sunnuntai 20.6.2021 | 22:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Huolehditaan perheistä

Ma 10.5.2021 klo 18:45

Kuntia koettelee sosiaalityöntekijäpula, vaikka Suomessa on n. 7200 koulutettua sosiaalityöntekijää sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterissä. Kunnissa on vakansseja 4700.

Ammattijärjestö Talentian mukaan 1/3 koulutetuista sosiaalityöntekijöistä ei hakeudu kuntiin asiakastyöhön johtuen puutteellisista resursseista, valtavista asiakasmääristä, johtamisen ongelmista sekä palkkauksen epäkohdista.

THL:n ja Lastensuojelun keskusliiton teettämään kuntakyselyyn vastanneista kunnista 40 % arvioi lastensuojelun asiakkaiden määrän kasvaneen koronan takia ja 47 % kertoo lastensuojeluilmoitusten määrän kasvaneen.

Sosiaalityöntekijöiden työtilanne meillä Kokkolassa on huolestuttava. On vaikea odottaa hyviä tuloksia, jos perusasiaan, eli ihmisten kohtaamiseen, ei suuren asiakasmäärän vuoksi ole aikaa. Sosiaalihuollon työntekijät uupuvat ja hakeutuvat muualle töihin. Olemme huolissamme, riittävätkö alueen sosiaalihuollon resurssit tukemaan perheitä, kun tuen ja palveluiden tarpeet tulevat esille koronarajoitusten purkamisen myötä.

Jos työntekijäpula halutaan aidosti ratkaista, on työntekijöille annettava mahdollisuudet tehdä eettisesti kestävää sosiaalityötä rajaamalla asiakasmääriä ja tarjoamalla riittävät resurssit. Palkkaukseen ja työhyvinvointiin on myös kiinnitettävä huomiota. 

Peruspalveluihin kohdistettu koronatuki toi Kokkolan kassaan 6 M€ lisäyksen ja yhteisöveronkorotukset 5 M€. Myös muut alueen kunnat ovat saaneet erityistukea peruspalveluille. Mielestämme koronatukena tulleita rahoja tulisi ohjata lastensuojelun palveluihin ja ennaltaehkäisevään työhön palkkaamalla lisää henkilöstöä. Meillä on hyviä sosiaalityöntekijöitä ja -ohjaajia, annetaan heille mahdollisuus jatkossakin tehdä hyvää työtä.

Tiina Autio, kuntavaaliehdokas (sd.)

Jaana Pikkarainen-Haapasaari, kuntavaaliehdokas (sd.)

Kokkola

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »