lauantai 24.7.2021 | 11:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Tasajako ei ole taktiikkaa koronarokotuksissa

Su 21.3.2021 klo 06:30

Jospa aloitettaisiin mielipidekirjoitus kertomalla ensimmäiseksi mielipide. Koronarokotukset tulee riskiryhmien rokottamisen jälkeen ehdottomasti painottaa pahimmille tautialueille.

Koko epidemian ajan korona on jyllännyt ankarimmin pääkaupunkiseudulla. Varsinais-Suomi eli käytännössä Turku on toinen alue, johon tartunnat ovat viime aikoina painottuneet.

Koronataistelu ei ole alueiden välistä taistelua. Maailmanlaajuisessa vitsauksessa se ei saisi olla myöskään kansallisvaltioiden välistä kamppailua. Sitä se valitettavasti on ollut varsinkin rokotteiden hankkimisessa.

Erikoinen on ajatus, että pandemia – joka määritelmällisesti tarkoittaa maailmanlaajuista tartuntatautia – voisi tulla kukistetuksi jättämällä esimerkiksi kokonainen maanosa oman onnensa nojaan.

Toisaalta. Eihän meitä täällä Euroopan perällä oikeasti pätkääkään kiinnosta mitä Afrikassa tapahtuu. Kunhan eivät tule tänne levittämään tautia.

Takaisin Suomeen ja aluepolitiikkaan. Maalaisliitto/keskustan Graalin maljasta on ammennettu vuosikymmenien aikana monenlaista kiistatta hyvää ympäri Suomen.

On tehty myös poliittisia lehmänkauppoja, joiden yhtenä monumenttina Pyhäjoelle nousee parasta aikaa Putinin atomimiilu.

Aluepolitiikan ulottaminen rokotusjärjestykseen sen sijaan on sekä täydellisen käsittämätön että valtakunnan kokonaisedun vastainen ajattelumalli. Ihan niin kuin puolustusvoimien johtajakoulutuksen vanha iskulause kuuluu: tasajako ei ole taktiikkaa.

Voi olla ylioptimistinen käsitys, mutta jokainen tolkuissaan oleva poliitikkokin tämän ymmärtää. Jopa keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon sinänsä kryptatusta some-päivityksestä saa käsityksen, että riskiryhmien rokottamisen jälkeen alueelliseen painotukseen voidaan palata.

Auki on syytä kirjoittaa sekin fakta, että esimerkiksi HUS:n alueella ja Turussa koronatartunnat leviävät muuta väestöä nopeammin maahanmuuttajataustaisten keskuudessa.

Syyt tähän ovat moninaiset alkaen suurista perheistä, tiiviistä yhteisöllisyydestä ja ahtaasta asumisesta.

Rokotusjärjestyksen mahdollinen painottaminen vaikeimmille tartunta-alueille sekä maahanmuuttajataustaisten yliedustus tartunnan saaneiden joukossa on yhdistelmä, joka voi ruokkia tympeää vastakkainasettelua ja suoranaista rasismia.

Se on torjuttava yksiselitteisesti ja päättäväisesti. Koronavirus on värisokea. Kukaan ei ole siltä turvassa.

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »