lauantai 15.5.2021 | 12:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
RTV

Keskipohjanmaan TV-viikon valinta: Ihminen on ihmisen ilo

Ruotsin suurin ohjaaja Roy Andersson sai elokuvansa valmiiksi, vaikka alkoholismi keskeytti tuotannon.

Hannu Björkbacka
To 1.4.2021 klo 13:00

★ ★ ★ ★ ★

Ihmisenä olemisesta.Ohjaus Fred Scott, 2020Yle Areena to 1.4./Yle Fem su 4.4. klo 22.30

Ruotsin suurin elävä elokuvantekijä on dokumenttimuotokuvassa syvällisten filmien takana leppoisa, työtovereita ihastellen kannustava mies. Roy Andersson luottaa taiteeseen ja ihmisiin: ”Taide puolustaa ihmistä.” Ilman taidetta ja tarinoita elämä olisi ohjaajan mielestä tyhjää.

Studiossa käsityönä täydellisiksi hiotut elokuvat luodaan fiilispohjalta, ei analyyttisesti. Andersson näkee hahmoissa itsensä. Kollega pitää filmejä jopa elämäkerrallisina. Teokset tarkastelevat ihmisten haurautta ja haavoittuvuutta. Syntyy arjen runoutta. Menestyksen ja voimaantumisen maailmassa, voittajien keskellä, Andersson jaksaa kiinnostua henkilöistä, joiden vahvin ominaisuus on itseluottamuksen puute. Sanojen sijasta elämäntilanteesta ja asemasta yhteiskunnassa kertovat asennot ja kehonkieli. Ihmisiä Andersson katsoo myös ikkunastaan, kadulla ja kahviloissa: ”Ihminen on ihmiselle ilo.”

Anderssonin esikoisfilmi ja kaunein elokuva Eräs rakkaustarina (1970) nähtiin Kokkolan Kinojuhlien viime syksyn avauksena. Uusin Kohti ääretöntä (2019), joka tulee Yle Femiltä ja Areenassa sunnuntaina 4.4., kuvaa sekin kauneimmissa kohtauksissaan nuoria. Pettymys on varattu aikuisille, jopa siinä määrin, että Andersson yllättyy, kun Berliinin festivaalin valintalautakunta pitää filmiä hauskana.

Erästä rakkaustarinaa tehdessään Andersson oli absolutisti. Elokuvan tuoma menestys ja kehut ”ällöttivät” ohjaajaa, joka muutti tyylinsä täysin. Seuranneesta Giliapista (1975) eivät tykänneet sen enempää yleisö kuin arvostelijat. Andersson piti neljännesvuosisadan tauon ennen mestariteosten sarjaa. Raskas työ vaati veron ja ohjaajasta tuli alkoholisti. Lisääntynyt juominen uhkasi keskeyttää uusimman filmin valmistumisen.

Anderssonin työpöydällä näkyy Doisneaun ja Kerteszin valokuvakirjoja. Brueghelin taidekirjan hän antaa lahjaksi. Ihanteensa Goyan äärellä vaatimaton ohjaaja tuntee olevansa amatööri.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »