keskiviikko 16.6.2021 | 00:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Koittava suvi uhkaa olla niin suloinen, että kesäkuun kuntavaalit jäävät pahasti varjoon

Kristian Sundqvist
To 15.4.2021 klo 20:00 | päivitetty to 20:27

Nyt se tapahtuu: hellivä lämpö saapuu ja kevät etenee huimin harppauksin. Viikonvaihteeksi on Keskipohjanmaan levikkialueelle ennustettu jopa neljäntoista asteen lämpötiloja ja täyttä auringonpaistetta.

Tässä vaiheessa vuodenkiertoa on yleensäkin helppo olla innoissaan säistä ja heräävän luonnon ihmeistä. Tuleva suvi tuo lisäksi mukanaan toivon siitä, että koronatilanne rajoituksineen viimein helpottaisi.

Korona-aika on toisaalta aiheuttanut melkoisen buumin muun muassa mökkeilyyn, nikkarointiin ja lähimatkailuun. Monet suomalaiset odottavat innolla, että pääsevät toimeen ja nythän esimerkiksi pihatöiden kimppuun on hienoa käydä.

Kesässä on ainutlaatuisiakin bonuksia. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa arvoturnauksessa ensimmäistä kertaa koskaan.

Huuhkajien EM-kisat alkavat lauantaina 12. kesäkuuta Kööpenhaminassa ottelulla Tanskaa vastaan. Maailman suurin urheilulaji tullee tuona viikonloppuna saamaan Suomessa kaikkien aikojen medianäkyvyytensä.

Tapahtuu samaan aikaan muutakin, nimittäin sunnuntaina 13. kesäkuuta järjestettävät kuntavaalit.

Ajatus siitä, että urheilukisat voisivat merkittävällä tavalla viedä huomiota vaaleilta voi tuntua kaukaa haetulta. Kun mukaan yhdistää kaiken muun - kuten itse kesän, tuolloin voidaan nauttia helteistä - on perusteltua olla huolissaan.

Vaalit uhkaavat jäädä kesän varjoon ja äänestysprosentti on vaarassa pudota ennätyksellisen alas. Kuntavaalien äänestysaktiivisuus ei 2000-luvulla muutenkaan ole ollut demokratiaamme mairittelevalla tasolla. Vain kerran on ylletty yli 60:n ja vuoden 2017 vaaleissa prosentti oli 58,8.

Samalla kun osa kansasta nauttii suvesta, voivat jotkut pelätä käydä äänestämässä. Korona-ajan vaaleista löytyy huolestuttavia esimerkkejä; Espanjassa Katalonian helmikuisissa aluevaaleissa äänestysprosentti tippui kolmanneksella.

Vaalit ovat kansanvallan juhlaa, jota ei ilman hyvää syytä kannata jättää väliin.

Kuntavaalien äänestysaktiivisuus ei 2000-luvulla muutenkaan ole ollut demokratiaamme mairittelevalla tasolla.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »