keskiviikko 16.6.2021 | 00:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Joka kuudes suomalaistartunta jo Soiten alueella – Suomen pahin koronaepidemia jyllää erityisesti Kokkolassa, Kaustisella, Vetelissä ja Kannuksessa: "Koronahoitoon tarvittavaa kapasiteettia seurataan päivittäin", johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell Soitesta kertoo

Maanantaina Soiten alueella ilmeni taas 23 uutta tartuntaa

Antti Savela
Ti 18.5.2021 klo 06:00 | päivitetty ti 06:24

Vapun jälkeen alkanut koronaepidemia Keski-Pohjanmaalla pahenee päivä päivältä. Maanantaina Soiten alueella tuli ilmi yhteensä 23 uutta koronatartuntaa. Vapun jälkeen tartuntoja on listattu Soiten alueella jo 124 kappaletta. Korona ja sen Intian variantti on yrittänyt levitä myös Kalajokilaaksoon, mutta tähän mennessä heikolla menestyksellä. Vapun jälkeen Kalajokilaaksossa on havaittu yhteensä kymmenen koronatartuntaa.

Valtakunnallisesti tuli maanantaina julki 144 uutta virustartuntaa. Tähän peilaten Keski-Pohjanmaan tilanne on vakava.

Pahiten tauti jatkaa riehumistaan Kokkolassa, Kaustisella, Kannuksessa ja Vetelissä. Soiten alueella ilmaantuvuus oli maanantaina THL:n tietojen mukaan 115,3, ja THL::n mukaan maakunnan ilmaantuvuusluvut olivat maanantaina Suomen pahimmat. Ilmaantuvuus kertoo tartuntojen määrän 14 vuorokaudessa 100 000 asukasta kohti.

Kaikki Soiten tartunnat liittyvät laajaan, viime aikoina tiedotettuun tartuntaketjuun. Sairaalahoitoon Soiten alueella on joutunut yksi henkilö.

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui sunnuntaina ylimääräiseen kokoukseen arvioimaan alueellista tilannekuvaa. Soiten alue päätettiin siirtää koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen. Viranomaisryhmä suosittelee, että kaikki 2. asteen oppilaitokset Soiten alueella siirtyvät etäopetukseen. Tätä tahtoa on kunnissa noudatettu. Sen lisäksi yläkoulujen oppilaita on siirtynyt etäopetukseen muun muassa Kalajoella, Kannuksessa, Vetelissä ja Toholammilla. Kokkolan kaupungin laajennettu johtoryhmä linjasi asian osaltaan sunnuntaina.

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu tiistaina 18.5.2021 arvioimaan alueellista tilannetta sekä alueellisia rajoituksia ja suosituksia. Tässä kuussa päivittyneen sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaan alueelliset viranomaiset voivat listata varotoimia sangen itsenäisesti.

Sairaanhoitajat Piia Korpela ja Tiina Ranta-Panula testaavat kokkolalaisia Soiten Drive in -pisteessä.
Clas-Olav Slotte

Soiten johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell ei maanantaina osannut arvioida, millaisia toimia tiistaina on pöydällä.

Fakta:

Korona ja terveyspalvelut

Soitessa kiireetön vastaanotto tauolle 30.5. saakka

Palvelu jatkuu etänä

Koivuhaan vastaanotto suljettu 28.6. saakka

Sen jälkeen alkaa kesäsulku

Varatut tk -ajat siirretään, Soite ottaa yhteyttä

Synnytykseen tueksi vain puoliso tai tukihenkilö

Vastasyntyneen sisarukset eivät voi vierailla osastolla.

Koivutupa suljetaan 30.5. saakka

Ikäihmisten päivätoiminta tauolle 20.6. saakka

– Niitä katsotaan yhdessä. Suosituslistahan on pitkä. Leikkaustoiminnan vähentämistä ja vastaavasti koronahoidon tason mahdollista nostamista seurataan päivittäin, Dabnell kommentoi.

Valtioneuvoston asetuksen mukaan ravintolat, joissa alkoholin anniskelulla on merkittävä rooli, joutuvat leviämisvaiheessa sulkemaan ovensa kello 19 anniskelun loppuessa jo kello 18. Määräys koskee myös terasseja. Perustasolla olevissa maakunnissa anniskelu jatkuu kello 12:een ovien mennessä kiinni kello 01. Ravintolarajoitukset ovat valtioneuvoston kanslian vastuulla eikä alueellisilla viranomaisilla ole niihin sanan sijaa koronarajoitusten osalta.

Soiten pikaiset ja kovat rajoitustoimet jatkuvat ja kiristyvät. Soite on päättänyt, että kiireettömissä asioissa potilaita ei tilapäisesti hoideta terveyskeskuksen vastaanotoilla. Nopeasti vaikeutuneen koronatilanteen takia terveyskeskusvastaanotoilla hoidetaan 18.5.-30.5. vain kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat.

Koivuhaan vastaanotto on suljettu 28.6.2021 saakka, jonka jälkeen alkaa kesäsulku. Myös suunniteltua leikkaustoimintaa joudutaan ajamaan alas.

Koronavirustilanne tuo muutoksia myös Naisten klinikan toimintaan: Synnytyksessä saa olla mukana puoliso tai yksi tukihenkilö. Synnytysvastaanotto/yliaikaisuuskontrolli: Oireeton puoliso/tukihenkilö saa olla mukana. Oireeton tukihenkilö voi vierailla osastolla 2 tunnin ajan.

Perhehuoneita on saatavilla tilanteen mukaan synnyttäneille, jotka ovat jo raskauden aikana suunnitelleet synnyttävänsä Soitessa. Oireeton tukihenkilö saa olla perhehuoneessa, ylimääräistä kulkua huoneen ulkopuolella tai kaupungilla ei sallita.

Koronatilanteesta johtuvat muutokset palveluiden aukioloajoissa löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/soiten-toiminta/

//18.5. kello 6.24 Muokattu otsikkoa.

Kalajoki reagoi voimakkaasti

Antti Savela

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella Kalajokilaaksossa koronatilanne ei ole yhtä paha kuin Soitessa. Maanantaina ei ilmennyt yhtään uutta koronavirustartuntaa. Viimeisin on lauantailta Nivalasta. Vapun jälkeen Kalajokilaakson tautitapausten määrä on jäänyt kymmeneen.

Kalajoen kaupunki on reagoinut voimakkaasti saatuaan tietoon neljästä koronavirustapausta viime viikolta. Kaupunki ei kuulu leviämisvaiheeseen vaan lievimpään perustasoon. Reagoidessaan Kalajoki on tehnyt yhteystyötä Soiten ja Oyks:in viranomaisten kanssa.

Kalajoen kaupungin sivujen mukaan viime viikon loppupuolella Kalajoella on ilmennyt useita tartunta- ja altistusketjuja, joilla on yhteys Kokkolan tartuntaketjuihin. Tartuntoja on tapahtunut yksityistilaisuudessa ja perhepiirissä. Näistä on seurannut joukkoaltistumisia Kalajoen eri kouluilla. Himangalla on tapahtunut joukkoaltistumisia myös nuorison keskuudessa.

Kyseessä on ainakin osittain ns. Intian variantti, joka on erittäin helposti tartuttava.

Terveysviranomainen suosittelee omaehtoista karanteenia Merenojan yhtenäiskoulun 7-9 luokkien oppilaille, opettajille ja koulunkäynninohjaajille, Raumankarin yhtenäiskoulun 7-9 luokkien oppilaille, Kalajoen lukion oppilaille ja opettajille ja Raution koulun oppilaille, opettajille ja muulle koulun henkilökunnalle. Nämä koulut siirtyvät myös etäopetukseen.

Terveysviranomainen ei myöskään suosita yli 10 hengen yksityistilaisuuksia sisätiloissa. Ulkona yksityistilaisuuksien kokoontumissuositus on maksimissaan 20 henkilöä.

Lisäksi kaikki sisä- ja ulkotiloissa tapahtuva aikuisten ja lasten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään.

Selänteen alueen vastaava tartuntatautilääkäri Marja-Riitta Knaappila puolestaan kertoo, että sitten viime viikon neljän tartunnan tilanne on vakaa ja rauhallinen.

Kallion terveyspalvelujohtaja Päivi Peltokorpi kertoo lauantaina Nivalassa tulleesta yhdestä koronatartunnasta. Sen johdosta 80 altistunutta on joutunut karanteeniin. Karanteeniin on joutunut Keskipohjanmaan vaikutusalueella jo toista tuhatta henkilöä.

Jo aiemmin Kalliossa oli tavattu yksi koronavirustartunta. Sen johdosta Jedu siirtyi Nivalan yksikössä etäopetukseen.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »