Paikallisuutiset

Pelastuskoirat ohjaajineen valmistautuvat tilanteisiin, joissa on aina tosi kyseessä – katso video Kokkolan harjoituksista, jossa haukku ilmaisee löydön

Sunnuntaina 25. huhtikuuta vietetään kansainvälistä pelastuskoirapäivää. Keski-Pohjanmaalla tämän välillä elintärkeänkin pelastustoiminnan lippua kannattelee aktiiviseksi harrasteporukaksi itsensä määrittävä Keski-Pohjanmaan pelastuskoirat.

– Viranomaistarkastettuja hälykoiria meillä on viisi ja muita lähemmäs kymmenen, kertoo pelastuskoiraharrastuksessa viihtyvä alaveteliläinenKaija Lackström.

Pelastuskoirille ei ole rotuvaatimuksia, mutta metsässä pitää päästä hyvin liikkeelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sekarotuisetkaan koirat eivät välttämättä ole yhtään huonompia ja pystyvät olemaan toiminnassa mukana. Koiran luonne on tosi tärkeä, sen pitää olla avoin ja ohjaajalähtöinen.

Liikkumiskyvyn määrittelee ensisijaisesti koko; kovin pienet tai massiiviset rodut eivät esimerkiksi vaativiin metsäetsintöihin eli ylipäätään pelastuskoiratoimintaan sovellu.

– Koiran pitää pystyä vaivattomasti liikkumaan hankalissa maastoissa tai raunioilla. Säännölliset ja monipuoliset lenkit pitävät fyysistä kuntoa yllä. Vaihtelevat maastot ja alustat vahvistavat koiran sekä ohjaajan vartalohallintaa ja koordinaatiokykyä, Lackström listaa.

Pelastuskoiraharjoitukset tiistaina 20. huhtikuuta Kokkolassa airsoft-kentällä, toimessa australianpaimenkoira Pätkis. Maalihenkilönä toimii Jaana Sinko ja koiran ohjaaja on Kaija Lackström:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Kyse on monipuolisesta ja sitouttavasta harrastuksesta.

– Ei riitä, että koira on hyvä, vaan ihmisenkin pitää osata aika paljon. Pitää ymmärtää karttaa, GPS:ää, ilmavirtoja ja tuulensuuntia. Koiranlukutaito on tietysti ensiarvoisen tärkeää.

Lackström muistuttaa, että hauvan matka viralliseksi pelastuskoiraksi vie siltä ja ohjaajalta useamman vuoden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ensin suoritetaan pelastuskoirakoe, jossa testataan koiran hallintaa sekä koirakon [koira ja ohjaaja] jäljestys- ja ilmavainutaitoja, näissä joutuu ohjaajakin lujille. Seuraava askel on viranomaistarkastus, jossa poliisi ja tarkastaja arvioivat koirakon toimintaa pitkässä etsinnässä.

Elokuvista tuttu mielikuva kadonneen henkilön viranomaisetsintään ilmoittautuvasta satunnaisesta koiranomistajasta ei siis voisi olla enempää väärä.

Todellisuudessa etsintöihin osallistuvat koirakot ovat alansa koulittuja osaajia ja tehtävässä toimiessaan koirat vertautuvat poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen omiin koiriin.

Standardit ovat kovat, koska maasto- tai raunioetsinnöissä voi olla sananmukaisesti kyse elämästä ja kuolemasta. Etsintöjä tulee harvakseltaan, mutta ne ovat täysiverisiä tositilanteita.

– Itse asiassa viime vuonna oli kolme maastoetsintää, mikä on poikkeuksellisen paljon. Sitä ennen oli useampi vuosi, ettei viranomaisilta tullut avunpyyntöjä lainkaan.

Virallinen hälykoira Mona portailla. Vetreällä snautserilla jalka nousee kepeästi ja pelastuskoiralta edellytetäänkin hyvää kuntoa.
Virallinen hälykoira Mona portailla. Vetreällä snautserilla jalka nousee kepeästi ja pelastuskoiralta edellytetäänkin hyvää kuntoa. Kuva: Markku Jokela

Toiminnan sitouttavuus asettaa tietyn kynnyksen siihen osallistumiselle.

– Tämä on hyvin koukuttavaa ja palkitsevaa, mutta viehän se aikaa, Lackström pohtii.

– Tässä toiminnassa ei voi olla mukana kerran puolessa vuodessa juuri silloin, kun itselle sopii.

Toisaalta ovet ovat ehdottomasti auki kaikille kiinnostuneille.

– Treenejä pääsee katsomaan ja sitä kautta näkemään, mitä tämä on. Mahdollisuuksien mukaan otetaan sitten mukaan uusia koirakoita. Yhteyttä voi ottaa ryhmävastaavaamme Mikael Granlundiin tai Facebookin kautta.

Riitta Maunuksela ohjaa karkeakarvaista hollanninpaimenkoiraa Korua.
Riitta Maunuksela ohjaa karkeakarvaista hollanninpaimenkoiraa Korua. Kuva: Markku Jokela

Vaikka kyse on vakavasta harrastuksesta, piilee sen ytimessä myös ilo siitä, että saa toimia oman koiransa kanssa ja kehittää tätä. Toiminta on lähinnä harjoittelua, josta kuuluukin nauttia.

Tämän viikon keskiviikkona harjoiteltiin Kokkolan airsoft-kentällä.

– Siellä on monia erilaisia piiloja, joten koirat oppivat katsomaan tarkemmin, että mistä se haju tulee. Koirallahan on niin paljon ihmistä parempi hajuaisti, ettemme pysty asiaa edes kunnolla ymmärtämään ja hajuaisti tässä on avainasemassa.

Tietyt perusperiaatteet ovat samat kuin muussakin koirankoulutuksessa.

– Käytetään positiivisia vahvisteita eli palkkioita. Ne voivat olla sanallisia kehuja tai makupaloja tai leikkimistä koiran kanssa.

Harjoitukset samoin kuin itse etsinnät ovat myös ryhmätyötä.

– Pitää viedä omaa koiraa eteenpäin, mutta myös oppia lukemaan ryhmän muita koiria ja treenaamaan niiden kanssa. Oikeissa etsinnöissä toimitaan aina muiden etsintäpartioiden rinnalla ja viranomaisjohtoisesti, Kaija Lackström muistuttaa.

Australianpaimenkoira Peppi lukeutuu Keski-Pohjanmaan pelastuskoirien junioreihin. Ikää sillä on 4,5 kuukautta.
Australianpaimenkoira Peppi lukeutuu Keski-Pohjanmaan pelastuskoirien junioreihin. Ikää sillä on 4,5 kuukautta. Kuva: Markku Jokela

Hyvää kuntoa ja hajuaistia

Pelastuskoiralla tarkoitetaan kadonneiden ihmisten etsintään koulutettua ja tarkastettua koiraa, joka kutsutaan tarvittaessa avustamaan etsinnässä.

Etsinnät tapahtuvat aina viranomaisen johtamina.

Koiran on oltava terve, hyväkuntoinen ja sillä pitää olla erinomainen hajuaisti.

Koiran koulutustasoa on jatkuvasti ylläpidettävä ja kehitettävä.

Lähde: Suomen palveluskoiraliitto

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä