teerikangas jatkaa vastaustaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen enemmänkin kuin loukkaantunut. Olen kappalaisen virkaan pätevä ja minulla on siihen ihan riittävä työkokemus. Kun papiksi vihitään, oletus on, että ihmisellä on kutsu seurakunnalta papin työhön ja kutsu Jumalalta.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan nykyisen seurakuntaneuvoston enemmistö ei Teerikangasta näytä kutsuvan mihinkään tehtävään. Kirkkoherran esityksen vastaisesti hän on jäänyt kaksi kertaa valitsematta kappalaiseksi.Kerran on (2.4.2020) on äänestetty nurin Sirviön esitys Teerikankaan nimittämisestä kappalaisen viransijaiseksi.

Se ratkaisu tosin ei olisi mennyt läpi tuomiokapitulissa. Piispa Jukka Keskitalon mukaan tuomiokapituli olisi nimittänyt seurakuntaneuvoston enemmistön kannan vastaisesti Teerikankaan kappalaisen viransijaiseksi, mikäli tämä ei olisi ollut virkavapaalla seurakuntapastorin virasta.

– Tämä on ollut jatkuvaa, systemaattista... Missään nimessä en kelpaa. On parempi olla vaikka ilman kappalaista kunhan se en ole minä, Teerikangas pohtii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jukka Paananen johtaa Kokkolan seurakuntayhtymän yhteistä kirkkovaltuustoa. Hän on myös Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen.
Jukka Paananen johtaa Kokkolan seurakuntayhtymän yhteistä kirkkovaltuustoa. Hän on myös Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen. Kuva: Markku Jokela

Kokkolan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja ja seurakuntaneuvoston jäsenJukka Paananen on julkisuudessa noussut jo asemansa puolesta seurakunnan päättäjienkonservatiivien keulakuvaksi. Hänen näkemyksillään on painoa sikälikin, että hän on Oulun hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja.

Paananen kehottaa tutkimaan seurakuntaneuvostonpöytäkirjoja ja liitteitä (Jukka Paanasen perustelut,Erivävä mielipide kappalaisen valinnasta,Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin lausunto hakijoista 3.2.2021). Hänen oma kommenttinsa on yhtä kuin ”no comments”.

– En anna mitään kommenttia keskeneräiseen päätökseen, kun se ei ole lainvoimainen. Siellähän on yksi valitus jo pohjalla. En ota julkisesti tähän asiaan yhtään kantaa ihan oman oikeusturvani kannalta.

Näin tosiaankin on, että hallinto-oikeudessa on edelleen vireillä Emilia Teerikankaan syksyllä 2019 jättämä valitus kappalaisen virasta.

Oikaisuvaatimus tuoreesta päätöksestä on myös tulossa. Sen Teerikankangas vahvistaa. Seurakuntaneuvosto pomminvarmasti hylkää sen lähes samoin äänin kuin kaatoi kirkkoherran esityksen Teerikankaan valinnasta.

Oikaisuvaatimuksen lisäksi Teerikangas pohtii myös muita vaihtoehtoja. Mieli on sellainen, että asia katsotaan ns. loppuun asti.

– Ainakin nyt tällä hetkellä on. Tasa-arvovaltuutetulle voi tehdä selvityspyynnön mahdollisesta syrjinnästä. Sen olen varmaankin tekemässä. Mielestäni on vahva viesti seurakunnalle, jos tasa-arvovaltuutettu tätä selvittää.

Selvitys tarkoittaa sitä, että seurakuntaneuvosto saa varautua postiiin tasa-arvovaltuutetun toimistosta ratkaisunsa perustelemiseksi. Spekulaatiota taas kerran, mutta tuskinpa sekään vastaus yksimielisesti syntyy.

– Kun saan tasa-arvovaltuutetun lausunnon, voin miettiä kannattaako asiaa viedä eteenpäin käräjäoikeuden kauttakin. Kun tällainen instanssi asiaa katsoo, se antaa näkemystä tästä vaihtoehdosta, Teerikangas pohtii.

Perimmäiseen kysymykseen. Selväksi on käynyt, että nykyisen seurakuntaneuvoston enemmistölle et ole sopiva henkilö kappalaisen virkaan. Mistä luulet sen johtuvan?

– Sen kun tietäisin! Siihen haluaisin kovasti heiltä vastauksen. Sen kyllä tiedän, että aina kun Kokkolaan valitaan pappia, keskustellaan onko (valittava) mies vai nainen. Lisäksi pride- ja sateenkaariasiat puhuttavat.

Niin totisesti puhuttavat. Erityisesti kesällä 2018 Kokkolan Pride-tapahtuman yhteydessä. Kyse oli siitä, miten seurakunta voisi olla mukana tapahtumassa. Vai pitäisikö olla lainkaan. Pride-viikonloppuna järjestettiin lopulta normaali jumalanpalvelus.

Teerikangas puolestaan antoitoukokuussa 2018 Kokkola-lehdelle haastattelun, joka ilmeisesti oli hänen kannaltaan raskauttava. Siis liian myönteinen suhteessa sukupuolivähemmistöihin.

Teerikangas ymmärtää tämän, mutta ihmettelee silti.

– Mitä niin suurta vahinkoa voisin saada kappalaisena aikaan, että minua ei missään nimessä voida valita. Tähän minä kauhean mielelläni haluaisin tältä porukalta vastauksen. Mitä olen tehnyt niin väärin?

Kokkolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Jouni Sirviö yhtyy arvioon siitä, että marraskuun 2018 seurakuntavaaleissa ns. konservatiivien asema päätöksenteossa vahvistui.
Kokkolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Jouni Sirviö yhtyy arvioon siitä, että marraskuun 2018 seurakuntavaaleissa ns. konservatiivien asema päätöksenteossa vahvistui. Kuva: Markku Jokela

Ainakaan julkisesti sitä vastausta ei tule. Joten on tulkittava.

Kyse on lopun perin uskonkäsityksistä. Teerikangas on seurakuntaneuvoston enemmistön mielestä liian liberaali. Se näyttäytyy ennen muuta suhtautumisessa sukupuolivähemmistöihin. Kaikki seurakuntaneuvoston jäsenet eivät hyväksy naispappeuttakaan.

Kuvaavaa on, että kappalaisen virkaa hakeneilta kysyttiin haastatteluissa, vihkisivätkö he samaa sukupuolta olevia pareja, jos kirkko olisi tämän hyväksynyt? Asiallisesti siis haluttiin tietää, noudattaisivatko kirkon papit kirkon tekemiä päätöksiä.

Syksyn 2018 seurakuntavaaleissa yhdeksän kymmenestä Kokkolan suomalaisen seurakunnan jäsenestä jätti äänestämättä. Kymmenen prosenttia äänesti. Tulos vahvisti konservatiivien asemaa seurakunnan päätöksentekoelimissä.

Kirkkoherra Jouni Sirviö ei kiistä arvioita.

– Itse en käytä nimityksiä konservatiivit ja liberaalit, mutta pelkistäen voi mielestäni niin sanoa.

Emilia Teerikangas taas ei yksinkertaisesti kelpaa tälle konservatiivienemmistölle?

– Pakko sanoa, että epäilemättä sellainen vaikutelma tulee, Sirviö hetken emmittyään toteaa.

// Päivitetty 13.3. klo 21.10. Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvoston päätöksestä kertoi ensimmäisenäYle Kokkola.

Lue myös:

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalon mukaan tuomiokapituli olisi nimennyt Emilia Teerikankaan vt. kappalaiseksi vastoin Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvoston esitystä

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Avara kirkko ottaisi vastaan kaikki – Kokkolan kappalaisvalinta, tai pikemminkin Teerikankaan kohtalo, herättää kysymyksiä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä