Paikallisuutiset

Aurinko pilkistää Soiten taivaalla? – "Olemme kulkemassa kaikilla tavoin kohti valoisampia aikoja", valtuuston puheenjohtaja Sari Innanen vakuuttaa

Kuntapäättäjiä ja henkilökuntaa on otettu laajasti mukaan talouden tasapainottamisohjelman valmisteluun.

Historia ei ole tae tulevaisuudesta, tapaavat pankkien sijoitusneuvojat pesaista kätensä ennen kuin alkavat tarjota asiakkaille erilaisia säästötilin vaihtoehtoja.

Jos Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten kolmisen vuotta kestänyttä talouden tasapainottamiskamppailua tarkastelee, historia ei todellakaan vala luottamusta tulevaisuuteen.

Suorastaan aurinkoisesti siihen – toteutumattomien säästöjen taakasta huolimatta – suhtautuu Soiten valtuuston puheenjohtajaSari Innanen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

 Ensimmäistä kerran minä näen erittäin paljon toivoa. Olemme kulkemassa kaikilla tavoin kohti valoisampia aikoja, Innanen yltyy suorastaan hehkuttamaan Kestävä Soite -tasapainottamisohjelman valmistelua.

Kyllähän tämä päätöksenteko on ollut koko ajan haastavaa, oli vaaleja tai ei. Veikko Laitila Soiten hallituksen puheenjohtaja

Kyse ei ole vähemmästä kuin vuosia 2021–2023 koskevasta 11–13 miljoonan euron suuruisesta"Kestävä Soite" -tasapainottamispaketista, joka on vielä etupainotteinen. Tämän vuoden aikana säästöjä pitäisi syntyä viiden miljoonan euron verran.

Soitessa on parhaillaan meneillään koko henkilöstöä (noin 4 000) koskevat yt-neuvottelut. Niissä ei kuitenkaan pyritä ensisijaisesti vähentämään henkilöstöä.

Suuria säästösuunnitelmia on ollut ennenkin, mutta viimeistään ratkaisevassa valtuuston kokouksessa ne ovat tavanneet vesittyä. Innanen on varma, että nyt ei niin käy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen aivan vakuuttunut, että päätöksiä tulee. Se ei tarkoita, että oltaisiin kaikista asioista varmaankaan samaa mieltä. Päätöksentekoedellytysten luominen on tällä hetkellä sillä tasolla, että kaikki käsittävät mistä on kysymys.

Sari Innanen ja Veikko Laitila ovat Soiten korkeimmat luottamushenkilöt. Innanen johtaa valtuustoa, Laitila hallitusta.
Sari Innanen ja Veikko Laitila ovat Soiten korkeimmat luottamushenkilöt. Innanen johtaa valtuustoa, Laitila hallitusta. Kuva: Eeva Valtokari

Myönteinen käsitys säästöohjelman valmistelusta on myös Soiten hallituksen puheenjohtajallaVeikko Laitilalla.

– Optimistisesti suhtaudun. Valmistelun laatua on saatu reilusti parannettua. Henkilöstöä (noin 4 000) on kuultu hyvin vahvasti. Sieltä on tullut vajaa tuhat erilaista ideaa, palautetta tai toimenpide-ehdotusta.Tarvehan (talouden tasapainottamisesta) ei ole mihinkään hävinnyt. Uskoisin, että toukokuussa meillä on myös sote-uudistuksesta ja rahoitusraamista pitävämpää tietoa.

Laajan joukon mukaan ottamista kehuu vuolaasti myös Innanen. Suitsuttaa samalla talousjohtaja Pasi Hämäläisen panosta valmistelutyössä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minä en ole oikeasti kovin monesti nähnyt tällaista osallistamista. Kaikki jäsenkunnat on osallistettu, jäsenkuntien päättäjistä puheenjohtajisto on osallistettu, henkilökunta on osallistettu... Tämän laajemmassa mittakaavassa sitä ei ole käsittääkseni mahdollista tehdä. Nyt se on tehty äärettömän perusteellisesti.

Päättäjien ja virkamiesten apuna on ollut myös konsulttiyhtiöNHG (Nordic Healthcare Group), jolla on kokemusta useiden sairaanhoitopiirien avustamisesta. Nimenomaan avustava rooli NHG:lla on Kestävä Soite -ohjelman toimenpanossa.

– Kun sopimusta tehtiin korostettiin, että esitykset tehdään viranhaltijoiden ja Soiten väen voimin. NHG:n rooli on puhtaasti avustava. Heillä on paljon verrokkitietoa muista sairaanhoitopiireistä ja yhteistoiminta-alueilta. NHG:lla on ollut valmiit prosessit ja valmiit mallit, joilla tämä on pystytty näinkin massiivinen homma hoitamaan, Veikko Laitila kertoo

Toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi pitää kuntavaalien siirtoa valtuuston päätöksentekoa vaikeuttavana asiana.
Toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi pitää kuntavaalien siirtoa valtuuston päätöksentekoa vaikeuttavana asiana. Kuva: Clas-Olav Slotte

Tarkoitus oli, että Soiten valtuuston kokous olisi pidetty viisi viikkoa kuntavaalien (18.4.) jälkeen, 24. toukokuuta. Niin se myös pidetään, mutta nyt ollaan tilanteessa, jossa todennäköisesti kirvelevän hankalia päätöksiä pitäisi pystyä tekemään kolme viikkoa ennen vaaleja (13.6.).

Mikä vaikutus kuntavaalien siirrolla on Soiten valtuustolle?

–  Kun valmistelu on laadukasta ja hyvää sekä saatu henkilökunta tällä tavalla mukaan kuin nyt on saatu, ei ole vaikea tehdä päätöksiä, Sari Ínnanen vakuuttaa.

Innanen (kesk.) on ehdokkaana kesän vaaleissa.

Veikko Laitilan suhtautuminen on oleellisesti varauksellisempi.

– Vaikea ennustaa. Kyllähän tämä päätöksenteko on ollut koko ajan haastavaa, oli vaaleja tai ei. Voisiko sanoa, että ei ainakaan vaalien läheisyys päätöksentekoa yhtään helpota.

Pitkäaikainen keskustavaikuttajaLaitila ei ole ehdolla vaaleissa.

ToimitusjohtajaMinna Korkiakoski-Västi on tyytyväinen valmistelun etenemiseen ja sanoo myös olevansa toiveikas päätösten syntymisestä.

– Meidän valtuustomme on valtuustokauden päättyessä kokeneimmillaan ja sillä on käytettävissään eniten tietoa Soiten toiminnasta. Sillä on näin parhaat keinot ja mahdollisuudet tehdä päätöksiä.

Mutta. Kuntavaalien siirron vaikutuksesta Korkiakoski-Västillä on selvä näkemys.

– Kun kuntavaalit asettuvat tuohon ajankohtaan, tiedän sen tuovan vaikeuskerrointa meille tosi paljon. Ymmärrän ja tunnistan riskin, joka tähän liittyy. Joudumme tekemään päätöksiä vaalityön kiihkeimpään aikaan.

Varsinkin kuntavaaleissa ehdolle asettuville Soiten valtuutetuille edessä on äärimmäinen poliittisen päätöksenteon testi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä