Paikallisuutiset

Syyttäjän harkinta "Kokkolan Auervaara" -jutussa ei valmistu ennen kesälomia – mahdollinen oikeudenkäynti alkaa Kokkolassa joskus myöhäissyksyllä

Poliisin viime sydänkesällä, juhannuksen jälkeen, tiedottama poikkeuksellinen rikostutkinta laajasta naisiin kohdistuneesta huijausvyyhdistä etenee käräjäoikeuden käsittelyyn vasta kuukausien päästä, mikäli syyttäjä päättää syytteen nostaa.

Poliisi sai ns. rakkauspetosjutun esitutkinnan valmiiksi juuri ennen joulua. Alunperin poliisi epäili kokkolalaisen kuusikymppisen Kari Puikon huijanneen yli kymmenen vuoden aikana eri puolilla Suomea 37 eri naista. Sittemmin uhrien kokonaismäärä on pienentynyt.

Kihlakunnansyyttäjä Kosti Kurvinen sai poliisilta esitutkintamateriaalian harkintaansa varten vuodenvaihteessa. Hän ei ota kantaa missä vaiheessa hänen työnsä tällä hetkellä on. Sen Kurvinen toteaa, että ennen kesää mahdollinen oikeuskäsittely ei missään tapauksessa ala.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käräjäoikeudessa asia on – jos on – vasta myöhään syksyllä, mahdollisesti jopa vasta ensi vuoden puolella. Istuntopaikka joka tapauksessa on Pohjanmaan käräjäoikeuden Kokkolan toimipiste.

– Syyttäjän ratkaisua odotellaan. Asianomistajat tietysti toivovat, että mahdollisimman pian päästäisiin käräjäoikeusvaiheeseen. Tämä on ollut pitkä aika kaikille, kahdeksaa asianomistajaa edustava kokkolalainen asianajajaAnne Mäkelä toteaa.

Rakkaushuijarin uhrien määräksi poliisi kertoi aluksi 37. Syyteharkintaan näistä meni 23.
Rakkaushuijarin uhrien määräksi poliisi kertoi aluksi 37. Syyteharkintaan näistä meni 23. Kuva: Eeva Valtokari

Esitutkinnan perusteella ”Kokkolan Auervaara” huijasi katteettomilla lupauksilla uhreiltaan yhteensä lähes 1,6 miljoonaa euroa. Tästä summasta hän palautti uhreille näiden vaatimusten jälkeen noin 160 000 euroa. Epäiltyjen rikosten nettomääräinen hyöty nousee siis lähes puoleentoista miljoonaan euroon.

Joulukuussa kerrottiin, että syyteharkintaan eteni kaikkiaan 23 tapausta eli merkittävästi vähemmän kuin mistä poliisi viime kesänä kertoi. Rikosepäilyjen joukossa on sekä ”tavallisia” että törkeitä petoksia. Useimmissa rikosnimike on törkeä petos, josta minimituomio on neljä kuukautta vankeutta ja maksimi neljä vuotta vankeutta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

­– Ottamatta tarkemmin lukumäärään kantaa tässä on tehty esitutkinnan rajoittamispäätöksiä. Pienemmistä jutuista on poliisi esittänyt syyttäjälle, että esitutkinta lopetetaan. Syyttäjänä olen tehnyt niistä päätöksiä. Poliisi on sitten omillakin päätöksillä joitakin – onko sitten vanhentumisperusteilla – lopettanut, Kosti Kurvinen kertoo.

Onko kyseessä poikkeuksellinen, erikoinen tai harvinainen tapaus?

– En lähtisi tuollaisiin luonnehdintoihin. Muiden tehtävä on arvioida sitä. Prosessin myöhemmässä vaiheissa on ehkä enemmän sen aika. Sanotaan, että laajasta jutusta on kyse, Kurvinen toteaa.

Keskipohjanmaa pyysi rikoksesta epäillyltä Kari Puikolta kommenttia, mutta hän ei halunnut lausua asiasta mitään. Esitutkinnassa Puikko kiisti kaikki rikosepäilyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Asiat etenevät vaiheittain. Odotellaan rauhassa syyttäjän ratkaisua, Puikon kokkolalainen asianajajaToni Kuosmanen kommentoi lyhyesti.

Jos syyttäjän ratkaisu on syytteen nostaminen, käräjäoikeudessa istutaan todennäköisesti viikkokausia. Esitutkintamateriaaliakin kun on tuhansia sivuja.

– En lähde sitä (mahdollisen oikeuskäsittelyn kestoa) arvioimaan. Asianomistajien lukumäärästä voi päätellä, että ei se ihan päivässä menisi, Kosti Kurvinen tyytyy toteamaan.

Huijausten kohteiksi joutuneet naiset ovat epäiltyä Kari Puikkoa pääosin huomattavasti vanhempia, mutta heidän joukossaan on joitakuita tämän kanssa saman ikäisiä henkilöitä ja muutama nuorempikin.

Raha on siirtynyt asianomistajien ja epäillyn välillä käteisellä ja pankkisiirroilla. Epäilty tekijä on löytänyt kohteensa esimerkiksi tanssipaikoilta, risteilyiltä tai muilta vastaavilta kokoontumispaikoilta.

Poliisin mukaan Puikko on erilaisilla lupauksilla saanut luotua asianomistajiin luottamuksellisen suhteen. Naiset ovat esimerkiksi uskoneet yhteisen elämän mahdollisuuteen.

Epäillyllä on ollut yhtä aikaa useita kohteita, joita hän on huijannut. Poliisin arvion mukaan epäillyllä ei ole ollut aikomusta tai edes mahdollisuutta maksaa rahoja takaisin lupauksistaan huolimatta.

Puikko on aiemmin tuomittu vastaavanlaisista rikoksista seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen Pohjanmaan käräjäoikeudessa Vaasassa huhtikuussa 2015.

Tuolloin tuomio tuli törkeästä petoksesta ja petoksesta, joihin hän syyllistyi vuosina 2012–2013.

Molemmilla kerroilla uhrina oli Pohjanmaalla asuva nainen. Puikko houkutteli heidät pelaamaan Veikkauksen pelejä oman pelijärjestelmänsä kautta.

Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan naisille annettiin katteettomia lupauksia voitoista ja takaisinmaksuista. Käräjäoikeuden mukaan Puikolla ei ollut maksukykyä eikä tarkoitustakaan maksaa rahoja takaisin. Rahat hupenivat vedonlyöntikohteisiin.

Keskipohjanmaa julkaisee muun muassa tapauksen poikkeuksellisuuden vuoksi oheisessa jutussa epäillyn nimen, vaikka rikosepäily on syyteharkinnassa. Ensimmäisen kerran epäillyn nimi julkaistiin Keskipohjanmaan verkkojutussa 30.6. ja printtilehdessä seuraavana päivänä 1.7.

Lue myös:

Keski-Pohjanmaan rakkaushuijari ehti jatkaa huijaustaan poikkeuksellisen kauan – Rikoskomisario Teuvo Nissilä: "Ei tule mieleen, että oman poliisiurani aikana olisi ollut vastaavaa tapausta"

"Kokkolan Auervaaraksi" epäillyn henkilöllisyys selvisi – Poliisi ei vahvista tietoa, mutta Keskipohjanmaa on varmistanut epäillyn nimen useista, toisistaan riippumattomista lähteistä

Sympaattinen, kohtelias, kuunteleva ja vakuuttava – Näillä ominaisuuksilla ”Kokkolan Auervaaran” epäillään huijanneen 37 naiselta yhteensä 1,3 miljoonaa euroa

Esitutkinta-aineistoa kertyi tuhansia sivuja – ”Kokkolan Auervaaran” tekemiset ovat nyt syyttäjän harkittavana – Mikäli syyte nostetaan, käräjiä istutaan viikkokausia

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä