lauantai 24.7.2021 | 10:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Vili Ruuskan kolumni: Tokion olympialaisiin tyrkyllä ollut purjehtija jäi Katiskaan – vaikkei sitä myönnetä

Ti 27.4.2021 klo 06:30

Pötypuhetta.

Se oli ensireaktioni huomiota herättäneeseen Janne Järvisen tapaukseen. Tapaukseen, jossa olympialaisten maapaikan purjehduksessa Sinem Kurtbayn kanssa saavuttanut Järvinen jätettiin valitsematta.

Tapaukseen, joka todistaa, että urheilu ja yhteiskunta ovat erottamattomia yksiköitä.

Järvinen jäi rannalle painavista syistä: Katiska-huumevyyhdistä saamansa vankeusrangaistuksen vuoksi. Julkisuudessa esitetyt urheilulliset kriteerit olivat vain keppihevonen, jolla ratsastettiin kiusallisesta tilanteesta livohkaan.

Kun Järvisen ja hänen sijastaan valitun Akseli Keskisen tulokset laittaa vierekkäin, ei näe räikeää tasoeroa. Näkee hyvin pienet marginaalit ja siten huteran argumentin.

Toisekseen: tässä(kin) olympialajissa paikat ratkotaan yksittäisten kilpailujen perusteella. Ei sarjamuotoisesti kuten palloilussa. Tuntuu oudolta, että näin raa'an karsintajärjestelmän kautta kisalipun lunastanut heivataan joukkueesta urheilullisin perustein. Yhtä lailla kummeksun kriteereihin kirjattua tulevaisuuspainotusta. Se kriteerinä on oma keskustelunsa, jonka jätän käymättä.

Ratkaisun ymmärtää eettisestä näkökulmasta. Järvinenhän oli rahoittanut omin pennosin olympiaprojektinsa. Ei voi näyttää toteen, mutta olisihan se ollut irvokas ja imagovaikutuksiltaan kestämätön tilanne, että Suomen maajoukkuetta edustava pursi lipuisi olympialaisissa huumerahojen avustamana.

Tiettävästi Olympiakomitea oli näyttänyt aiemmin vihreää valoa Järviselle – ilmaissut, ettei rikosepäily ole ylittämätön este. Sittemmin suhtautuminen muuttui.

Miksi asiaan ei puututtu aiemmin ja siten vältetty valintajupakkaa? Kenties olisi törmätty oikeusvaltion ydinperiaatteeseen: ihminen on syytön, kunnes toisin todistetaan. Tai kenties Järvinen valjastettiin työjuhdaksi, joka raivaa jollekulle toiselle tien olympialaisiin. Tätä voi vapaasti pitää salaliittoteoriana, joka toteutuessaan on aktiiviurheilijan silmin raadollista, jopa härskiä toimintaa.

On selvää, että isoon rikokseen osallisena ollut ihminen eli rikollinen ei voi edustaa Suomea hyveellisten arvojen varaan rakentuvissa olympialaisissa. Kuittaan lyhyesti, että voida-verbin taakse kätkeytyy monta näkökulmaa.

Käräjäoikeuden tuomio tapauksen juridisena sinettinä – väliaikaisena – oli siunaus Olympiakomitealle. Huomattavasti vaikeammaksi olisi mennyt, jos käräjillä olisi istuttu kuukautta tai paria myöhemmin. Puhumattakaan, että tapaus olisi valintahetkellä ollut esitutkinnassa tai syyteharkinnassa.

Tämä tietenkin on turhaa länkytystä. Valintahan perustui urheilullisiin kriteereihin, jotka olivat kiistattomat.

Pötypuhetta.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »