sunnuntai 18.4.2021 | 05:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

THL: AstraZenecan rokotteen käyttö Suomessa jatkuu toistaiseksi

Tapio Lehtinen
Ke 7.4.2021 klo 11:13

Euroopan lääkevirasto EMA arvioi tämän viikon aikana yhteyttä erittäin harvinaisten, vakavien verisuonitukosten ja AstraZenecan Vaxzevria-koronarokotteen välillä, THL kertoo verkkosivullaan.

THL arvioi rokotteen käyttöä kuultuaan EMAn arvion ja selvitettyään tukosten yleisyyttä Suomessa terveydenhuollon rekisterien avulla.

Toistaiseksi AstraZenecan rokotteen käyttö jatkuu Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, sillä tämän ikäisillä verisuonitukoksia ei ole todettu.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT).

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle.

Koronarokotukset muilla rokotteilla jatkuvat normaalisti.

THL arvioi jatkotoimien tarvetta keskustellen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean sekä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Arviossa kuullaan myös Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän KRARin näkemyksiä.

Arvion yhteydessä tehdään myös päätökset siitä, miten rokotussarjaa jatketaan ihmisillä, jotka ovat jo saaneet yhden annoksen AstraZenecan rokotetta.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »