perjantai 7.5.2021 | 16:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Elinkeinoministeri Mika Lintilä osallistui Vaasan akkuteollisuusneuvotteluihin alusta alkaen: "Nostaa jatkossa myös Kokkolan mahdollisuuksia"

Tapio Lehtinen
Ma 19.4.2021 klo 10:12 | päivitetty ma 17:25

Brittiläinen pörssiyhtiö Johnson Matthey on aloittanut alkuvaiheen suunnittelun akkumateriaalitehtaan rakentamiseksi Vaasaan. Ministerit hehkuttivat uutista Twitterissä tuoreeltaan.

– Investointi vahvistaa Vaasan seutua ja koko maata. Tämän kaltaisilla tulevaisuusinvestoinneilla vahvistetaan kestävää kasvua ja kehitetään hyvinvointiyhteiskunnan perustaa, oikeusmnisteri Anna-Maja Henriksson (r.) kommentoi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) puolestaan kuvaili investointia "mittaluokaltaan poikkeukselliseksi", satojen miljoonien arvoiseksi.

– Pitkäjänteinen työ suomalaisen akkualan ja ennustettavan investointiympäristön hyväksi merkitsee työpaikkoja, veroeuroja sekä uutta kasvunäkymää koko maahan, totesi Lintilä.

Valtionyhtiö Suomen Malmijalostus kertoo suunnittelevansa investointeja akkumateriaalien tuotannossa tarvittavien osaprosessien kehittämiseen. Työ linkittyy Johnson Mattheyn kaavailemaan tehdasinvestointiin.

Tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024.

Lintilä oli mukana akkuteollisuusneuvotteluissa alusta lähtien eli viime vuoden elokuusta. Hän on ollut laatimassa Suomen kansallista akkustrategiaa, jonka hedelmiä nyt poimitaan

– Tehdas tarjoaa rakennusaikana tuhansia työpaikkoja ja operatiivisena aikana satoja työpaikkoja, plus välilliset työpaikat päälle, sanoo Lintilä.

Lintilän mukaan keskipohjalaistenkin on syytä yhtyä vaasalaisten iloon.

– Tehtaan tulo Vaasaan nostaa jatkossa myös Kokkolan mahdollisuuksia, Lintilä sanoo.

Hankkeen toteutuminen tarkoittaa myös akkumateriaalien valmistusta tukevien insinöörilinjojen perustamista Vaasan ja Kokkolan alueen korkeakouluihin.

– Koulutus ei voi olla pelkkää akkua, mutta se voi olla akkupainotteista, sanoo Lintilä.

Kokkolakin tavoittelee menestystä akkuteollisuudessa, koska kaupungista löytyy teollisuudenalan yrityksiä ja osaamista.

Lisäksi suomalainen kaivosyhtiö Keliber suunnittelee jalostavansa Kokkolassa Kaustiselta louhimaansa litiumia.

Kokkolan kehitysjohtaja Jonne Sandberg on iloinen vaasalaisten puolesta.

– Globaalissa mittakaavassa Kokkola ja Vaasa ovat samaa aluetta. Siinä mielessä tämä on positiivinen uutinen, sanoo Sandberg.

Sandberg uskoo, että akkuteollisuuden investointeja tulee myös Kokkolaan, koska sähköautojen myynnin ennakoidaan kasvavan vauhdilla.

– Yksi haaste on se, että KIP:n alueella (suurteollisuusalueella) meillä on vain viisikymmentä hehtaaria maata vapaana. Isoille investoinneille se ei tahdo riittää tilaa.

Kaupunkion kaavoittamassa teollisuusaluetta Kruunupyynharjulle. Kyseessä on 136 hehtaarin maa-alue, jossa kaavoitus luo pohjan jopa 50 hehtaarin tehdasrakennuksille.

– Kruunupyynharjun kaavoitus etenee, mutta sinne tulevat mahdolliset teollisuusinvestoinnit voivat olla muualla kuin akkutehtaassa. Ehkä pikemminkin kyse on siitä, mikä on seuraava iso juttu maailmalla, sanoo Sandberg.

///Uutista on päivitetty elinkeinoministeri Mika Lintilän haastattelulla 19.4. kello 16.30///

#

Kommentoi 5 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »