tiistai 15.6.2021 | 09:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Kuntavaaliehdokkaan mielipide: Maatalous on kuntamme tärkeä elinkeino

Pe 11.6.2021 klo 14:40

On silmiähivelevä näky, kun vastakylvetyt pellot halkovat kuntamme maisemaa. Kotimaisten viljalajien, nurmen, herneen ja härkäpavun siemenet on saatettu kasvamaan.

Maatalous on kuntamme tärkeä elinkeino, noin 14,4% kuntamme asukkaista saa elantonsa maataloudesta. Maito- ja lihakarjan kasvattajat, turkistuottajat, sianlihan ja kananmunien tuottajat kuuluvat tähän ryhmään. 

Moni kunnan nuori saa ensimmäisen kesätyöpaikkansa juuri maatalouden parista, ja vaikka tilan lapset ovat jo varhain mukana tilan töissä, ei usein tilalle löydy jatkajaa. Liekö syynä oleva sosiaalisten kontaktien vähyys, suuri vastuu eläimistä ja taloudesta sekä omasta jaksamisesta.

Maataloutta on helposti parjattu ilmastonpilaajaksi. Meijerin tekemässä kansainvälisessä ilmastokartoituksessa suomalainen maajussi saastutti n. 2,5 kertaa vähemmän kuin muualla. Kolmen vuoden sisällä tehtävän uusintalaskennan mukaan hiilidioksidimäärien tulisi laskea n. 30 % meijerikohtaisesti.

Kevätkynnöt ja peltojen suojakaistaleet estävät osin ravinteita pääsemästä vesistöihin. Nurmi, herne, härkäpapu ja apila ovat tehokkaita hiilensitojia. Fosforia rupeaa rehussa olemaan niin niukasti, että lehmät voivat sairastua. Maanäytteet auttavat meitä valitsemaan oikeat lannoitteet.

Biokaasulaitoksia on muutama lähikunnissamme, mutta rakentaminen on kallista, joten ehkä joskus tulevaisuudessa siihen tulee mahdollisuus.

Lähiruokaa suosimalla meistä jokainen voi tehdä ilmastotekoja.  Pandemia osoitti maamme olevan vielä omavarainen ruoantuotannossa, mutta onko meillä varaa ylenkatsoa ja syyllistää ruoantuottajia jatkossa?

Toimivat eläinlääkäripalvelut ovat kunnassamme tärkeitä. Nykyisin meillä ei ole omaa eläinlääkäriä vaan luotamme tuttuihin naapurikuntien eläinlääkäreihin. Tilalliset voivat saada tuettua lomaa 26 päivää vuodessa, josta 3 päivää voi olla pyhäpäiviä ja lisäksi voi ostaa 120 tuntia lisää lomaa. Lomituspalvelut hoituvat yhdessä Pedersören ja Kokkolan kanssa.  

Puhtaan ja suomalaisen ruoan puolesta!

Mirja Sjölund

kuntavaaliehdokas (PRO Kruunupyy)

Onko meillä varaa ylenkatsoa ja syyllistää ruoantuottajia jatkossa?

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »