torstai 13.5.2021 | 13:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Verkkokauppa auttaa, mutta ei automaattisesti pelasta – Paikallistakin voi ostaa verkosta

Tiina Ojutkangas
Su 11.4.2021 klo 08:00

Verkkokaupan nimiin vannotaan vähän siihen tapaan kuin se ratkaisi kaikki kaupan ongelmat. Näin ei tietenkään ole vaan verkkokaupan merkitys liittyy olennaisesti siihen, mitä myydään. Vähittäiskaupan tuotteiden digiostaminen kasvoi viime vuonna 22 prosenttia, koko 2010-luvun ennätysvauhtia. Samalla kotimaisten digiostosten osuus kasvoi, kertoi Kaupan liitto maaliskuussa.

Pienille kivijalkakaupoille verkossa myyminen voi olla hyvä lisä. Monet yksityiset vaatekauppiaat ovat ottaneet kaupanteon tueksi verkkokaupan, jonka mainostaminen tuo asiakkaita kotipaikkakunnan ulkopuolelta.

Verkkokauppa voi uusissa pienissä yrityksissä olla ainut tapa myydä vaikkapa lankoja, tapetteja tai maalia. Yritysten toiminta ja asiakkaiden käyttäytyminen muuttuvat. Sen ansiosta yrityksen ei tarvitse sijaita siellä, missä asiakkaat maantieteellisesti ovat. Tämä mahdollistaa sen, että ihmiset voivat pysyä kotiseudullaan tai toisaalta muuttaa mihin tahansa. Yritys voi sijaita yhtä hyvin Himangalla tai Kruunupyyssä kuin pääkaupungissa.

Fakta on, että koronapandemian suuriin voittajiin kuuluu ruokakauppa. Ihmiset ostavat ruokaa normaalistikin, mutta nyt sitä ostetaan nimenomaan kotiin. Suuri osa ihmisistä tekee ruokaostokset edelleen kaupassa käymällä. Nykyiset hyvin laajat aukioloajat mahdollistavat ostosten teon muuna kuin mahdollisina ruuhka-aikoina.

Päivittäistavaroiden verkkokauppa on suhteellisen tuore asia, mutta vuosikymmeniä on pienistä kaupoista voitu tilata ruokaa kotiin puhelimella soittamalla. Isojen markettien aikakaudella moni kauppa luopui tästä palvelusta samalla, kun pieniä kauppoja myös loppui.

Päivittäistavaraliikkeille verkkokauppa ei ole automaattisesti mikään pelastus kuten Keskipohjanmaan haastattelemat kauppiaat kertovat. Asiakkaalle kätevä järjestely ei ole kauppiaalle kultakaivos, mutta monenlaisia tapoja tehdä ostoksia tarvitaan. Osa yrtyksistä on lähtenyt kehittämään verkkokauppaa tietoisesti jo paljon ennen koronapandemiaa.

Verkosta ostaminen ei tarkoita myöskään sitä, että ostokset siirtyvät pois omalta kotipaikkakunnalta ja niiden yrityksistä. Monella keskipohjalaisellakin yrityksellä on verkkokauppa. Aina tilaisuuden tullessa tekee mieli muistuttaa paikallisten yritysten tukemisen tärkeydestä.

Monella keskipohjalaisellakin yrityksellä on oma verkkokauppa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »