torstai 13.5.2021 | 12:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Ulkomaille suuntaa jo lomailijan mieli? – Konsuli auttaa kriisissä, mutta lopullinen vastuu on matkailijalla

Ke 7.4.2021 klo 20:00

Tuli pysähdys jollaista ei oltu koskaan ennen nähty. Koronapandemia rampautti ulkomaan matkustajaliikenteen viime keväänä. Kriisin iskiessä kansainvälinen liikenne oli hetken kaaoksessa ja sitten hiljeni. Lennot jäivät maahan ja laivat satamiin. Monen matkustajan matkasuunnitelmat heittivät kuperkeikkaa.

Kotimaasta ei päässyt suunnittelemalleen matkalle, mutta vielä ikävämpää oli ulkomailla olleilla, joiden paluu kotimaahan muuttui epävarmaksi. Pahimmassa tapauksessa oli vain mahdollinen toive paluusta ja vieraaseen maahan jäämisen pelko. Ulkomaan matkoilla oli kymmeniä tuhansia suomalaisia ja heistä huolestuneita omaisia paljon suurempi määrä kotimaassa.

Konsuliasioista vastaavilla viime kevät oli ennen kokematonta aikaa. Tilannetietoja ohjeita kaivattiin ympäri maapallon. Suomen edustustoilla maailmalla sekä ulkoministeriön päivystyskeskuksella ja konsuliasioiden yksiköllä riitti kiirettä, kun kymmenille tuhansille ulkomailla olleille matkailijoille annettiin henkilökohtaisia ohjeita ja neuvoja. Tuhansia matkailijoita avustettiin palaamaan Suomeen lentoliikenteen keskeydyttyä yllättäen. Matkanjärjestäjät ja yksityiset toimijat auttoivat myös monia matkalle jääneitä.

Tiedottamisen tärkeys korostui kriisissä. Suomen ulkomailla olevien edustustojen nettisivuilla jaettiin ajankohtaista tietoa. Tietoa tarvitseville lähetettiin kymmeniä tuhansia tekstiviestejä ja sähköposteilla. Puheluihin vastattiin sekä koronaan liittyvää tiedottamista tehtiin sosiaalisessa mediassa. Matkustusilmoituksen merkitys korostui, ja helpotti tiedon jakamista. Tilannetietoa ja ohjeita eri maita koskien jaettiin matkustusilmoituksen tehneille.

Suomeen palaamisen avustamisessa selvittiin kelvollisesti, vaikka paineet olivat kovat ja avustettavien määrät suuria. Nyt ollaan vuoden verran viisaampia. Konsuliapua antavat sekä matkalla olleet tietävät kuinka nopeasti poikkeusolot voivat iskeä.

Matkailun avautuminen siintää jo tulevaisuudessa. Koronan vastaisessa työssä ollaan rokotteiden ansiosta päästy eteenpäin. Kriisi ei ole kuitenkaan vielä hellittänyt. Maltti on valttia, ja saatu oppi on hyvä pitää visusti mielessä.

Konsulin apua on saatavilla lähes ympäri maailman ja kaikkina kellonaikoina, mutta kannattaa muistaa oma vastuu matkalle lähtiessä. Ennen kaikkea täytyy tarkasti arvioida tarve lomamatkalle lähtöön.

Kotimaahan matkustajia ruuhkaisena viime keväänä avustaneen ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön antamat yleisohjeet on hyvä pitää visusti mielessä. Siispä matkaa suunnitteleva lue matkustustiedote, tee matkustusilmoitus, hanki matkavakuutus ja muista voimassa oleva matkustusasiakirja. Mieti vielä ainakin kertaalleen matkalle lähdön ajankohtaa ja seuraa tiiviisti matkakohteen koronatilannetta.

Matkailun jälleen käynnistyessä, niin eri maissa tilanne voi olla täysin erilainen. Poikkeusolosuhteet voivat esimerkiksi pahasti koronakriisin koettelemissa Brasiliassa tai Etelä-Afrikassa jatkua todella pitkään. Pandemian vuoksi rajoitukset saattavat olla eri maissa huomattavasti tiukempia. Ulkomailta kotimaahan saapuessa on mahdollista, että tulijaa odottaa mahdollisesti karanteeni. Tilanteet muuttuvat nopeasti, joten varautuminen on tarpeellista.

Tapani Postila

Ennen kaikkea täytyy tarkasti arvioida tarve lomamatkalle lähtöön.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »