sunnuntai 20.6.2021 | 22:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Antti Savelan kolumni: Tuulimyllyjen valot näkyvät kauas ja ovat osoitus Suomen sisäisestä kolonialismista eli kehitysalueiden riistosta

Ti 11.5.2021 klo 07:00

Saimme taannoiseen Keskipohjanmaan ja Selänne-lehden vaalipaneelimme vinkin Haapajärveltä. Vinkkaaja kertoi, että jos kaikki suunnitellut tuulivoimalat hänen kylänsä näköpiiriin toteutetaan, talon pihalta tai katolta, miten vaan, on nähtävissä jopa yli 130 tuulivoimalaa.

Siinä sitä on ympäristötaidetta kerrakseen. Tämän vinkinantajan huolena oli ennen muuta se, että jokainen kunta kaavoittaa tuulivoimaa toistaan tietämättä, jolloin kuntien risteämiskylissä myllyjen varoitusvalojen välkettä riittää jopa kohtuuttomuuksiin asti.

Vaalipaneeliin osallistujien vastaukset olivat hieman huvittavia. Moni korosti, että myllyjä pyritään kaavoittamaan mahdollisimman kauas taajaman keskustasta. Sellaista se kolonialismi tahtoo olla, britit alistivat Intiaa, kehäkolmosen eteläpuoli maaseutua ja kuntien taajamat kyliä. Koulukin suljetaan aina kylästä, vaikka kylästä keskustaan on sama matka kuin keskustasta kylälle. Ainakin useimmiten.

Tuulimyllyjä voidaan pitää osoituksena koloniealismista siksi, että niitä rakennetaan kestävän talouden nimissä Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan köyhille syrjäseuduille. Hyödyn ja puhtaan omantunnon taas keräävät lähinnä Uudellemaalla ja Helsingissä asuvat vihreän sähkön kannattajat.

Silti köyhien kuntien tuulirakentamista ymmärtää. Jokainen mylly tuo uutena rakennuksena noin 30 000 euroa kiinteistöveroa joka vuosi. Nyt kuntien taajamissa pitäisi tullakin kylien asukkaista vastaan ja alentaa kyliensä kiinteistöjen verotusta. Eli hyvitystä sinne, missä on mahdollisia haittojakin. Sekin maalla kummastuttaa, että tuulivoimalta ei edellytetä ympäristölupia kuten vesivoimaloilta, maatiloilta ja monilta muilta pieniltäkin teollisuusyrityksiltä. Lupahan ei estäisi voimaloiden rakentamista, mutta sitouttaisi pelisääntöihin ja niiden valvontaan.

Toinen esimerkki suomalaisesta kolonialismista on turvetuotanto. Kun sitä valtiovallan ja Euroopan unionin päästökaupan yhteisvoimin alasajetaan, samalla padotaan melkoisia rahavirtoja alueelle, joilla ei tahdo muita korvaavia elinkeinoja löytyä. Samalla roimitaan maatiloja, jotka ovat käyttäneet happamia ja bakteereja torjuvia kuivikkeita, ja taimitarhoja, joissa vihreät puuntaimet saavat pienestä turvapaakusta alkunsa. Kun turpeen poltto loppuu, loppuu myös suomalainen kuiviketurpeen ja kasvuturpeen valmistus.

Puoliväliriihessään hallitus varstoi kompromissin väylänpidon rahojen leikkauksesta. Kuinka ollakaan, kylät kärsivät. Kun hallitus alkaa jakaa riihensä jyväsiä, pelkään pahoin, että sorateiden hinkalon antimien hehtopaino ei ole suuren suuri.

Kun turvetta valtion ja Euroopan unionin päästökaupan voimin alasajetaan, padotaan melkoisia rahavirtoja pois maaseudulta.

#

Kommentoi 7 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »