Paikallisuutiset

Esitys rokotusjärjestyksen väliaikaisesta alueellisesta muuttamisesta lähtee parin viikon lausuntokierrokselle – Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen muistuttaa, että maakunnissakin tartunnat voivat ryöpsähtää nopeasti valloilleen

Jos muutetaan, ei ainakaan ennen kuin maan kaikissa osissa koronataudin riskiryhmät on rokotettu. Mielellään ei silloinkaan. Ei ainakaan radikaalia muutosta rokotusjärjestykseen niin, että maakunnille varatut rokotteet siirtyisivätkin pääkaupunkiseudulle ja Turkuun.

Siinä pelkistettynä Keskipohjanmaan alueen kuntayhtymien näkemys viime aikoina jatkuvasti kiihtyneeseen keskusteluunrokotusjärjestyksestä.

Maan hallitus päätti keskiviikkoiltana rukata alueellista(kin) rokotusjärjestystä hieman. Alueellinen painotus on mahdollista, mutta vasta riskiryhmien rokottamisen jälkeen. Esitys lähtee ensin lausuntokierrokselle, jonka takaraja on 13. huhtikuuta. Alueelliset painotukset voisivat olla voimassa toukokuun loppuun saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lääkärinä tietenkin ymmärrän, että alueilla joilla on ollut huono tilanne kuukausitolkulla, rokotteen suojan saaminen riskiväestölle nopeasti on tarkoituksenmukaista, Soiten infektioylilääkäriMarko Rahkonen aloittaa vastauksensa rokotejärjestykseen kajoamisesta. Hänellä ei ollut vastatessaan tietoa hallituksen keskiviikkoiltana kerrotuista uusista linjauksista.

Huonolla tuurilla voidaan olla muutaman viikon päästä leviämisvaiheessa, vaikka tänään ollaan perustasolla. Marko Rahkonen Soiten infektioylilääkäri

Niin Soiten kuin muidenkin HUS:n ja Varsinais-Suomen ulkopuolisten sairaanhoitopiirien näkökulmasta kyse on tavalla nollasummapelistä.

– Toisaalta jos ajattelee oman alueemme näkökulmaa, mehän olemme tässä (mahdollisessa rokotejärjestyksen muuttamisessa) se häviäjä, joka menettää rokoteannoksia, Rahkonen huomauttaa.

Soite on ollut koko koronaepidemian ajan valtakunnan parhaiten selvinnyttä seutua. Johtuen niin väestön kuuliaisuudesta noudattaa ohjeita, suosituksia ja rajoituksia kuin myös Soiten henkilökunnan ponnisteluista. Onnikin on ollut matkassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikään ei epidemiassa ole kuitenkaan pysyvää. Se on nähty joka puolella valtakuntaa. Perusrauhallinen tilanne voi ryöstäytyä nopeasti akuutiksi kriisiksi.

– Keski-Pohjanmaallakin tartuntatilanteet tulevat ja menevät hyvin nopeasti. Huonolla tuurilla voidaan olla muutaman viikon päästä leviämisvaiheessa, vaikka tänään ollaan perustasolla. Ei näitä pysty ennakoimaan.

Kun tartuntatilanne muljahtaa vakaasta erittäin vakavaksi, pfizereista ja astra zenecoista ei ole avuksi epidemiologisen tulipalon sammuttamissa.

– Kun tilanne lähtee käsistä, rokottaminen on siinä vaiheessa myöhäistä. Se on pitänyt tehdä, kun on ollut rauhallista ja ehditty saada suojavaikutuskin jo. Tämän takia en näe nopeatempoiseen rokotusjärjestyksen muuttamiseen mahdollisuuksia, Rahkonen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tasapuolista rokottamista alueesta toiseen on edelleenkin äärimmäisen tärkeää jatkaa. Näin voimme estää uusien alueiden lehahtamisen pahempiin tilanteisiin ja suurempiin tautimääriin.

Rokotusjärjestyksen alueellinen painottaminen on ollut viime päivien puheenaihe.
Rokotusjärjestyksen alueellinen painottaminen on ollut viime päivien puheenaihe. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) katsoi kaksi viikkoa sitten, että rokotuksia pitäisi alkaa kohdentaa pahimmille epidemia-alueille nopeasti. Asiasta tosin äänestettiin, mutta numerot olivat selvät: äänin 11–1 hyväksyttiin seuraava kannanotto:

”Päätös: Äänestyksen jälkeen KRAR:n enemmistö päätyi kannattamaan rokotteiden alueellista kohdentamista siten, että rokotuksia kohdennetaan ensin kertaluonteisesti, ja sen jälkeen jatketaan alueellista epidemiatilanteen ja väestömäärän huomioon ottavaa painotusta”, Helsingin Sanomat siteerasi viime maanantaina (29.3.) KRAR:n kokousmuistiota.

Maanantai-illan Ylen A-studiossa (ajassa 21.20) THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio viittasi mahdollisuuksiin jakaa ikään kuin ylimääräisiä kertaeriä rokotteita pahimmille tautialueille. Kontio mainitsi esimerkkinä Astra Zenecalta lähiviikkoina tulevat 30–40 000 annoksen viikkoerät, joita ei ole – toimituksien aiempien epävarmuuksien vuoksi – sovittu lähetettäväksi millekään alueelle.

Marko Rahkonen komppaa Kontion ajatusta.

– Kun meille tulee isompia rokote-eriä, muutamasta isommasta toimituserästä kertaluonteisesti allokoitaisiin huomattavan suuri osa pahimmille alueille. Muut saisivat kuitenkin sen määrän mitä ne ovat tähän astikin saaneet. Niin että ei tulisi ainakaan pudotuksia rokotemäärissä muille alueille, Rahkonen pohtii.

Soiten alueellakin Astra Zenecan viikon aikalisä teki oman lovensa rokotusohjelmaan. Pfiizerin rokotteiden toimitusvarmuus on ollut Rahkosen mukaan hyvä. Toimitukset ovat toteutuneet viikkotasolla suunnitellusti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä