sunnuntai 20.6.2021 | 21:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikulan kolumni: Tie tunteisiin on tie valtaan

To 13.5.2021 klo 06:30

Kouluun tuli uusi poika, joka tunnettiin suorista puheistaan. Poika puhuu asiaa, kun muut vaikenevat, sanottiin. Uudessa koulussa uusi poika kertoi laittavansa asiat kuntoon. Mutta mitkä asiat?

Ainakin opettajien törkeän valehtelun oli loputtava, poika vihjaili kovaan ääneen. Hän vihjaili usein polkupyörällä ajellessaan ja kuvasi itseään videolle. Videot hän latasi nettiin.

Kerrankin joku puhuu asiaa, sanottiin. Sanojat olivat jostain muualta kuin pojan entisestä koulusta. Entisessä koulussa huutavaan tyyliin oli väsytty. Puheita oli, mutta oliko tekoja? kysyttiin.

Uuden pojan ensimmäisen videon nimi oli Säälittävät häviäjät kieltävät Suvivirren. Uudessa koulussa laulettiin yhä Suvivirttä, mutta pojan mielestä ennen oli kaikki paremmin.

Moni oli samaa mieltä. Video sai niin paljon peukutuksia, että pojan itsetunto kasvoi. Samalla Suvivirren kieltäneille opettajille alkoi tulvia vihapostia, vaikka Suvivirttä ei ollut kukaan kieltänytkään. Rehtori joutui salaamaan henkilökohtaisen puhelinnumeronsa, mutta pian uusi numero jaettiin somessa.

"Mädättäjien nimet tänne", joku kirjoitti. Joku toinen yritti kirjoittaa, että koulussa saa yhä laulaa virren, mutta hän sai ketjuun porttikiellon. Sitten hänenkin nimensä lisättiin "mädättäjät"-listalle.

Huomio hiveli uuden pojan itsetuntoa. Tätä hän oli aina hakenut.

Poika päätti pyrkiä uuden koulunsa oppilaskunnan hallitukseen. Olihan oppilaskunta ratkaisevassa roolissa oppilaiden ja kouluyhteisön hyvinvoinnin edistämisessä.

Pojalla oli visio: koulun suuntaa oli muutettava. Opetuksen sisällöstä päätti opettajien ja kaupungin ylempien virkahenkilöiden salainen eliitti, jonka tarkoituksena oli mädättää lapset ja nuoriso.

Poika latasi nettiin toisen videonsa: Säälittävien ali-ihmisten mädätyssuunnitelmat pysäytettävä.

Vastaavaa ei ollut aiemmin nähty. Poika puhui tyylillä, joka resonoi tunteisiin. Ymmärtäjiä alkoi olla vähän joka puolella. Nyt tuntuivat heräilevän etenkin ne, joita yhteisistä asioista päättäminen ei ollut aiemmin kiinnostanut. Koulun vaalipaneelissa, joka järjestettiin liikuntasalissa, poika julisti, että koulun verkkolehden toimittaminen on lopetettava. Syyksi hän ilmoitti ilmastopropagandan levittämisen. Paneelia vetäneen opettajan tarkentaviin kysymyksiin hän hyökkäsi uhmakkailla vastakysymyksillä.

Kun opettaja hämmentyi, poika kirjoitti siitäkin nettiin: Osoitus valemedian uhrin säälittävästä aivottomuudesta. Hyvin sanottu, joku hehkutti. Opettaja alkoi saada vihapostia tuntemattomilta.

Vaalit tulivat ja menivät. Omalta luokaltaan poika sai yhden äänen, mutta kokonaisäänimäärä teki hänestä oppilaskunnan puheenjohtajan.

Koulun ilmapiiri oli kiristynyt, mutta kesälomalle siirryttiin tutun Suvivirren sävelin. Sitä laulaessaan moni mietti, mitä kaikkea syyslukukausi tuo tullessaan. Mikä oli se muutos, jota niin kovasti halusimme?

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »