torstai 13.5.2021 | 12:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mielipidekirjoitus: Hirvikannan hoitoa maanomistajien kustannuksella – Tällä hetkellä ne, joiden mailla hirvet ruokailevat, eivät saa ääntänsä kuuluviin

La 10.4.2021 klo 17:00 | päivitetty la 17:28

Alueelliset riistaneuvostot (ARN) päättivät viikolla 10 pitämissään kokouksissa hirvikannan tavoitteista seuraavalla kolmivuotiskaudelle, siis vuosille 2021-2023. Ennen päätöstään alueellinen riistaneuvosto kuuli keskeisten sidosryhmien näkemyksistä hirvikantaan liittyen.

Pohjanmaan alueellisen riistaneuvoston tekemässä päätöksessä on vaikea nähdä aitoa halukkuutta sidosryhmien kuulemiseen. Tilaisuudesta jäi huonon teatterinäytöksen maku.

Kuulemisessa käytetyistä puheenvuoroista yksikään ei puoltanut myöhemmin tehtyä päätöstä. Alueellinen riistaneuvosto päätti säilyttää Pohjanmaan alueen neljällä hirvitalousalueella tavoitteet edellisen kolmivuotiskauden mukaisina. Sidosryhmäkuulemisessa käytetyt puheenvuorot vaativat pääsääntöisesti hirvikannan laskemista. Maanomistajien näkemysten lisäksi viranomaistahot, ELYkeskus ja Metsäkeskus, esittivät hirvikannan pienentämistä. Pohjanmaan alueen tavoitetiheydet ovat valtakunnan korkeimpia, kuin myös metsätalouden vahingot.

Metsästyslaki yksiselitteisesti sitoo metsästysoikeuden maanomistajan oikeudeksi. Maanomistajat ovat laajasti antaneet riistanhoidon ja riistakantojen verotuksen metsästäjien hoidettavaksi vuokrasopimuksin. Vuokranmaksuna toimii tyypillisesti kutsu metsästysseuran hirvipeijaisiin tai maanomistajille toimitettu lihapala. Alueet on siis luovutettu metsästysseurojen käyttöön hyvin muodollista korvausta vastaan. Vastavuoroisesti hirvikanta on pidetty sellaisella tasolla, ettei merkittäviä hirvien aiheuttamia vahinkoja ole päässyt syntymään.

Toiminta on perustunut hyvään yhteistyöhön ja molemminpuoliseen arvostukseen. Valitettavasti tämä ei kaikkialla toimi, eikä riistaneuvoston päätös tavoitekannasta edes mahdollista riittävää hirvikannan leikkaamista ongelma-alueilla.

Vallitsevassa tilanteessa on syytä pohtia, onko päätösvaltaa asiassa käyttävän toimielimen kokoonpano oikea. Kokoonpanoa tulisi muuttaa siten, että maanomistajien ja muiden sidosryhmien asema päätöksenteossa korjaantuu. Tällä hetkellä ne, joiden mailla hirvet ruokailevat, eivät saa ääntänsä kuuluviin. Tähän olisi syytä poliittisten päättäjienkin ottaa kantaa.

Arsi Kanala, MTK Keski-Pohjanmaa, ARN:n jäsen

Johanna Nyman, Österbottens Svenska Producentförbund, ÖSP

Jan-Ove Nyman, MTK Keski-Pohjanmaa

Antti Pajula, Suomen metsäkeskus, ARN:n jäsen

Ari Perälä, MTK Etelä-Pohjanmaa

Jussi Parviainen, Mhy Lakeus

Mikko Syri, MTK Metsälinja

Toiminta on perustunut hyvään yhteistyöhön ja molemminpuoliseen arvostukseen.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »